Ντου από παντού για χρεοκοπία στην Ευρώπη

«Μεσοπρόθεσμα δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να βρουν ένα συντεταγμένο τρόπο ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση των συνεπειών» δήλωσε σήμερα το πρωί ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Αλεξάντερ Λαμπσντορφ στο ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk.Η δήλωση του γερμανού πολιτικού (το κόμμα του οποίου συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της χώρας) δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Κάθε άλλο μάλιστα καθώς ο ευρωπαϊκός
και αμερικανικός τύπος βρίθει δημοσιευμάτων που φέρνουν την Ελλάδα ακόμα πιο κοντά στο φάσμα της αναδιάρθρωσης χρέους και της χρεοκοπίας. Άλλωστε στο ίδιο ακριβώς πνεύμα είχαν κινηθεί και οι χθεσινές δηλώσεις (που δημοσιεύονται στη σημερινή έκδοση της Die Welt) του γερμανού υπουργού Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ περί...... «συντεταγμένης χρεοκοπίας της Ελλάδας προκειμένου να σωθεί το ευρώ».Το Βερολίνο μοιάζει πιο έτοιμο από ποτέ να αφήσει την (καταστροφική) δυναμική της λογικής των αγορών να επικρατήσει στην ευρωζώνη. Το σημερινό δημοσίευμα του αμερικανικού πρακτορείου Bloomberg με τίτλο «η Γερμανία έτοιμη να εγκαταλείψει την προσπάθεια για την Ελλάδα» είναι δηλωτικό του κλίματος που διαμορφώνεται στη χώρα. Οι συντάκτες του κειμένου προτάσσουν την αβεβαιότητα των αγορών σχετικά με τις ικανότητες της Ελλάδας να ικανοποιήσει τους πιστωτές της.Σε αυτό το πλαίσιο «η γερμανίδα καγκελάριος προετοιμάζει το έδαφος για μια εξέλιξη που οι αγορές θεωρούν βέβαιη: τη χρεοκοπία της Ελλάδας» αναφέρει το Bloomberg.Για του λόγου το αληθές το ευρώ υποχωρεί σήμερα στη χαμηλότερη ισοτιμία έναντι του γεν τα τελευταία δέκα χρόνια ενώ τα ασφάλιστρα έναντι κινδύνου χρεοκοπίας (CDS) της Ελλάδας κινούνται στο επίπεδο των 3500 μονάδων το οποίο αποτελεί το υψηλότερο σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το δίλημμα της παραμονής στο ευρώ
Ακόμα και οι πιο «ψύχραιμες» γαλλικές εφημερίδες αναπαράγουν τα ίδια σενάρια εκτιμώντας ότι «το ζήτημα της χρεοκοπίας γίνεται όλο και λιγότερο ταμπού». Όπως τονίζει η Le Monde το δίλημμα για τη Γερμανία περιστρέφεται κυρίως ως προς την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Το άρθρο θυμίζει τις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο περιοδικό Der Spiegel το περασμένο Σάββατο στις οποίες ο γερμανός υπουργός Οικονομικών παραδέχεται ότι «εξετάζονται διαφορετικά σενάρια ένα εκ των οποίων είναι και η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ».Η οικονομική εφημερίδα Les Echos αναφέρει ότι «ανάλογες σκέψεις κυκλοφορούν και στο (προεδρικό) μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι.
Σε αυτή την κατεύθυνση συντείνουν και οι εκτιμήσεις πολλών οικονομικών αναλυτών μεταξύ των οποίων και επικεφαλής οικονομολόγος της βρετανικής τράπεζας RBS Ζακ Καγιού ο οποίος δηλώνει στο Bloomberg ότι «η Γερμανία θα είναι ίσως εκείνη που θα επιταχύνει τις εξελίξεις όμως και άλλες χώρες προετοιμάζονται για αυτήν την εξέλιξη».
Spiegel-Online:  Η Ελλάδα υπέκυψε πάλι στην τρόικαΟ νέος φόρος στα ακίνητα είναι αποτέλεσμα των πιέσεων από το εξωτερικό, αναφέρεται σε άρθρο του γερμανικού περιοδικού. Όμω
Keywords
Τυχαία Θέματα