«Με αφορμή την επίσκεψη Μέρκελ»



Γράφει ο Μαυροζαχαράκης Μανόλης

Η επικείμενη επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα ερμηνεύτηκε σε πρώτη φάση από τα διεθνή και εγχώρια ΜΜΕ ως θετικός οιωνός για την εκταμίευση της πολυπόθητης δόσης των 31, 5 δις. Το αργότερο ωστόσο μετά την συνέντευξη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε,
στο γερμανικό κανάλι ZDF το βράδυ της Κυριακής που πέρασε κατέστη σαφές ότι το............ ζήτημα της καταβολής της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα δεν συνδέεται με την επίσκεψη της καγκελαρίου αλλά πολύ περισσότερο με την τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν υπογράψει οι ελληνικές κυβερνήσεις στα πλαίσια των μνημονίων.
Η επίσκεψη της Μέρκελ λοιπόν δεν σημαίνει και εκταμίευση της δόσης, αφού πρόκειται για ένα ζήτημα που προϋποθέτει θετική έκθεση της τρόικας ‘όπως υπονόησε εκ νέου ο Σόιμπλε. Τίθεται όμως το ερώτημα πως αλλιώς να ερμηνεύσει κανείς την επίσκεψη Μέρκελ. Με βάσει τις επίσημες ερμηνείες η επίσκεψη είναι μια ένδειξη σεβασμού και αναγνώρισης όπως τονίζει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Όπως τονίζει ο Νίκος Χειλάς , ειδικός σε θέματα Γερμανίας, «μια καγκελάριος δεν επισκέπτεται μια χώρα, που θέλει να ξεφορτωθεί. Το αντίθετο επιδιώκει: να την κρατήσει δεμένη πάνω της με τα ισχυρότερα δυνατά δεσμά: εκείνα της νομισματικής ένωσης» . Από καιρό άλλωστε το Βερολίνο έχει πλέον τον έλεγχο επί του ελληνικού ζητήματος και δεν χρειάζεται να εκβιάζει με την αποπομπή της Ελλάδας από την ευρωζώνη για να αποσπάσει ελληνικές υποχωρήσεις. Ως εκ τούτου όπως σωστά σημειώνει ο Χειλάς έφτασε «πλέον η ώρα για ένα θεαματικό κλείσιμο της σκηνής που θα επισφράγιζε το τέλος της επιχείρησης «πλήρης επιβολή του δεύτερου μνημονίου». Από την άλλη πλευρά τίθεται και το θέμα στήριξης μεταξύ ομολόγων. Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, η Άνγκελα Μέρκελ επιθυμεί να «υποστηρίξει» τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και την σθεναρότερη μεταρρυθμιστική προσπάθεια που καταβάλει.
Εάν ισχύει αυτή η προσέγγιση τότε έχουμε την πρώτη επίσημη παραδοχή ότι η κυβέρνηση Σαμαρά έχει εισέλθει σε μια πορεία αποσταθεροποίησης με αβέβαιη έκβαση και ως εκ τούτου αναζητά εξωτερικά στηρίγματα για να κρατηθεί στο τιμόνι της εξουσίας. Αυτή είναι μια ρεαλιστική ερμηνεία, λαμβάνοντας υπόψη την γενικότερη ταραχή που επικρατεί στην χώρα και τις συστηματικές μαζικές κινητοποιήσεις και αναταραχές που διαφαίνονται ενόψει των σκληρών μέτρων.
Εξίσου ρεαλιστική είναι η προσέγγιση που μεταφέρει εφημερίδα Frankfurter Rundschau αναφέροντας ότι «μέχρι σήμερα η καγκελάριος δεν το είχε θεωρήσει αναγκαίο να επισκεφτεί τη χώρα της κρίσης έστω για μια φορά. Η Μέρκελ μιλά για την Ελλάδα, συνεχώς και παντού. Έχει συναντηθεί με έλληνες πρωθυπουργούς στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες, στις Κάννες και αλλού. Όμως το δρόμο προς τους ανθρώπους που πλήττονται από την κρίση δεν τον βρήκε ποτέ. (…) Η επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα δε θα αλλάξει την καθημερινότητά τους (…). Όμως
Keywords
Τυχαία Θέματα