Ολο το σχέδιο για την επιστροφή των κατοίκων στο Κέντρο

Φορολογικά και οικονομικά κίνητρα για όσους θέλουν να εγκατασταθούν στο κέντρο της Αθήνας (Γεράνι, Κεραμεικός και Μεταξουργείο) καθώς και μείωση των αντικειμενικών αξιών (30%-50%) στην περιοχή Γεράνι αποτελούν μέρος του σχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος για την περιβαλλοντική, οικονομική και αισθητική αναβάθμιση του Κέντρου της Αθήνας.

Οι προτάσεις του ΥΠΕΚΑ περιλαμβάνουν
επίσης μετατροπή ξενοδοχείων σε φοιτητικές κατοικίες αλλά και ανάπλαση των πλατειών Αγίου Παντελεήμονα και Αττικής, της οδού Αγορακρίτου και......
τμημάτων της ευρύτερης περιοχής.

Επίσης, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η εξαγορά από το υπουργείο Περιβάλλοντος του αμαξοστασίου του ΗΛΠΑΠ στον Κεραμεικό συνολικής έκτασης 4,5 στρεμμάτων με στόχο να αναπλαστεί και να αποδοθεί στο κοινό.

Στον λόφο του Στρέφη θα εφαρμοστεί πρόγραμμα αστικών αγροτικών καλλιεργειών σε μια μικρή περιοχή ελεύθερη από βλάστηση. Αυτή θα καλλιεργηθεί από μέλη και αποφοίτους της ανοιχτής θεραπευτικής κοινότητας «Διάβαση» του ΚΕΘΕΑ.

Αναλυτικά οι δράσεις του ΥΠΕΚΑ για το κέντρο της Αθήνας είναι:

1. Μελέτη - έρευνα της υφιστάμενης κατάστασης στην περιοχή Γεράνι

Η περιοχή «Γεράνι» στο κέντρου της Αθήνας έχει επιλεγεί για την πιλοτική εφαρμογή δράσεων και πολιτικών που αφορούν την αναζωογόνηση περιοχών. Η επιλογή αυτή δεν είναι τυχαία. Το Γεράνι αποτελεί το πιο αποσαθρωμένο –από πλευράς φυσικών και ανθρώπινων πόρων– τμήμα της πόλης. Οπως εκτιμά το υπουργείο Περιβάλλοντος, ανατέθηκε έγκαιρα η διενέργεια λεπτομερούς μελέτης χαρτογράφησης, που ολοκληρώθηκε από την αστική MKO Sarcha με στοιχεία στη διάθεση των συναρμόδιων υπουργείων. Περιλαμβάνει ψηφιοποιημένους χάρτες με ποιοτικά στοιχεία (εθνότητες, προβλήματα κ.λπ.) και την προοπτική να ενημερώνεται διαρκώς.

2. Νομοθετική ρύθμιση για κήρυξη περιοχών ως «Ζωνών Ειδικής Ανάπλασης»

Πρόκειται για νέα θεσμοθέτηση σύμφωνα με την οποία σε ακραίες περιοχές με έντονη κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική υποβάθμιση θα μπορεί να εγκρίνονται για ορισμένο χρόνο ειδικές οικονομικές ρυθμίσεις με φορολογικά και άλλα κίνητρα. Υποψήφιες περιοχές θα είναι αυτές που δεν θα μπορούν να ανακάμψουν χωρίς κρατική βοήθεια, με μεγάλες ανάγκες και σύνθετα προβλήματα, όπου ο ιδιωτικός τομέας δεν εκδηλώνει ενδιαφέρον και γενικά αδυνατεί να δώσει λύσεις. Πρόκειται για ένα πλαίσιο που επιτρέπει τη συγκρότηση πολιτικής για την υποστήριξη της κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής αναζωογόνησης.

3. Οικονομικά κίνητρα για το Γεράνι και για τον Κεραμεικό-Μεταξουργείο (συνεργασία ΥΠΕΚΑ με ΥΠΟΙΚ)

Τα Υπουργεία ΠΕΚΑ και Οικονομικών θεσμοθετούν φορολογικά και οικονομικά κίνητρα που συμφωνήθηκαν μετά από έρευνα και μέσα από τη συνεργασία τους. Πρόκειται για μέτρα μεγάλης αξίας που για πρώτη φορά αποτολμούνται, ώστε να επιστρέψουν οι χαμένες χρήσεις και να εγκατασταθούν νέοι κάτοικοι. Τα κίνητρα αφορούν στην αποκατάσταση κτηρίων και στην
Keywords
Τυχαία Θέματα