Ποιος φοβάται το TikTok;...


Υπάρχουν ένα-δυο πράγματα σε σχέση με την Κίνα που το κατεστημένο στην Ουάσιγκτον δεν μπορεί εύκολα να διαχειριστεί. Το ένα έχει να κάνει με τη διαπίστωση ότι η κινεζική μηχανή της καινοτομίας μπορεί ευθέως να ανταγωνιστεί τους Αμερικανούς σε πεδία όπου οι δύο χώρες έχουν χρονικά την ίδια, πάνω-κάτω, αφετηρία, π.χ. τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ναι μεν οι Κινέζοι δεν μπορούν -ακόμη- να ανταγωνιστούν ισότιμα τους Αμερικανούς στους μικροεπεξεργαστές, αλλά... δεν υστερούν απέναντί τους σε νεοφυείς τομείς της βιομηχανίας ή της τεχνολογίας. Το άλλο έχει να κάνει με την επιμονή του Πεκίνου στην
αφήγησή του για έναν «πολυπολικό κόσμο», που σαφώς αμφισβητεί την αμερικανική πρωτοκαθεδρία και, από την άλλη, κοντράρει την αμερικανική επιμονή για την ανωτερότητα της δυτικής φιλελεύθερης δημοκρατίας.

Αλλά υπάρχει κι ένα τρίτο, τελευταία, στη λίστα των… «νεωτερισμών» από την Κίνα που δεν μπορεί να χωνέψει με τίποτα η Ουάσιγκτον: Το TikTok…
Μια εκστρατεία κατά της, κινεζικής επινόησης και ιδιοκτησίας, πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, η οποία έγινε δημοφιλής στα χρόνια της πανδημίας, βρίσκεται σε εξέλιξη σε ΗΠΑ και Ευρώπη, με τις Αρχές να καλούν χρήστες που εργάζονται σε ευρύτερα κυβερνητικά πόστα να την απεγκαταστήσουν από τις συσκευές τους, επικαλούμενες φόβους πως η φαινομενικά αθώα εφαρμογή είναι στην πραγματικότητα κινεζικός «Δούρειος Ίππος».
Από τότε που κυκλοφόρησε, μόλις πριν από πέντε χρόνια, το TikTok έφερε τα πάνω κάτω στο κυριαρχούμενο από τις αμερικανικές πλατφόρμες οικοσύστημα των κοινωνικών μέσων. Δημιούργησε ουσιαστικά μια νέα γενιά χρηστών. Ή, καλύτερα, μια γενιά χρηστών βρήκε στο TikTok την πλατφόρμα με τα αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά της ταυτότητάς της, καθώς το βίντεο αποτελεί εδώ τον βασικό ιστό του περιεχομένου, όχι το κείμενο.
Ως οι πρώτοι που μεγάλωσαν με πρόσβαση στο Διαδίκτυο από τη γέννησή τους και απέκτησαν εξοικείωση με τη φορητή ψηφιακή τεχνολογία από νεαρή ηλικία, τα παιδιά της γενιάς «Z», ακόμη κι όταν δεν είναι ψηφιακά εγγράμματα, θεωρούνται εξ ορισμού «ψηφιακά αυτόχθονες». Εν κατακλείδι, είναι τα παιδιά που έχουν μεγαλώσει με μια οθόνη στο χέρι. Αυτά τα παιδιά αποτελούν σήμερα ως επί το πλείστον τους άνω του 1 δισεκατομμυρίου χρήστες του TikTok παγκοσμίως κι αυτό δικαιολογεί εν μέρει το παλιό μότο της πλατφόρμας ως «τελευταίας ηλιόλουστης γωνιάς του Διαδικτύου»...
Σχεδόν το 70% των Αμερικανών εφήβων χρησιμοποιεί την εφαρμογή, όταν μόλις το 30% της ίδιας ηλικιακής ομάδας επιλέγει το Facebook. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, οι νέοι ανοίγουν την εφαρμογή έως και 19 φορές την ημέρα. Λόγω του περιεχομένου του, το TikTok έχει επικριθεί σφοδρά κατά καιρούς για την επίδραση που ασκεί στους έφηβους, οι οποίοι εκλαμβάνουν την περσόνα του «ινφλουένσερ» ως το πρότυπο προσωπικής ή επαγγελματικής επιτυχίας και καταξίωσης.
«Το TikTok είναι ένα ιδιαίτερο μέρος όπου οι Αμερικανοί έρχονται για να αποκτήσουν γνώσεις, να ψυχαγωγηθούν, να αναπτύξουν την επιχείρησή τους, καθώς συνεχίζουν να δημιουργούν, να ανακαλύπτουν και να συνδέονται με μια ευρύτερη παγκόσμια κοινότητα» αναφέρεται στην ταυτότητα της πλατφόρμας. Και είναι πλέον τέτοια η διείσδυσή της στο ψηφιακό σύμπαν, που, όπως ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα η Mercedes-Benz, στο σύστημα πολυμέσων των νέων μοντέλων E-Class θα υπάρχει στο εξής ενσωματωμένη η εφαρμογή του TikTok.
Για να διαβασετε ολόκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ
Keywords
Τυχαία Θέματα