Πριν από τα 4 συν 2 υποβρύχια,είχαμε τις 4 φρεγάτες.

Του Σεραφείμ Χ. Μηχιώτη

Δίχως να υποτιμάται ο επαγγελματισμός και η αξιοσύνη των Ανωτάτων Συμβουλίων και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας, Στρατού Ξηράς- Πολεμικού Ναυτικού και Πολεμικής Αεροπορίας, η τρέχουσα επικαιρότης, εν σχέσει με λόγους δικαιοσύνης και αποτύπωσης μιάς απολύτως συνεπούς παράδοσης ετών, επιβάλλουν πάλι την αναφορά εις ένα άλλο εξοπλιστικό πρόγραμμα του ΠΝ, αυτό της πρόσκτησης των 4 Φρεγατών, τύπου ΜΕΚΟ-200, από τη Γερμανική Blohm+Voss, από το........ 1989 και εντεύθεν.

Όπως ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
κ. Δημ. Παπαδημούλης “έριξε” , τη Μεγάλη Παρασκευή, την ιδέα να ματαιωθεί η πρόσκτηση των +2 Υποβρυχίων του ΠΝ, έτσι και την Άνοιξη του 1989 η (και) τότε Αξιωματική Αντιπολίτευση της ΝΔ, διά στόματος Κων. Μητσοτάκη, προσπάθησε, ανεπιτυχώς, να “ρίξει σκιές” στο πρόγραμμα των 4 Φρεγατών του ΠΝ.

Ήταν τότε που ο κ. Κων. Μητσοτάκης κατέθεσε στη ΒτΕ “εγγραφο”, δυνάμει του οποίου πρωτοεμφανιζόμενη εταιρεία ζητούσε, εκ των υστέρων, προμήθειες γιά την ήδη υπογεγραμμένη σύμβαση πρόσκτησης των 4 πολεμικών πλοίων. Έσπευσαν, δε, τότε εφημερίδες του δεξιού Τύπου να θέσουν θέμα “προσωπικών ευθυνών” του Αρχηγού ΓΕΝ εκείνης της εποχής Αντιναυάρχου Λεωνίδα Βασιλικόπουλου.

Ο υπογράφων, στρατιωτικός συντάκτης το 1989 εις την “Αυγή”, θυμάται- ήταν απογευματινές ώρες- το Ναύαρχο Βασιλικόπουλο να σπεύδει εις την ΒτΕ γιά να ζητήσει εξηγήσεις από τον Κων. Μητσοτάκη προσωπικώς. Δεν έφθασε ώς το γραφείο του τότε αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, διότι, στην κυριολεξία τον “σταμάτησαν” ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπαπανδρέου και Υπουργός Εθνικής Άμυνας, οι Αντώνης Λιβάνης και Γρ. Κασιμάτης από το γραφείο του Πρωθυπουργού.

Ο Ναύαρχος Λεωνίδας Βασιλικόπουλος και ο Πτέραρχος Νίκος Στάπας, στην τελευταία τους δημόσια εμφάνιση προπέμποντας τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Χρ. Σαρτζετάκη σε επίσημο ταξίδι του στο εξωτερικό τον Ιούνιο του 1989. Είχε προηγηθεί η υποβολή της παραίτησης τους. Στοχοποιήθηκαν και οι δύο από το κόμμα της ΝΔ, ο πρώτος γιά την πρόσκτηση των 4 Φ/Γ "ΜΕΚΟ-200" γιά το ΠΝ και ο δεύτερος γιά την αγορά των 40+40 μαχητικών αεροσκαφών της ΠΑ. Ο δεύτερος, επί κεφαλής ομάδας Αξιωματικών της ΠΑ, γεύθηκε διώξεις γιά την αγορά των αεροσκαφών και δικαιώθηκε πανηγυρικώς. Έφυγε τον περασμένο χρόνο και γύρω από το φέρετρο με τη σορό του βρέθηκε σύμπασα η αεροπορική οικογένεια.

Οι κατασκευασμένες επιθέσεις κατά του Ναυάρχου Βασιλικόπουλου και των μελών του ΑΝΣ γενικώς, πλήρως αστήρικτες και εν τέλει συκοφαντικές, προκάλεσαν την αντίδραση ακόμη και σε στήλες του δεξιού Τύπου της εποχής, με τις υπογραφές της Άννας Παναγιωταρέα στην “Απογευματινή” και της Κατερίνας Δασκαλάκη στη “Μεσημβρινή”. Θυμούμαι ένα σχόλιο στην στήλη “Τσούζουν”, με τον τίτλο “Όχι και ο Βασιλικόπουλος”.

Την επομένη της καταθέσεως του δήθεν εγγράφου από τον Κων. Μητσοτάκη, ο Ναύαρχος Βασιλικόπουλος κατέθεσε μήνυση κατ’ αγνώστων, προτείνων προς κλήτευ
Keywords
Τυχαία Θέματα