Στραβά αρμενίζουνε...


29 Μαρτίου 2007 ο 22χρονος Μιχάλης Φιλόπουλος δολοφονείται σε συμπλοκή οπαδών. Το «ραντεβού θανάτου» της λεωφόρου Λαυρίου (είχα γράψει τότε στην «Ελευθεροτυπία»: «Τα νέα Λαυρεωτικά»), ανάμεσα σε οπαδούς Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού είχε κλείσει μέρες πρωτύτερα. Αφορμή, πάλι, όπως και το... τελευταίο κρούσμα οπαδικής βίας εναντίον αστυνομικού
στου Ρέντη, ματς βόλεϊ· τότε γυναικών των δύο «αιωνίων αντιπάλων»· τρομάρα μας!

Δικάστηκαν, σε πρώτο ή και δεύτερο βαθμό συνολικά 27 άτομα. Από τους 9 κατηγορούμενους για τη δολοφονία, αθωώθηκαν 6, από τους 3 που καταδικάστηκαν, ο ένας κρίθηκε φυσικός αυτουργός, οι άλλοι 2 καταδικάστηκαν για απλή συνέργεια σε δολοφονία, ενώ σε 8 επιβλήθηκαν ελαφρύτερες ποινές με αναστολή.

Σήμερα ουδείς από εκείνη την υπόθεση κρατείται. Αγνωστο, αν ποιοι και πόσο μεταμελήθηκαν για την αφαίρεση ζωής νέου ανθρώπου. Γεγονός είναι ότι ένας από τους αρχικά κατηγορούμενους, τους 27, βρέθηκε δολοφονημένος το περασμένο καλοκαίρι, 7/6/23, στον Κορυδαλλό, σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών «ανθρώπων της νύχτας».

Υπάρχουν διαπλοκές και «συγκοινωνούντα δοχεία»; Ο φετινός φόνος «ξεκαθαρίσματος» στον Κορυδαλλό μπορεί να μην το αποδεικνύει, αλλά είναι ενδεικτικός. Οτι το οργανωμένο έγκλημα και η οπαδική βία αντλούν άτομα από κοινές δεξαμενές κοινωνικού χαρακτήρα, όχι απαραίτητα αθλητικού, αυτό είναι πασίγνωστο, ιδίως στις νεαρές ηλικίες· με την ενηλικίωση τα πράγματα, ευτυχώς, κάπου ξεχωρίζουν· ένα παιδί που φανατίζεται δεν είναι καταδικασμένο να γεράσει φανατισμένο!

Ο πατέρας του Μιχάλη, Αντρέας Φιλόπουλος, κατέθεσε (Εφετείο, 2012): «Στο πρώτο δικαστήριο δεν μίλαγε κανείς. Ούτε τώρα θα μιλήσουν. Φοβούνται. Τους έχουν σαπίσει στο ξύλο». «Γενικά, όποιος μάρτυρας με έχει πλησιάσει, έχει φάει ξύλο», συμπλήρωσε.

Το αν οι δύο συναρμόδιοι υπουργοί υπέβαλαν προχθές στην εισαγγελέα Αρείου Πάγου 200 ονόματα εμπλεκομένων σε υποθέσεις οπαδικής βίας προς διερεύνηση ή δεν ξέρω τι... είναι περισσότερο δικό τους πρόβλημα και της κυβέρνησης που εκπροσωπούν και λιγότερο της Δικαιοσύνης. Μάλλον στραβά αρμενίζουνε και αλλού κοιτάνε...

Πέτρος Μανταίος

efsyn.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα