Κατσικάκι γεμιστό Σαμιώτικο
13:35 24/4/2011
- Πηγή: Kafeneio-gr
Παραδοσιακό φαγητό που το τρώμε την ημέρα του Πάσχα ή σε γιορτινές μέρες. Είναι λίγο μπελαλίδικο φαγάκι γι αυτό το ετοιμάζουμε συνήθως από βραδύς, αλλά αξίζει τον κόπο. Γίνεται λουκούμι.
Συστατικά...1 πλάτη κατσικίσια ή αρνίσια(μισό κατσίκι ή αρνί από την μέση και πάνω με την μπόλια του)1 κατσικίσια συκωταριά ζεματισμένη και ψιλοκομμένη1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο5 κρεμμύδια φρέσκα ψιλοκομμένα2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα1 μικρό ποτηράκι λευκό κρασί700 γραμ.
ρύζι νυχάκι¾ κούπας ελαιόλαδο για τη γέμιση, και ½ κούπα έξτρα3 κ.σ. ντοματοπελτέΑλάτι, πιπέρι, ρίγανη250 γραμ. κεφαλοτύρι σε κυβάκιαΠατάτες όσες παίρνει το ταψί μας
ΟδηγίεςΠαίρνουμε την πλάτη αφού την πλύνουμε και την αλατοπιπερώνουμε καλά μέσα έξω.Ετοιμάζουμε τη γέμιση τσιγαρίζουμε στα ¾ της κούπας το ελαιόλαδο τα κρεμμύδια ξερά και χλωρά.Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη συκωταριά και σοτάρουμε και σβήνουμε με το κρασί.Προσθέτουμε τον άνηθο αλάτι πιπέρι και το ρύζι.Ρίχνουμε τον πελτέ και 1 κούπα νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να πιει τα υγρά το ρύζι.Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει λίγο και προσθέτουμε το κεφαλοτύρι σε κύβους.Μόλις κρυώσει η γέμιση γεμίζουμε το κατσίκι και το ράβουμε με χοντρή βελόνα και βαμβακερή κλωστή κλείνοντας μέσα τη γέμιση.Λίγο πριν το κλείσουμε τελείως προσθέτουμε μέσα και 1 ½ κούπας νερό το κουνάμε λίγο να πάει παντού, και το ράβουμε τελείως.Προσθέτουμε γύρω από το κατσικάκι τις πατάτες και τις αλατοπιπερώνουμε. Πασπαλίζουμε όλο το φαγητό με λίγη ρίγανη ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι, σκεπάζουμε με την μπόλια μόνο το κρέας, και προσθέτουμε και 2 κούπες νερό μέσα στο ταψί.Σκεπάζουμε όλο το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε σιγανή φωτιά (170 βαθμοί) για 3 -4 περίπου ώρες.Λίγο πριν το σβήσουμε βγάζουμε το αλουμινόχαρτο για να πάρει χρώμα και ξεροψηθεί.Λίγα μυστικά ακόμαΜπορείτε να το φτιάξετε από βραδύς να το ψήσετε για 1 ώρα και την επόμενη μέρα να συνεχίσετε το ψήσιμο . Μη λυπηθείτε το αλάτι για να πιάσει το κρέας μέχρι μέσα. Ελέγχετε καθ όλη τη διάρκεια του ψησίματος το νερό στο ταψί. Για να δείτε αν είναι έτοιμο πριν το βγάλετε από το φούρνο, κόψτε ένα μικρό κομμάτι κρέας κοντά στην ωμοπλάτη εκεί που έχει πολύ ψαχνό και δοκιμάστε το, να μην είναι κόκκινο. Μπορεί επίσης να γίνει και με τη μία πλευρά του κατσικιού αλλά θα πρέπει ή εμείς η ο χασάπης μας να ανοίξει μι α «τσέπη» ανάμεσα στα πλευρά και στο κρέας ώστε να μπει η γέμιση. Τότε όμως θα χρησιμοποιήσετε τα μισά υλικά της γέμισης. Δοκιμάστε το αξίζει τον κόπο.
sintagespareas.gr
Συστατικά...1 πλάτη κατσικίσια ή αρνίσια(μισό κατσίκι ή αρνί από την μέση και πάνω με την μπόλια του)1 κατσικίσια συκωταριά ζεματισμένη και ψιλοκομμένη1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο5 κρεμμύδια φρέσκα ψιλοκομμένα2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα1 μικρό ποτηράκι λευκό κρασί700 γραμ.
