Πυκνώνουν οι αντιδράσεις, άδειασε τον Γ. Γεραπετρίτη και η Ντόρα Μπακογιάννη...


Στα έδρανα της Βουλής έφτασε το ζήτημα της εντολής Γεραπετρίτη προς τον πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη να κατεβάσει το έργο τέχνης της Γεωργίας Λαλέ, τη ροζ ελληνική σημαία που στόχο είχε να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τις γυναικοκτονίες και την ενδοοικογενειακή βία.

Στην κλειστή συνεδρίαση... της
Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, παρουσία και του υπουργού Εξωτερικών, η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη διαμαρτυρήθηκε, λέγοντας πως η τέχνη δεν μπορεί να λογοκριθεί. Η δήλωση αυτή είναι το δεύτερο ηχηρό άδειασμα στον Γιώργο Γεραπετρίτη από στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, μετά τον Δημήτρη Καιρίδη, ο οποίος είχε δηλώσει το πρωί της Τρίτης πως «θα πρέπει να κατανοούμε την ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης και να μην τα συγχέουμε» και πως «οι καλλιτέχνες έχουν μια ελευθερία και καλά την έχουνε».
Ντόρα Μπακογιάννη, Δημήτρης Καιρίδης | ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
Στο μήκος κύματος ήταν και η τομεάρχης Εξωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Ρένα Δούρου, η οποία μεταξύ άλλων είπε στον υπουργό Εξωτερικών ότι η απόφασή του «να κατέβει ο συγκεκριμένος πίνακας, με τον συγκεκριμένο συμβολισμό είναι θλιβερή και ανάρμοστη», γιατί «στέλνει τραγικά λάθος μήνυμα σε μια περίοδο που η έμφυλη βία θερίζει, που οι γυναικοκτονίες κοντεύουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο, ενώ η κυβέρνησή σας αρνείται ακόμη και το πιο αυτονόητο, την νομική καθιέρωση το όρου "γυναικοκτονία"».

Και τόνισε ότι το «μήνυμα της απόσυρσης ενός έργου τέχνης με βαθύ ουμανιστικό μήνυμα κατά της βίας σε βάρος των γυναικών, αμαυρώνει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Η απόφασή σας είναι απόφαση – κόλαφος για την Τέχνη και για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι απόφαση ευθυγράμμισης με την Ακροδεξιά. Είναι απόφαση υπακοής στο μαύρο».

Επιμένει ο Γεραπετρίτης
Ωστόσο, παρά τα πυρά ομαδόν που δέχεται ο υπουργός Εξωτερικών, για την απαράδεκτη κίνηση να δώσει εντολή να κατεβεί ένα έργο τέχνης έπειτα από τις αντιδράσεις του επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος «Νίκη», Δημήτρη Νατσιού, αλλά και άρθρο του πρώην υφ. Εξωτερικών, Αντώνη Διαματάρη, στον «Εθνικό Κήρυκα», επέμεινε στην απόφασή του, με επιχειρήματα περί... εθνικών συμβόλων.
Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης κατά την άφιξη του στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023. | AP Photo/Virginia Mayo
«Κανείς δεν κάνει λογοκρισία στην τέχνη» είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, προσθέτοντας ότι «το προξενείο της χώρας δεν αποτελεί γκαλερί».
«Στις γκαλερί ανεβάζεις ό,τι θέλεις. Εδώ όμως είναι προξενείο, στενό κράτος, και πρέπει μεταξύ άλλων να προβάλουμε τα σύμβολα», είπε.
Δίνη αντιδράσεων για τη ακροδεξιά λογοκρισία
Από το βράδυ της Δευτέρας, που έγινε γνωστή η παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών στον πρόξενο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, οι αντιδράσεις είναι σφοδρές και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, που επισημαίνουν ότι ο Γιώργος Γεραπετρίτης σύρεται πίσω από την ακροδεξιά, πιθανώς προσβλέποντας σε ακροδεξιές ψήφους και επιτρέποντας να λογοκρίνεται η τέχνη.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης σε ανάρτησή του υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «η τέχνη επιτρέπεται να “παίζει” ακόμη και με τα χρώματα των εθνικών συμβόλων, όταν θέλει να μεταφέρει ένα μήνυμα -από την αντίθεσή της στον ρατσισμό μέχρι την ενδοοικογενειακή βία».

