Κομμάτια, θρύψαλα και τραγέλαφος

Του Σταύρου Χριστακόπουλου
ΠΑΣΟΚ 130 βουλευτές, Ν.Δ. 62, ανεξάρτητοι 52, διαζύγιο Καρατζαφέρη με Βορίδη και Γεωργιάδη, η περιοχή γύρω από το Σύνταγμα παρανάλωμα του πυρός, «Ναι» στο «μνημόνιο» από 199 βουλευτές και ο Παπαδήμος κάνει ανασχηματισμό. Τίποτε όμως δεν έχει την παραμικρή αξία μπροστά στη σωτηρία από την ολέθρια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία.
Άλλωστε γι’ αυτό προτιμήσαμε τη συντεταγμένη και το αγγλικό δίκαιο.Χθες τη νύχτα – αλλά και τις....... προηγούμενες ώρες – μάθαμε, αλλά και είδαμε να γίνονται, μερικά πολύ χρήσιμα πράγματα. Με πρώτο και κυριότερο ότι η πτώχευση είναι κακό πράγμα. Και το μάθαμε – όσοι αμαθείς δεν έχουμε την παραμικρή ιδέα τι θα πει πτώχευση – από τον Παπαδήμο, τον Παπανδρέου, τον Σαμαρά, τον Βενιζέλο, την Ντόρα και άλλους πολλούς.
Όλοι αυτοί, αν εξαιρέσει κάποιος το σύνηθες παγερά τεχνοκρατικό ύφος του Παπαδήμου, τις εξ ίσου συνήθεις λεκτικές αγριότητες του Βενιζέλου και το κροκοδείλιο κλαψούρισμα όλων για τα εκατομμύρια θύματα της επιλογής τους, πασπαλισμένα όλα με αερολογίες περί μιας φαντασιακής ανάπτυξης, δεν κατάφεραν να αποκρύψουν μια καθαρή ομολογία που διέτρεχε τις τοποθετήσεις τους:Ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν οι ίδιοι τη χρεοκοπία στην οποία μας οδήγησαν οι ίδιοι ή/και τα κόμματά τους. Αυτό δηλαδή που λέμε τόσον καιρό και αποδείχθηκε με τη χθεσινή ψηφοφορία: κανένα κόμμα μόνο του δεν θα μπορούσε να την αντέξει.● Γι’ αυτό παραδίδουν και επισήμως τα κλειδιά στους «εταίρους» και δανειστές, ώστε να τη διαχειριστούν αυτοί.● Γι’ αυτό κάνουν μια αναδιάρθρωση η οποία μεγαλώνει ακόμη περισσότερο το χρέος καθιστώντας το οριστικά μη διαχειρίσιμο και άρα κάνοντας τη χρεοκοπία αναπόφευκτη.● Γι’ αυτό μετατρέπουν ολόκληρο το χρέος σε ενυπόθηκο μέσω του αγγλικού δικαίου.Ο Βενιζέλος μάλιστα υπήρξε ο σαφέστερος και πιο αποκαλυπτικός όλων: Δίνουμε, λέει, το αγγλικό δίκαιο στους δανειστές για να μην νομίζουν ότι έχουμε σκοπό να ξαναμειώσουμε αργότερα το χρέος! Ομολόγησε έτσι ότι αυτή η ρύθμιση θα απαγορεύει στην Ελλάδα να προβεί σε περαιτέρω μείωσή του όταν πολύ σύντομα θα αποδειχθεί, όπως με την πρώτη δανειακή σύμβαση και το «μνημόνιο» του Παπακωνσταντίνου, ότι το μόνο που κατάφερε ήταν να το αυξήσει.Ας κρατήσουμε στα υπ’ όψιν αυτή τη δήλωσή του, αν τυχόν υπάρξει στο μέλλον ένα δικαστήριο που θα εξετάσει επί της ουσίας την ελληνική τραγωδία.Ο κοινοβουλευτικός τραγέλαφος πάντως είχε αμέτρητα επεισόδια, απολύτως αποκαλυπτικά της πολιτικής ένδειας που μαστίζει πλέον τη χώρα. Στα κορυφαία και η επιχειρηματολογία του Σαμαρά, που πάνω - κάτω μας είπε ότι:● Το πρώτο «μνημόνιο» απέτυχε επειδή ήταν εξ ολοκλήρου στηριγμένο στη λιτότητα με αποτέλεσμα να φέρει ύφεση.● Μια και το πρώτο λοιπόν μας έφερε σε αδιέξοδο και ένα βήμα πριν από τον γκρεμό, ας ψηφίσουμε το δεύτερο, το οποίο υποτίθεται ότι θα φρενάρει την πτώση – παρότι επιβάλλει διαρκή λιτότητα, συνεχώς ανανεούμενη και εμπλουτιζόμενη, παράγοντας συνεπώς και βαθύτερη ύφεση.Μάλλον η... στερεότητα των επιχειρημάτων του ήταν σοβαρότερος λόγος για να πουν οι βουλευτές του «όχι», πα
Keywords
Τυχαία Θέματα