Η δημοσίευση, η Δικαιοσύνη και ο Δημητριάδης...


Το φαινόμενο SLAPP (Strategic Lawsuits Against Public Participation) αφορά μηνύσεις και αγωγές εξοντωτικού χαρακτήρα που στερούνται βασιμότητας και κατατίθενται από ισχυρά πρόσωπα ή οργανισμούς σε βάρος οποιωνδήποτε -πρωτίστως κατά ΜΜΕ και δημοσιογράφων- επειδή ασκούν κριτική για ζητήματα δημοσίου συμφέροντος. Δεν πρόκειται για ελληνικό αλλά για... παγκόσμιο φαινόμενο. Στην Ελλάδα αντιμέτωπη με αυτό
το φαινόμενο βρίσκεται τώρα η «Εφ.Συν.», όπως κατά καιρούς έχουν βρεθεί -και ίσως βρεθούν στο μέλλον- άλλα ΜΜΕ και δημοσιογράφοι.


Στην προκειμένη περίπτωση ο ασκών πρακτική SLAPP εναντίον της εφημερίδας μας, των Reporters United και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη είναι ο κ. Γρηγόρης Δημητριάδης, ανιψιός και πρώην γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού και πάνω απ’ όλα ισχυρό πρόσωπο στην κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας ακόμα και τώρα. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι ένας απλός, τυχαίος και κυρίως αδύναμος πολίτης.
Ο κ. Δημητριάδης στις 5/8/2022 κατέθεσε αγωγή εναντίον της εφημερίδας μας, των Reporters United και του Θανάση Κουκάκη για τις αποκαλύψεις μας στο σκάνδαλο των υποκλοπών που τον έφεραν εμπλεκόμενο. Με αυτή την αγωγή του ζητεί να τον αποζημιώσουμε συνολικά με το ποσό των 550.000 ευρώ (250.000 η «Εφ.Συν.», 150.000 οι Reporters United και 150.000 ο Θ. Κουκάκης).
Την ίδια ημέρα, ο πρωθυπουργός τον απέπεμψε για το ίδιο ζήτημα, χρεώνοντάς του -το λιγότερο- πολιτικές ευθύνες για το σκάνδαλο. Αυτό όμως καθόλου δεν τον εμπόδισε να στραφεί εναντίον μας ζητώντας ένα εξοντωτικό ποσό, προφανώς για να μας τρομοκρατήσει. Πρόκειται για κλασική και κορυφαία στα ευρωπαϊκά δεδομένα συμπεριφορά SLAPP.
Στις 24 Νοεμβρίου 2023, ο κ. Δημητριάδης κατέθεσε δεύτερη αγωγή εναντίον τριών στελεχών της εφημερίδας μας, τριών δημοσιογράφων των Reporters United και του Θανάση Κουκάκη ζητώντας συνολική αποζημίωση ύψους 3,3 εκατομμυρίων ευρώ για όλους τους κατηγορούμενους. Η νέα αγωγή του κ. Δημητριάδη αφορά ρεπορτάζ για τη χρήση του αριθμού του κινητού του τηλεφώνου -από ποιον είναι θέμα της Δικαιοσύνης να το βρει- σε υποθέσεις που εδράζονται στο σκάνδαλο των υποκλοπών.
Είναι φανερό πως αυτού του τύπου οι αγωγές έχουν σκοπό να φιμώσουν τον Τύπο, χρησιμοποιώντας τη Δικαιοσύνη που είναι ένας από τους τρεις πυλώνες της Δημοκρατίας. Μόνο που η δημοσίευση είναι η ψυχή της Δικαιοσύνης. Αυτό του διαφεύγει...
efsyn.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα