Η άνοδος και η πτώση του Dominique Strauss-Kahn

Ο οικονομολόγος που ονειρευόταν το βραβείο Νόμπελ, ο σοσιαλιστής που ποτέ δεν έκρυψε την αγάπη του για την πολυτελή ζωή, ο "γυναικάς" που αντιμετωπίζει τώρα κατηγορία απόπειρας βιασμού ή ο αριστοτέχνης της ευρωπαϊκής πολιτικής; Ποιος είναι άραγε ο Dominique Strauss-Kahn, που οι Γάλλοι αποκαλούν DSK, σε μία σαφή αναφορά στο πασίγνωστο ακρωνύμιο JFK;

"Όταν μπαίνει σε ένα δωμάτιο όλοι γυρνούν να τον κοιτάξουν, όταν μιλάει όλοι τον ακούν", αναφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters
περιγράφοντας την εικόνα ενός χαρισματικού ηγέτη. Όσοι τον γνωρίζουν κάνουν λόγο για έναν άνδρα με αίσθηση του χιούμορ, αλλά επίσης με συναίσθηση της θέσης και του κύρους του. "Είναι γοητευτικός άνθρωπος, πάντα έτοιμος να κάνει μία ευγενική χειρονομία, χαμογελαστός και εμφατικός και καθόλου αλαζονικός", αναφέρει άλλος αξιωματούχος.

Υπάρχει όμως και ο άλλος Strauss-Kahn, "ο μεγάλος κυνηγός", όπως τον χαρακτηρίζει η "Le Journal du Dimanche". Ο άνδρας που στέλνει λουλούδια σε νεαρές δημοσιογράφους και δεν έχει............
κρύψει την αδυναμία του προς το ωραίο φύλλο και τώρα αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες για απόπειρα βιασμού.  


Όπως αναφέρει σε εκτενή αναφορά για τη ζωή και τα δρώμενα του Dominique Strauss-Kahn το πρακτορείο Reuters, ο δρόμος του προς την κορυφή της γαλλικής κοινωνίας ξεκίνησε από το Μονακό, όπου η οικογένειά του μετακόμισε όταν ο ίδιος ήταν μόλις 11 ετών. Η οικογένεια έμενε πριν στο Αγκαντίρ του Μαρόκου, όπου ένας ισχυρός σεισμός έναν χρόνο νωρίτερα σχεδόν ισοπέδωσε την πόλη, με αποτέλεσμα και τον θάνατο σχεδόν των μισών συμμαθητών του Dominique Strauss-Kahn.

Ο πατέρας του Gilbert, ο οποίος, σύμφωνα με τους βιογράφους του DSK, αντιμετώπιζε συχνά προβλήματα κατάθλιψης, λέγεται πως πέθανε στην καρέκλα του κουρέα του. Λέγεται μάλιστα πως και εκείνος είχε αδυναμία στις γυναίκες, γεγονός που εκτιμάται ότι σημάδεψε τον έφηβο τότε Dominique.

Ο Gilbert ήταν δικηγόρος και είχε πετύχει ένα καλό επίπεδο ζωής για την οικογένειά του στο Μονακό. Σε ηλικία 14 ετών, ο Dominique Strauss-Kahn πήγε με έναν φίλο του διακοπές στην Κορσική. Λίγες μέρες αργότερα, η μητέρα του Jacqueline αναγκάστηκε να πάει στην Κορσική με το αεροπλάνο για να τον μαζέψει, πεινασμένο και χωρίς καθόλου χρήματα.

Στο σχολείο προχωρούσε χωρίς να καταβάλει σημαντικές προσπάθειες. Εκεί γνώρισε και την πρώτη του γυναίκα, τη Helene Dumas, την οποία παντρεύτηκε σε ηλικία 18 ετών. Ο γάμος τους κράτησε 20 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων ο Dominique Strauss-Kahn εξελίχθηκε σε "γκουρού" των οικονομικών επιστημών, κατακτώντας ολοένα και υψηλότερες ακαδημαϊκές θέσεις, ενώ άρχισε να ασχολείται και με την πολιτική, προσχωρώντας στο Σοσιαλιστικό Κόμμα. Φοίτησε στην HEC, ένα από τα καλύτερα οικονομικά πανεπιστήμια στη Γαλλία, ενώ κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων του Μάη του '68 διάβαζε για να περάσει τις εξετάσεις του.

Τη δεκαετία του 1970, ο Strauss-Kahn ασχολήθηκε και με την πολιτική, αλλά και με την επιστήμη του, παίρ
Keywords
Τυχαία Θέματα