«Ιστορική» συμφωνία για την τεχνητή νοημοσύνη στην Ε.Ε...


Απαγορεύσεις στην ανεξέλεγκτη χρήση επιτήρησης σε πραγματικό χρόνο και βιομετρικών τεχνολογιών, αλλά με ορισμένες εξαιρέσεις.

Ιστορική συμφωνία- ορόσημο για την τεχνητή νοημοσύνη μετά από μαραθώνια 37ωρη διαπραγμάτευση μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών μελών της ΕΕ...
Ο ευρωπαίος Επίτροπος Τιερί Μπρετόν σχολίασε ότι 100 άτομα βρίσκονταν σε ένα δωμάτιο για σχεδόν τρεις ημέρες για να επισφραγίσουν τη συμφωνία. Είπε ότι «άξιζε τις λίγες ώρες ύπνου» για να γίνει η «ιστορική» συμφωνία.
Η συμφωνία τοποθετεί την ΕΕ πιο μπροστά από τις ΗΠΑ,
την Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο στον αγώνα δρόμου για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης και την προστασία του κοινού από πιθανούς κινδύνους που πολλοί φοβούνται ότι θα φέρει η ταχέως αναπτυσσόμενη τεχνολογία.

Οι αξιωματούχοι παρείχαν λίγες λεπτομέρειες σχετικά με το τι ακριβώς θα ενταχθεί στον τελικό νόμο, ο οποίος δεν θα τεθεί σε ισχύ πριν το 2025. Υπήρχαν επίσης παρατεταμένες διαπραγματεύσεις σχετικά με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης από την αστυνομία, τους εργοδότες.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξασφάλισε απαγόρευση της χρήσης επιτήρησης σε πραγματικό χρόνο και βιομετρικών τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένης της συναισθηματικής αναγνώρισης, αλλά με τρεις εξαιρέσεις, σύμφωνα με τον Μπρετόν.
Αυτό θα σήμαινε ότι η αστυνομία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις επεμβατικές τεχνολογίες μόνο σε περίπτωση απροσδόκητης απειλής τρομοκρατικής επίθεσης, ανάγκης αναζήτησης θυμάτων και δίωξης σοβαρών εγκλημάτων.
Οι απαγορεύσεις αφορούν εφαρμογές που είναι αντίθετες στις ευρωπαϊκές αξίες, όπως τα συστήματα μαζικής παρακολούθησης που χρησιμοποιούνται στην Κίνα, ή ακόμη τα συστήματα βιομετρικής αναγνώρισης εξ αποστάσεως προσώπων σε δημόσιους χώρους ώστε να αποφευχθεί η μαζική παρακολούθηση πληθυσμών.
«Είχαμε έναν στόχο να εκδώσουμε μια νομοθεσία που θα διασφάλιζε ότι το οικοσύστημα της τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη θα αναπτυχθεί με μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση σεβόμενη τα θεμελιώδη δικαιώματα, τις ανθρώπινες αξίες, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης, την οικοδόμηση της συνείδησης για το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε το καλύτερο από αυτήν την τεχνητή νοημοσύνη. επανάσταση που συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας», είπε σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά τα μεσάνυχτα στις Βρυξέλλες.
Η διαδικασία είχε «φρενάρει» στο τέλος της περασμένης χρονιάς με την εμφάνιση του ChatGPT, του παραγωγού κειμένων της εταιρείας OpenAI της Καλιφόρνιας, ικανού να συντάσσει διατριβές, ποιήματα ή μεταφράσεις σε μερικά δευτερόλεπτα.
Αυτό το φαινόμενο ενσωματώθηκε στις διεξαγόμενες διαπραγματεύσεις. Ζήτησαν κυρίως περισσότερη διαφάνεια στους αλγορίθμους και τις γιγάντιες βάσεις δεδομένων που βρίσκονται στην καρδιά αυτών των συστημάτων.
Τα κράτη μέλη εκφράζουν φόβους μήπως μια υπερβολική κανονιστική ρύθμιση σκοτώσει εν τη γενέσει τους εν δυνάμει «πρωταθλητές» τους, όπως οι εταιρείες Aleph Alpha στη Γερμανία και Mistal AI στη Γαλλία, καθιστώντας απαγορευτικά τα κόστη ανάπτυξης.
Κανόνες επιβάλλονται σε όλους για να εξασφαλισθεί η ποιότητα των δεδομένων που χρησιμοποιούνται για την εκπόνηση αλγορίθμων και για να ελεγχθεί πως δεν παραβιάζουν τη νομοθεσία περί των δικαιωμάτων του δημιουργού.
Αυτοί που αναπτύσσουν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα πρέπει εξάλλου να εξασφαλίζουν ότι οι ήχοι, οι εικόνες και τα κείμενα που παράγονται θα αναφέρεται ξεκάθαρα ότι είναι τεχνητά.
Το κείμενο επικαλείται τις αρχές των υφιστάμενων ευρωπαϊκών κανονισμών στο θέμα της ασφάλειας των προϊόντων, οι οποίες επιβάλλουν ελέγχους που αφορούν πρώτα τις επιχειρήσεις.
Η νομοθεσία προβλέπει ιδιαίτερη πλαισίωση των συστημάτων της τεχνητής νοημοσύνης που αλληλεπιδρούν με ανθρώπους. Θα τα υποχρεώνει να ενημερώνουν το χρήστη ότι βρίσκεται σε επαφή με μια μηχανή.
TAGS
Keywords
Τυχαία Θέματα