Οι υποκριτικές «αγαθοεργίες» του Τζεφ Μπέζος...


Από τη μια δωρίζει για την αντιμετώπιση της έλλειψης στέγης στις ΗΠΑ, ενώ από την άλλη επενδύει τα τετραπλάσια σε κερδοσκοπικό εγχείρημα που χειροτερεύει την κρίση.

Οταν ο άνθρωπος δεν ξέρει τι έχει και θέλει να βγάλει κι άλλα ποντάροντας στη στέρηση ενός βασικού αγαθού από τους συνανθρώπους του, τότε πιθανότατα είναι… ανισόρροπος. Ο περί ου ο λόγος δεν είναι μόνο ανισόρροπος, αλλά και υποκριτής.
Ο Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής της Amazon και ένας...
από τρεις πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, δώρισε πριν από μερικές μέρες 120 εκατ. δολάρια σε 38 μη κερδοσκοπικές οργανώσεις οι οποίες μάχονται για την αντιμετώπιση της μάστιγας των αστέγων στις ΗΠΑ και την αυξανόμενη έλλειψη οικονομικά προσιτής στέγης. Ο Μπέζος φρόντισε μάλιστα να προβάλει την «αγαθοεργία» του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τονίζοντας ότι η υποστήριξη αυτών των οργανώσεων στην εμπνευσμένη αποστολή τους να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ανακτήσουν τη σταθερότητα είναι υποχρέωσή του.
Ωστόσο μόλις μερικές μέρες πριν οι επεκτατικές επενδύσεις ύψους μισού δισ. δολαρίων της Arrived -μιας εταιρίας που ελέγχεται από τον Μπέζος και εστιάζει στην εκμετάλλευση μονοκατοικιών- έδειξε ότι στην πραγματικότητα ο μεγιστάνας ουδόλως καίγεται για τους άστεγους.
Η Arrived αποτελεί μια πλατφόρμα επενδύσεων σε ακίνητα. Ιδρύθηκε το 2021 και σήμερα έχει σχεδόν μισό εκατομμύριο πελάτες. Το μοντέλο της επιτρέπει στους επενδυτές της να αγοράζουν μερίδια ενοικιαζόμενων μονοκατοικιών για μόλις 100 δολάρια. Η νέα της επένδυση που θα υλοποιήσει μέσω του κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών Single Family Residential Fund επιτρέπει στους επενδυτές να αγοράζουν τμήματα διαφόρων κατοικιών και αργότερα να τα ανταλλάσσουν, να τα διακρατούν ή να τα εξαργυρώνουν σε κυλιόμενη βάση, όπως ακριβώς συμβαίνει με τις μάρκες που χρησιμοποιούν οι παίκτες σε ένα καζίνο.
Η επένδυση αυτή αναμένεται ωστόσο να οξύνει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα στέγασης στις ΗΠΑ. Αρκετοί Αμερικανοί, ειδικά οι νεότεροι και οι οικογένειες της εργατικής τάξης, παραμένουν σταθερά αποκλεισμένοι από την απόκτηση του δικού τους σπιτιού εξαιτίας των αυξανόμενων δαπανών αγοράς και συντήρησης, πρόβλημα το οποίο επιδεινώθηκε ακόμη πιο πολύ την τελευταία διετία με την εκτόξευση των επιτοκίων.
Η Arrived λεηλατεί επί της ουσίας πάνω σε αυτή την πραγματικότητα, πουλώντας την ιδέα ότι η ιδιοκτησία ενός σπιτιού ως επένδυση είναι ένα «αμερικανικό όνειρο» παρόμοιο με την ιδιοκτησία του σπιτιού στο οποίο μένει κανείς. Οι επενδυτές ωστόσο δεν είναι συνήθως μεταξύ εκείνων που αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα, στόχος τους είναι να κερδοσκοπήσουν.
Αυτή του είδους η συμπεριφορά είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα οδηγήσει τις τιμές των σπιτιών στις ΗΠΑ ακόμη υψηλότερα. Ο μεγάλος κίνδυνος που εγείρεται, σύμφωνα με τους επικριτές, είναι η δημιουργία μονοπωλιακών καταστάσεων στη στέγαση. Με την απόκτηση μεγάλου αριθμού μονοκατοικιών ο Μπέζος και οι άλλοι επενδυτές θα μπορούσαν να εδραιώσουν τον έλεγχό τους στην προσφορά κατοικιών επηρεάζοντας το ύψος των ενοικίων και τη δυναμική της αγοράς.
Μια τέτοια εξέλιξη θα δυσκόλευε ακόμη πιο πολύ την εύρεση οικονομικά προσιτής στέγης για αρκετούς Αμερικανούς, ειδικά σε περιοχές μεγάλης ζήτησης. Υπό το πρίσμα αυτό η παραπάνω δωρεά των 120 εκατ. δολαρίων αποτελεί επί της ουσίας στάχτη στα μάτια της κοινής γνώμης. Ο Μπέζος ενώ από τη μια πλευρά δηλώνει με τη δωρεά του στις οργανώσεις ότι συμπαρίσταται στη μάχη κατά της έλλειψης στέγης, από την άλλη χρησιμοποιεί τον τεράστιο πλούτο του για ένα κερδοσκοπικό εγχείρημα που θα επιδεινώσει την κρίση. Με περιουσία σχεδόν 170 δισ. δολαρίων ο «φιλάνθρωπος» Μπέζος, αν πραγματικά ήθελε, θα μπορούσε να τελειώσει μόνος του το πρόβλημα. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Στέγασης και Αστικής Ανάπτυξης, θα κόστιζε μόλις 20 δισ. δολάρια ετησίως για να τερματιστεί το πρόβλημα των αστέγων.
Μπάμπης Μιχάλης
efsyn.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα