Κριτική στην διακήρυξη Πάνου Καμμένου.

Γράφει ο Βαγγέλης Κωνσταντίνου
Η κίνηση Καμένου, είναι μια απόπειρα συγκρότησης του ρεύματος της Λαϊκής Δεξιάς που κουβαλάει τις βασικές αναχρονιστικές αγκυλώσεις της παραδοσιακής Δεξιάς, για να μπορεί να ξεχωρίζει από την Αριστερά.
Η εμμονή στον νεοφιλελευθερισμός της οικονομίας των “Αγορών” η οποία έχει συκοφαντηθεί (!!!) και η ανακάλυψη του ............Νέου Πατριωτισμού , του αποκομμένου απο τον εθνικισμό του, που χαρακτηρίζει την παλιά Δεξιά, δεν ξέρω τι θα μπορούσε να εκφράσει ή τι προσπαθεί να περιχαρακώσει και να προσδιορίσει. Έναν νέου ρόλου μιας άλλης εθνικιστικής Δεξιάς;
Φοβάμαι
πως πατάει σε δύο βάρκες επειδή φαίνεται πως ο κόσμος στον οποίο απευθύνεται εξακολουθεί να μην έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του αλλά και να μην μπορεί να αναλάβει τις ευθύνες προσωπικής έκθεσης στους κινδύνους της προσωπική ευθύνης στην διακυβέρνηση της χώρας.
Αυτό βέβαια είναι κοινό γνώρισμα όλων των Ελλήνων και όλων των κομμάτων και των ιδεολογιών τους.
Ίσως με την διακήρυξη να μην αποτυπώνεται σε όλες τις διαστάσεις του , το Δόγμα “Λαϊκή Δεξιά”, αλλά νομίζω πως ξεκαθαρίζει τα όρια της “χρήσιμη ” Δεξιάς, της "Πατριωτικής" Δεξιάς σε αντιπαράθεση με μια Χρήσιμη Αριστερά, που είναι χρήσιμη επειδή είναι πρώτα Πατριωτική και μετά Διεθνιστική.

Το κείμενο έχει δύο βασικές αντιφάσεις, αλλά και κατάλοιπα παραδοσιακής λατρευτής Δεξιάς. 1η "Πιστεύουμε στηνΕνωμένη Ευρώπη της αλληλεγγύης και της συνεργασίας , όπου όλα τα κράτη -µέλη είναιισότιμα, διατηρώντας την εθνική τους υπόσταση και αξιοπρέπεια και αρνούμαστε τιςλογικές και πρακτικές, που την έχουν μετατρέψεισε όχημα συμφερόντων των πιο ισχυρών χωρών και του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος"
2η "Πιστεύουμε σε µια ορθολογικήανάπτυξη µε κυρίαρχο μοχλό την ελεύθερηαγορά, όπου το παραγόμενο προϊόνκατανέμεται δίκαια. Αγορά που δεν υπονομεύεται και δεν συκοφαντείταιαπό την σημερινήοικονομική τρομοκρατία,των τοκογλύφων και των καιροσκόπων"
Το δόγμα της "ελεύθερης αγοράς" γνωστό και ως "Δόγμα Μπους" πρεσβεύει πως ο κυρίαρχος μοχλό υποστήριξης και διαφέντευσης της ανάπτυξης είναι το τραπεζικό κεφάλαιο και η χρηματιστηριακή αγορά. Το "Δόγμα Μπους" είναι εκείνο που οριοθέτησε διαστάσεις στο νόμισμα τις οποίες δεν είχε ούτε και έχει. Είπε δηλαδή ότι το νόμισμα, ή χρήμα, δεν είναι μέσο επικοινωνίας των ατόμων , των αναγκών τους, του παραγομένου προϊόντος, αλλά προϊόν που παράγει χρήμα. Πάνω σε αυτό το δόγμα κατασκευάσθηκε και ο0 νεοφιλελευθερισμός και το πρωτότοκο παιδί του η "Ελεύθερη αγορά"
Σαφώς ο Καμμένος αναφέρει πως η η Εθνική υπόσταση, δηλαδή το Κράτος - Έθνος, πρέπει να είναι ανεξάρτητο και ελεύθερο να συνάπτει σχέσεις χωρίς εμπόδια, αλλά αντιφάσκει στην εμμονή του να παραμείνει σε ένα σύνδεσμο ( ΕΕ) στον οποίο κυριαρχεί το δόγμα της εξαφάνισης του εθνικού κράτους, του Κράτους και της ελευθερίας του να συνυπάρχει Ελεύθερο και όχι εξαρτημένο. Και μόνο η εμμονή στην υπόσταση της ανάπτυξης ως γέννημα- θρέμμα της ελεύθερης αγοράς συνιστά αφαίρεση της ελευθερίας και της
Keywords
Τυχαία Θέματα