Η ασυναρτησία των εκλογών και τα κόμματα της ασυναρτησίας…

Του Δημήτρη Α. Γιαννακόπουλου
Αυτέςοι εκλογές που προκηρύχτηκαν διστακτικά και επικίνδυνα καθυστερημένα, είναιασφαλώς εκλογές των χρεοκοπημένων. Ας μην εξελιχθεί το φαινόμενο σε χρεοκοπίακαι των εκλογών! Αν και όλα προϊδεάζουν ότι η ασυναρτησία των εκλογώνμεγεθύνεται εξαιτίας της ασυναρτησίας/ασυνέπειας (εσκεμμένης ή μη) των ........κομμάτωνπου συμμετέχουν σε αυτές.

Εξηγούμαι:η χρεοκοπία
ποτέ δεν εκφράστηκε ως πολιτική επιλογή, έλαβε χώρα ως δόλιαμεθόδευση, που σύντομα εξελίχθηκε σε επικοινωνιακό παίγνιο, το οποίο κατέληξεσε μαθηματικό αδιέξοδο. Όπως έχω εξηγήσει, αναπαράγοντας την ερευνητικήεμπειρία και την μεθοδολογία της «κριτικής πολιτικής θεωρίας», όταν ταμαθηματικά ενός οικονομικού μοντέλου (βλέπε μνημόνιο) δεν προσφέρουν λύσηευημερίας, τότε προσφεύγουμε σε εκλογές. Η εκλογική διαδικασία στις κρίσεις σαντην Ελληνική έρχεται να αποζημιώσει για την οικονομική κατάρρευση. Τοοικονομικό αδιέξοδο αίρεται φαντασιακά δια των εκλογών στις κρίσεις και έτσιλέμε το περίφημο και απολύτως παραπλανητικό: η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Τοντουβάρι που βρίσκεται μπροστά στην ανάπτυξη της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας(τουλάχιστον) είναι η οικονομία της ελευθέριας αγοράς και το κανάλι παράκαμψηςτου αδιέξοδου ενός κοινωνικοοικονομικού μοντέλου που βρίσκεται σε κρίση είναιοι εκλογές ή η επανάσταση. Το αδιέξοδοτης «δημοκρατίας σε κρίση» είναι η «οικονομία σε απορρύθμιση» και οι εκλογέςδίνουν πολιτική διέξοδο στο αδιέξοδο, νομιμοποιώντας συνήθως ένα νέο οικονομικό μοντέλο. Για το τελευταίουπάρχει πρόταση (το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της τρόικας σε συνδυασμό με το νέοχρεοστάσιο), με την οποία όμως δεν συμφωνούν τα …μαθηματικά. Στηνπραγματικότητα δεν υπάρχουν καν σταθερές για να δουλέψουν με σχετική αξιοπιστίατα μαθηματικά μοντέλα της λογιστικής και της στατιστικής. Όλα είναι ασκήσειςγια εξετάσεις ποσοτικής ανάλυσης σε κάποιο μεταπτυχιακό πρόγραμμαοικονομολόγων, κοινωνιολόγων ή πολιτικών επιστημόνων. Από την εμπειρία μουκαλύτερες απαντήσεις θα έδιναν ψυχολόγοι ή βιολόγοι που δουλεύουν πάνω στα ίδιαμαθηματικά μοντέλα «data analysis». Αυτοί ίσως ανετότερα σημείωναν ότι ηυπόθεση της τρόικας πάσχει από «ασυνέπεια».
Άρα, πρόωρες εκλογές γίνονται για να διασκεδαστείη ασυνέπεια ενός προγράμματος σωτηρίας που παρήγγειλε στο ΔΝΤ ηπολιτικομεγαλοεπιχειρηματική τάξη της Ελλάδας για να σώσει το χρεοκοπημένοκαθεστώς, δια της ασυνέπειας και έλλειψης εγκυρότητας που έκδηλα εμφανίζουν οιπρόνοιες και εκτιμήσεις του χρεοστασίου. Η εκλογές είναι γέφυρα μεταξύ δύο«ασυνεπειών». Αυτής που οδήγησε στο αδιέξοδο του πρώτου μνημονίου και τωναναθεωρήσεών του και αυτής που διαπιστώνεται από την εξέταση του τελευταίου μνημονίου,που συναρτήθηκε με την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους. Οι εκλογές με άλλαλόγια, έρχονται να γεφυρώσουν σε επίπεδο εφαρμοσμένης πολιτικής, δύοασυναρτησίες, με οικονομικούς και σε άλλο συναφές επίπεδο, θεσμικούς όρους. Ηασυνέπεια στην μεθοδολογία του πράγματος, εκφράζεται ως ασυναρτησία στην σχέσηπαράγοντα – αναφερόμενης διακυβέρνησης και έτσι επ
Keywords
Τυχαία Θέματα