Η οικονομική κρίση,"ανασταίνει" τον Ευρωπαϊκό εθνικισμό.Ανάλυση Stratfor

Η οικονομική κρίση δυναμώνει τον Εθνικισμό στην Ευρώπη,σύμφωνα με ανάλυση του Stratfor.Πολλά κόμματα με σαφείς αντιευρωπαϊκές θέσεις εμφανίζονται να κερδίζουν όλο και μεγαλύτερα ποσοστά σε εκλογικές αναμετρήσεις. Και φαίνεται ότι μόνο οι εκλογικοί νόμοι έχουν κατορθώσει να κρατήσουν αρκετά απ΄ αυτά τα κόμματα εκτός των κοινοβουλίων των χωρών τους. Το σίγουρο είναι ότι όσο η Ευρώπη βρίσκεται σε φάση οικονομικής κατάρρευσης,ο εθνικισμός θα βρίσκει δρόμο ανοιχτό για να επιστρέψει....
Η ανάλυση του Stratfor που έχει γραφτεί αρκετούς μήνες πριν αποδείχτηκε προφητική για την Ελλάδα,που μπορεί να
είδε την Αριστερά να ανεβαίνει εντυπωσιακά ,είδε όμως και την πιο ακραία μορφή ακροδεξίας-νεοναζισμού να εισέρχεται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.Ας ελπίσουμε ότι δεν θα επαληθευτεί όλη η ανάλυση.Διαβάστε τη.

Πολλά εθνικιστικά κόμματα στην Ευρώπη πιστεύουν ,ότι η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση επιβεβαίωσε ένα μεγάλο μέρος της πολιτικής την οποία υποστηρίζουν: οι μεταναστευτικές πολιτικές πρέπει να μεταρρυθμιστούν, η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης θα πρέπει να αλλάξει και οι εθνικές ταυτότητές θα πρέπει να προστατεύονται.
Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση στην Ευρώπη έχει φέρει το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα υπό ασφυκτικό έλεγχο. Μέχρι τώρα,όλες οι προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί σε οικονομικά και χρηματοπιστωτικά ζητήματα. Στην Ευρώπη και αλλού, δεν μπορεί κανείς να διαχωρίζει την οικονομία από την πολιτική, και μάλιστα η οικονομική κρίση παράγει σημαντικές πολιτικές εξελίξεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Ο ρόλος των εθνικιστικών πολιτικών κομμάτων, στους οποίους η κρίση έχει χαρίσει μια αίσθηση επιβεβαίωσης, είναι μια τέτοια εξέλιξη.

Η οικονομική αστάθεια έχει την τάση να προκαλεί εθνικιστική ρητορική.

Ωστόσο, σ΄αυτή τη φάση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, είναι δύσκολο για οποιαδήποτε ευρωπαϊκή κυβέρνηση να συμπεριλάβει στη νομοθεσία πολλά από αυτά που υιοθετήθηκαν από εθνικιστικά κόμματα, όπως η αλλαγή στη πολιτική της μετανάστευσης, η αντίθεση στην οικονομική ολοκλήρωση και η προστασία των εθνικών πολιτισμών .

Όλα αυτά όμως δεν θα σταματήσουν τους εθνικιστές να εκφράσουν τις ανησυχίες τους - είτε μέσω της εκπροσώπησης στο κοινοβούλιο μιας χώρας, είτε μέσω διαδηλώσεων - ακόμα κι αν μηχανισμοί τους θέσουν στο περιθώριο.

Κατά συνέπεια, η ευρωπαϊκή οικονομική κρίση συνεχίζει να τροφοδοτεί την εθνικιστική ιδεολογία και το STRATFOR αναμένει ότι η ένταση που δημιουργείται από την παγκοσμιοποίηση και τις κοινωνικές και πολιτισμικές επιπτώσεις της να είναι το σημαντικό στοιχείο στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή τα επόμενα χρόνια.

Εθνικισμός: μια ευρωπαϊκή παράδοση

Η ιδέα του εθνικισμού στην Ευρώπη δεν είναι κάτι καινούργιο. Για αιώνες διαφορετικές κοινότητες ανθρώπων ήταν απομονωμένες μεταξύ τους και κάθε κοινότητα είχε μια βαθειά αίσθηση ότι ανήκει σε μια πατρίδα. Αυτή η αίσθηση προκαλούσε και μια εξίσου βαθειά δυσπιστία έναντι των ξένων.
Η δυσπιστία των εθνικιστικών πολιτικών κομμά
Keywords
Τυχαία Θέματα