ΟδηγίεςΠαίρνουμε την πλάτη αφού την πλύνουμε και την αλατοπιπερώνουμε καλά μέσα έξω.Ετοιμάζουμε τη γέμιση τσιγαρίζουμε στα ¾ της κούπας το ελαιόλαδο τα κρεμμύδια ξερά και χλωρά.Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη συκωταριά και σοτάρουμε και σβήνουμε με το κρασί.Προσθέτουμε τον άνηθο αλάτι πιπέρι και το ρύζι.Ρίχνουμε τον πελτέ και 1 κούπα νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να πιει τα υγρά το ρύζι.Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει λίγο και προσθέτουμε το κεφαλοτύρι σε κύβους.Μόλις κρυώσει η γέμιση γεμίζουμε το κατσίκι και το ράβουμε με χοντρή βελόνα και βαμβακερή κλωστή κλείνοντας μέσα τη γέμιση.Λίγο πριν το κλείσουμε τελείως προσθέτουμε μέσα και 1 ½ κούπας νερό το κουνάμε λίγο να πάει παντού, και το ράβουμε τελείως.Προσθέτουμε γύρω από το κατσικάκι τις πατάτες και τις αλατοπιπερώνουμε. Πασπαλίζουμε όλο το φαγητό με λίγη ρίγανη ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι, σκεπάζουμε με την μπόλια μόνο το κρέας, και προσθέτουμε και 2 κούπες νερό μέσα στο ταψί.Σκεπάζουμε όλο το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε σιγανή φωτιά (170 βαθμοί) για 3 -4 περίπου ώρες.Λίγο πριν το σβήσουμε βγάζουμε το αλουμινόχαρτο για να πάρει χρώμα και ξεροψηθεί.Λίγα μυστικά ακόμαΜπορείτε να το φτιάξετε από βραδύς να το ψήσετε για 1 ώρα και την επόμενη μέρα να συνεχίσετε το ψήσιμο . Μη λυπηθείτε το αλάτι για να πιάσει το κρέας μέχρι μέσα. Ελέγχετε καθ όλη τη διάρκεια του ψησίματος το νερό στο ταψί. Για να δείτε αν είναι έτοιμο πριν το βγάλετε από το φούρνο, κόψτε ένα μικρό κομμάτι κρέας κοντά στην ωμοπλάτη εκεί που έχει πολύ ψαχνό και δοκιμάστε το, να μην είναι κόκκινο. Μπορεί επίσης να γίνει και με τη μία πλευρά του κατσικιού αλλά θα πρέπει ή εμείς η ο χασάπης μας να ανοίξει μι α «τσέπη» ανάμεσα στα πλευρά και στο κρέας ώστε να μπει η γέμιση. Τότε όμως θα χρησιμοποιήσετε τα μισά υλικά της γέμισης. Δοκιμάστε το αξίζει τον κόπο.
sintagespareas.gr
Keywords
πασχα, αρνι, ρυζι, πασχα 2012, φωτια, ριγανη, ωρα, ελαιολαδο, αξιζει, αλατι, φαγητο, γινει, γινεται, δειτε, ετοιμο, υγρα, κρασι, λαδι, μικρο, μυστικα, νερο, ωμοπλατη, πιπερι, ταψι, χρωμα, ψησιμο, ωρες, κλωστη, κομματι, κρεας, λευκο, υλικα, χοντρη
Τυχαία Θέματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ ή ΜΙΖΕΡΙΑΣ ή ΔΗΛΩΣΙΑΣ (ΚΑΤΑ ΚΟΣΜΟΝ ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΛΑΡΑΣ): ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ; ΗΤΑΝ ΟΜΟΦΙΛΟΦΥΛΟΣ; ΗΤΑΝ ΗΡΩΑΣ Η ΤΕΡΑΣ; (αφιερωμένο στην ΚΝΕ)
- Το έθιμο της πρώτης Ανάστασης στο «Σαϊτάν Παζάρ» στην Πρέβεζα
- Ανέκδοτο: Στο δικαστήριο
- Κατσικάκι γεμιστό Σαμιώτικο
- ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΑΝΑΓΚΑΣΟΥΝ ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΛΗΣΤΕΨΟΥΝ.
- Ωμοπλατοσκοπία: το “διάβασμα” της σπάλας του αρνιού!
- Χήνα οδηγός σκύλου!
- Tα Γερακαριώτικα στην Γερακαρού
- Απετράπη σκηνικό... αποδοκιμασίας του Παπανδρέου στην Ύδρα! ...
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Kafeneio-gr
- Τελευταία Νέα Kafeneio-gr
- Κατσικάκι γεμιστό Σαμιώτικο
- Με λαμπρότητα η Ανάσταση
- Ωμοπλατοσκοπία: το “διάβασμα” της σπάλας του αρνιού!
- "Λέξεις για το Πάσχα"
- Πασχαλιάτικα έθιμα ανά την Ελλάδα
- Δύο νεκροί στη Ρόδο από έκρηξη Βεγγαλικών
- Όταν το «κατέχω» δολοφονεί το «υπάρχω»
- ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
- Όταν οι συνδικαλιστές έχουν κέφια (και πότε δεν έχουν)
- Η τούμπα της Lady Gaga! (βίντεο)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Ο στρατός του Καντάφι «ανέστειλε» τις επιχειρήσεις
- Ρουκετοπόλεμος με εκλεκτούς καλεσμένους
- Για την αναδιάρθρωση...
- Ένας όμορφος, μικρός κήπος!
- Και Ανάσταση και ΕΠ(ι γης)Ανάσταση!...
- AΡΘΡΟ ΤΗΣ 'ΛΑ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑ' ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
- Κύπρος: Άγνωστοι επιχείρησαν να κάψουν ελληνικές σημαίες
- Περίεργα πασχαλινά έθιμα σε όλο τον κόσμο!
- «Το Ιράν θα χάσει τη μαριονέτα του»