Ολο το παρασκήνιο. Ποιοί βουλευτές δεν ψηφίζουν και οδηγούν τα κόμματα σε κατάρρευση

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει το νέο Μνημόνιο, ενώ λίγες ώρες πριν την κρίσιμη ψηφοφορία της Κυριακής στη Βουλή, ολοένα και περισσότεροι βουλευτές και κορυφαία στελέχη των συγκυβερνώντων κομμάτων δηλώνουν πως δεν προτίθενται να ......δώσουν θετική ψήφο στο σύνολο των μέτρων που θα σπρώξουν χιλιάδες νοικοκυριά στην απόλυτη ύφεση.

Ήδη την κομματική πειθαρχία
αμφισβητούν ανοιχτά αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και έχουν ρίξει προειδοποιητικές "τουφεκιές", λέγοντας προκαταβολικά ότι προτιμούν την εξαθλίωση από την ταπείνωση.

Λούκα Κατσέλη και Βάσω Παπανδρέου δήλωσαν ρητά, πως θα καταψηφίσουν τη νέα δανειακή σύμβαση.

Με ανακοίνωση - καταπέλτη υπέβαλε την παραίτησή της την Παρασκευή το απόγευμα η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, λέγοντας ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί τη διγλωσσία και την ιδεοληψία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να συναινέσει στη βαλκανοποίηση της ελληνικής κοινωνίας.

Στο γενικότερο κλίμα ασφυξίας και άρνησης υπακοής στην κομματική πειθαρχία που ζήτησε σε δραματικούς τόνους από το βήμα της Βουλής ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ το μεσημέρι του Σαββάτου, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πέμη Ζούνη ανακοίνωσε ότι καταψηφίζει τα μέτρα και παραιτείται παραδίδοντας την έδρα της, ενώ ακόμα μία παραίτηση - βόμβα ήρθε λίγα λεπτά αργότερα δια στόματος του βουλευτή Ζακύνθου, Δημήτρη Βαρβαρήγου.

Ομοίως και ο βουλευτής Άρτας Παύλος Στασινός ανακοίνωσε την επίσημη παραίτησή του την Παρασκευή, αρνούμενος να "σκλαβώσει" τον ελληνικό λαό στις επιταγές της τρόικας.

Στο μεταξύ, είχε προηγηθεί η πρώτη παραίτηση - βόμβα του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννη Κουτσούκου την περασμένη Πέμπτη, λίγο μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας των αρχηγών για τα νέα μέτρα.

Ο ίδιος σημείωσε χαρακτηριστικά πως δεν μπορεί ως αρμόδιος υφυπουργός να υλοποιήσει τα μέτρα που αποφασίστηκαν από τους πολιτικούς αρχηγούς, στο πλαίσιο του νέου οικονομικού προγράμματος.

Τα "Όχι" της απόγνωσης

Η ανταρσία όμως στο ΠΑΣΟΚ δεν σταματάει στις παραιτήσεις. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς δήλωσε σε ανακοίνωσή του το απόγευμα του Σαββάτου ότι δεν προτίθεται να δώσει το πράσινο φως στην εφαρμογή των δυσβάστακτων οικονομικών για τον ελληνικό λαό μέτρα και ότι θα καταψηφίσει το Μνημόνιο 2.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του βουλευτή Τρικάλων Χρήστου Μαγκούφη, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι δεν θα ψηφίσει κανένα μέτρο. "Προτιμώ τη φτώχεια από τον εξευτελισμό και τη σκλαβιά".

Παρομοίως, και ο βουλευτής Α' Πειραιά Δημήτρης Καρύδης διαμήνυσε ότι δεν ψηφίζει την κατάργηση του κατώτατου μισθού, της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του 13ου και 14ου μισθού.

Ακολούθως, ο βουλευτής Πιερίας Γιάννης Αμοιρίδης ανέφερε κατηγορηματικά ότι "πρέπει να δούμε και την ψυχή μας", δικαιολογώντας την απόφασή του να μην δώσει "ψήφο εμπιστοσύνης" στα νέα μέτρα.

Στα ίδια μήκη κύματος, ο κοινοβουλευτικός εκπ
Keywords
Τυχαία Θέματα