Δήλωση εξέδωσε και το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που σημειώνει ότι «το έργο της Γεωργίας Λαλέ φτιαγμένο από σεντόνια θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας δεν θα έπρεπε να αποσύρεται, αλλά να τιμάται». Και κάλεσε την κυβέρνηση να καθιερώσει τον όρο γυναικοκτονία στον Ποινικό Κώδικα.

Σε κοινή τους δήλωση η τομεάρχης Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νάγια Γρηγοράκου και ο τομέας Ισότητας του κόμματος επισημαίνουν ότι «η προσπάθεια φίμωσης ενός καλλιτεχνικού έργου μας γυρνάει σε σκοτεινές εποχές, και αναδεικνύει τη φοβική στάση της κυβέρνησης απέναντι στην ελευθερία της τέχνης που αποτελεί κεκτημένο για κάθε ανοιχτή, σύγχρονη και δημοκρατική κοινωνία».
Και προσθέτουν ότι «για εμάς οι αξίες του συμβόλου της σημαίας για ελευθερία είναι ιερές και απόλυτα συνδεδεμένες με τον αγώνα κάθε ανθρώπου που τις υπερασπίζεται. Όταν, λοιπόν, η τέχνη εμπνέεται από αυτές τις αξίες όχι μόνο δεν τις απαξιώνει, αλλά τις αναδεικνύει», ενώ σημειώνουν ότι ο υπουργός Εξωτερικών «διεκδικώντας μερίδιο των ακροδεξιών ψηφοφόρων και κολακεύοντας τις ακροδεξιές κοιτίδες του κόμματός του, έδωσε εντολή να αποσυρθεί το συγκεκριμένο έργο».
Στη δική της ανακοίνωση η Νέα Αριστερά καταγγέλλει ότι «η ακροδεξιά σχολή επιβάλλει μαύρη πολιτική στη χώρα» και προσθέτει ότι «οι φασίστες δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους και ο κ. Γεραπετρίτης δεν τους χάλασε χατίρι. Έδωσε εντολή να κατέβει το έργο».
Υποστηρίζει ότι «η κυβέρνηση υποκύπτει διαρκώς στις πιέσεις των ακροδεξιών. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Είμαστε με τη Τζώρτζια Λάλε. Είμαστε με την τέχνη. Είμαστε με τις γυναίκες. Ο κ. Γεραπετρίτης οφείλει να ανακαλέσει μια απόφαση που μυρίζει ακροδεξιά διολίσθηση».

«Μισογυνική πράξη λογοκρισίας του κ. Γεραπετρίτη» καταγγέλλει απ' την πλευρά του το ΜέΡΑ25. Σε κοινή ανακοίνωση των τομέων Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+ και Δικαιωμάτων του ΜέΡΑ25 τονίζεται ότι «κατ' εντολήν ακροδεξιού υπερσυντηρητικού, θρησκόληπτου πολιτικού μορφώματος, το οποίο θεωρεί τη γυναίκα παιδομηχανή, ο υπουργός Εξωτερικών προχώρησε σε μια πράξη λογοκρισίας της τέχνης».
Τι λέει η κυβέρνηση
Ενδιαφέρον έχει ότι άλλα κυβερνητικά στελέχη, πλην του Παύλου Μαρινάκη δεν έχουν πάρει θέση για το θέμα που αναδεικνύεται σε νέο αγκάθι για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, μετά την τροπολογία την άδεια εργασίας και διαμονής σε μετανάστες.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ προσπάθησε να δικαιολογήσει τον υπουργό Εξωτερικών, λέγοντας ότι ο ίδιος «δεν γνωρίζει πάρα πολύ αναλυτικά το θέμα» και πως «προφανώς πάντοτε εμείς προστατεύουμε την ελευθερία της τέχνης και νομίζω είναι κάτι που δεν μπαίνει στο τραπέζι πολιτικής αντιπαράθεσης».

Αλλά, ρίχνοντας το βλέμμα προς τα ακροδεξιά, πρόσθεσε: «Υπάρχουν, όμως, και κάποια πράγματα τα οποία είναι πάνω από όλα. Είναι ιερά. Ένα από αυτά είναι η σημαία μας, ένα ιερό σύμβολο. Νομίζω ότι η ελληνική σημαία είναι το σύμβολο του Έθνους μας, μας ενώνει όλους ανεξαρτήτως του πού ανήκουμε και πρέπει να εξαιρείται όλων των υπολοίπων τα οποία συζητάμε».
Keywords
Τυχαία Θέματα