Πόρτααα! Πώς βγαίνουμε με ασφάλεια από το αυτοκίνητό μας


Η αποβίβαση από ένα αυτοκίνητο θα έπρεπε να είναι μία απλή και απολύτως ασφαλής διαδικασία, ωστόσο οι συγκρούσεις δικυκλιστών -και σε ορισμένες περιπτώσεις και πεζών- με πόρτες που άνοιξαν απότομα μπροστά τους αποτελούν δυστυχώς ένα συνηθισμένο φαινόμενο.

Αυτό γίνεται επειδή δεν έχουμε ελέγξει απολύτως τον περιβάλλοντα χώρο γύρω από το όχημά μας και βγαίνουμε από αυτό κοιτώντας απλά πρόχειρα προς τα έξω.

Η χρυσή λύση για ασφαλείς αποβιβάσεις από ένα Ι.Χ. είναι η λεγόμενη «ολλανδική λαβή», κατά

την οποία ανοίγουμε την πόρτα με το δεξί και όχι με το αριστερό χέρι. Έτσι στρέφουμε υποχρεωτικά το σώμα μας προς το παράθυρο και ελέγχουμε καλύτερα τη νεκρή γωνία, όπου μπορεί να κρύβονται ποδηλάτες, οδηγοί μοτοσικλέτας ή πεζοί που κινούνται πάνω σε ένα στενό πεζοδρόμιο.


Πριν βγούμε επίσης από το αυτοκίνητο πρέπει να προσέχουμε τα εξής:

Δυνατός άνεμος
Όταν επικρατούν άνεμοι υψηλής έντασης, μπορεί να παρασύρουν εύκολα την πόρτα και να ανοίξει απότομα χτυπώντας κάποιον δικυκλιστή ή ακόμη και να πάθει ζημιά στους αρμούς της. Άρα ανοίγουμε την πόρτα προσεκτικά και κρατάμε δυνατά κόντρα, για να μη φύγει από τα χέρια μας.

Χαμηλά το βλέμμα
Πριν βγούμε από το όχημα, πρέπει να έχουμε «σκανάρει» με ακρίβεια τι υπάρχει δίπλα από αυτό. Μήπως έχουμε σταθμεύσει δίπλα σε χαμηλά κολωνάκια, που δεν φαίνονται εύκολα από μέσα; Μήπως είναι πολύ ψηλό το πεζοδρόμιο; Μήπως είναι πολύ μικρή η απόσταση από τα διπλανά αυτοκίνητα; Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται προσεκτικό άνοιγμα της πόρτας, για να μη χτυπήσει κάπου και πάθει ζημιά ή και για να μην προκαλέσει ζημιά σε κάποιο άλλο σταθμευμένο όχημα. Η Ford είχε παρουσιάσει μάλιστα ένα εξαιρετικά πρακτικό σύστημα προστασίας για τις πόρτες, που περιγράφεται στο σχετικό video:
Πηγή: ieidiseis.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα