Ο Μπόρις Τζόνσον παραδέχθηκε λάθη του στη διαχείριση της πανδημίας


Δήλωσε πως θα έπρεπε να είχε καταλάβει νωρίτερα τη σοβαρότητα της κατάστασης • Ζήτησε συγγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων.

Απολογούμενος ενώπιον της επιτροπής που διεξάγει τη δημόσια έρευνα για τη διαχείριση της πανδημίας της Covid-19, βρίσκεται ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε ξεκάθαρα ότι θα έπρεπε ο ίδιος να είχε καταλάβει τη σοβαρότητας της κατάστασης, ενώ στην αρχή της κατάθεσή του –που έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει δύο ημέρες– ζήτησε συγγνώμη από τις οικογένειες των

θυμάτων για «την οδύνη, τις απώλειες, τον πόνο» που τους προκλήθηκε.

Επίσης, παραδέχτηκε ότι διέπραξε λάθη, υποτιμώντας στην αρχή τους κινδύνους που προέρχονταν από τον ιό. Όπως ανέφερε, θα έπρεπε τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2020 να είχε καταλάβει τι συνέβαινε, ειδικά με βάση την εξάπλωση της πανδημίας και τους θανάτους στην Ιταλία.

Τι είπε ο Τζόνσον

«Αναπόφευκτα, κάναμε λάθος σε ορισμένα σημεία» είπε, προσθέτοντας ότι αναλαμβάνει «προσωπικά την ευθύνη» των αποφάσεων οι οποίες ελήφθησαν εκείνη την εποχή. «Πιστεύω ότι κάναμε το καλύτερο (...) μέσα σε δύσκολες συνθήκες (...). Υπήρχαν πράγματα που θα έπρεπε να τα κάνουμε διαφορετικά; Αναμφισβήτητα».

Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε επίσης ότι στο επιτελείο του συμμετείχε «μεγάλος αριθμός πολύ ταλαντούχων και ενθουσιωδών ανθρώπων». Αλλά μπροστά στην «αγωνία» και στο «τεράστιο στρες» που προκάλεσε η πανδημία, ορισμένοι «έτειναν να επικρίνουν τους άλλους», είπε.

Η επιτροπή του υπέβαλε ερωτήσεις για τις πράξεις του εβδομάδα την εβδομάδα, τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο 2020.«Θυμάμαι σήμερα ότι οι σκηνές που έρχονταν από την Ιταλία πραγματικά με συγκλόνισαν» είπε. Ωστόσο, το lockdown στο Ηνωμένο Βασίλειο επιβλήθηκε πολλές εβδομάδες αργότερα.

«Έπρεπε συλλογικά να έχουμε αντιληφθεί πολύ νωρίτερα» την σοβαρότητα της κρίσης. «Όφειλα να το έχω αντιληφθεί», είπε απολογούμενος ο Μπόρις Τζόνσον.

Τι έγινε εν μέσω πανδημίας

Υπενθυμίζεται ότι χρειάσθηκε υπερβολικά πολύς χρόνος στον Μπόρις Τζόνσον για να επιβάλει το πρώτο lockdown στο τέλος του Μαρτίου 2020, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα για το εάν είχε κατανοήσει τις διαστάσεις της πανδημίας ή εάν ήταν αδιάφορος για τα θύματα και κυρίως για τους ηλικιωμένους. Ο ίδιος ο Τζόνσον κινδύνεψε να πεθάνει από την Covid τον Απρίλιο 2020.

Στις 23 Μαρτίου 2020 επιβλήθηκε το πρώτο lockdown στους Βρετανούς. Ακολούθησαν και άλλα. Τα παράνομα πάρτι στην Ντάουνιγνκ Στριτ την περίοδο αυτή προκάλεσαν σκάνδαλο και συνέβαλαν στην πτώση του Μπόρις Τζόνσον που αναγκάσθηκε να παραιτηθεί τον Ιούλιο 2022.

Η πανδημίας της Covid-19 σκότωσε περισσότερους από 232.000 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τι λένε συνεργάτες του

Ενώπιον της επιτροπής, που έχει λάβει δεκάδες χιλιάδες μηνύματα WhatsApp και έγγραφα, ορισμένοι πρώην συνεργάτες του Μπόρις Τζόνσον έχουν περιγράψει έναν ευμετάβλητο, ασυνεπή άνθρωπο που, σύμφωνα με τον τότε υπουργό Υγείας Ματ Χάνκοκ, αποφάσισε υπερβολικά αργά την επιβολή lockdown.

Ο Μπόρις Τζόνσον δεν είχε τις ικανότητες για να ηγηθεί της χώρας στην πανδημία...η σοβαρότητα της κρίσης απαιτούσε σθεναρή, συστηματική ηγεσία την οποία ο τότε πρωθυπουργός δεν ήταν σε θέση να προσφέρει, κατέθεσε στο τέλος του Οκτωβρίου ο Λι Κέιν, πρώην επικεφαλής επικοινωνίας της Ντάουνινγκ Στριτ, εξηγώντας ότι ο Μπόρις Τζόνσον ανέβαλλε την λήψη αποφάσεων και άλλαζε διαρκώς γνώμη, ανάλογα με το πρόσωπο που ήταν το τελευταίο που του είχε μιλήσει.

Από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός έχει προετοιμάσει προσεκτικά την υπεράσπισή του, διάβασε 6.000 σελίδες εγγράφων και κλείστηκε επί ώρες μαζί με τους δικηγόρους του, σύμφωνα με την εφημερίδα The Times που αποκάλυψε τους άξονες της κατάθεσής του.

TAGS

Keywords
Τυχαία Θέματα