Πολιτικό Χρηματιστήριο. Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι του 2011

Αναµφισβήτητα ο µεγάλος χαµένος της χρονιάς είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου. Ελαβε µια ισχυρότατη εντολή διακυβέρνησης της χώρας το φθινόπωρο του 2009 και αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το αξίωµά του µόλις συµπλήρωσε δύο χρόνια στην εξουσία και αφού απειλήθηκε από τους βουλευτές του ότι αν δεν αποχωρήσει θα τον ανατρέψουν. Μόλις πριν από έναν χρόνο ο πρώην πρωθυπουργός κεφαλαιοποιούσε τη νέα
εκλογική του νίκη στις περιφερειακές εκλογές και την Πρωτοχρονιά του 2011 δήλωνε αποφασισµένος να προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες αλλαγές που απαιτούν οι δανειστές της χώρας προκειµένου να ολοκληρωθεί η οικονοµική εξυγίανση. Η Πρωτοχρονιά του 2012 θα βρει τον κ. Παπανδρέου βαθιά προβληµατισµένο για το αν θα πρέπει να παραµείνει στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, οµολογώντας ήδη και ο ίδιος ότι δεν µπορεί να διεκδικήσει ξανά την ψήφο του ελληνικού λαού ως....... υποψήφιος πρωθυπουργός.

Η αποδυνάµωσή του µέσα σε δέκα µήνες ίσως να µην έχει ιστορικό προηγούµενο, τουλάχιστον τις τελευταίες δεκαετίες, και σύµφωνα µε τα στελέχη του κόµµατός του οφείλεται κυρίως στη στρατηγική που επέλεξε να αποµονωθεί και να συνοµιλεί µε ελάχιστους και στην επιµονή του να λαµβάνει αποφάσεις χωρίς να συµβουλεύεται πια τους βουλευτές του και τα κοµµατικά του όργανα. Η πρωτοβουλία του για τη διοργάνωση δηµοψηφίσµατος εξανέµισε και τα τελευταία αποθέµατα ανοχής που υπήρχαν σε έναν µεγάλο αριθµό των στελεχών του, που αναµένουν τώρα τις επόµενες κινήσεις του για να καθορίσουν και εκείνοι τη στάση τους, προειδοποιώντας τον όµως ήδη ότι δεν µπορεί να είναι µια στάση εµπιστοσύνης.
ΜΕΤΡΑ ΖΗΜΙΕΣ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ Μια χρονιά-περιπέτεια ήταν το 2011 και για τον κ. Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος από την ασφάλεια του υπουργικού θώκου στο Πεντάγωνο βρέθηκε στο «καµίνι» του υπουργείου Οικονοµικών και στη δυσάρεστη θέση να υπογράψει ο ίδιος τα πιο δυσάρεστα µέτρα που ανακοινώθηκαν τα τελευταία χρόνια από την κυβέρνηση.

«Ο Βαγγέλης υπερεκτίµησε τις ικανότητές του» υποστηρίζουν όσοι θεωρούν ότι η φθορά του µετά το καλοκαίρι είναι µεγάλη και ότι, αν παραµείνει για καιρό στο ίδιο αξίωµα, διακινδυνεύει να χάσει το τρένο της διαδοχής. Ο ίδιος επιχειρεί ανά διαστήµατα να προστατεύσει το πολιτικό του κεφάλαιο, τώρα µάλιστα που οι διαδικασίες διαδοχής του κ. Παπανδρέου φαίνεται να οριστικοποιούνται, αλλά είναι δύσκολο να θωρακίσει τη δηµοφιλία του κάθε φορά που αντιµετωπίζει τις πιέσεις της τρόικας και τις αδυναµίες της ελληνικής οικονοµίας. «Ξεκίνησε τη χρονιά ως ένα αστραφτερό όχηµα και τώρα απλώς κινείται ελαφρώς τρακαρισµένο και αρκετά σκονισµένο» παρατηρούν οι βουλευτές του, οι οποίοι ισχυρίζονται όλο και σπανιότερα ότι η συµµετοχή του στην κυβέρνηση µπορεί να µετατραπεί σε προβάδισµα έναντι των εσωκοµµατικών αντιπάλων του ως τις εκλογές.

ΟΙ «ΣΚΙΕΣ» ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ-ΡΑΓΚΟΥΣΗ «Αν χρειαστούν κι άλλα µέτρα, θα τα πάρει ο επόµενος υπουργός Οικονοµικών» δήλωνε στις αρχές της χρονιάς ο τότε υπουργός Οικονοµικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Τα νέα µέτρα τα υπέγραψε
Keywords
Τυχαία Θέματα