Το ευρωκοινοβούλιο, η έκθεση της κ Τζαβέλα και η ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη

Tου Πέτρου Τρουπιώτη
Mια ψηφοφορία με ιδιαίτερη σημασία για την χωρά μας διεξάγεται σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ψηφοφορία για την έγκριση της έκθεσης για τον ενεργειακό οδικό χάρτη της Ευρώπης μέχρι το 2050 Ένα θέμα που ενδιαφέρει την χώρα μας , μιας και αν ψηφίσει η σχετική έκθεση , κάτι που πρέπει να θεωρείται σίγουρο, θα αποτελεί ένα ισχυρό χαρτί στο.......θέμα της ΑΟΖ.
Και αυτό γιατί στην έκθεση τονίζεται σε πολλά σημεία η μεγάλη σημασία που έχει η οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να υποστηρίξει διπλωματικά την Ελλάδα έναντι των τρίτων χωρών που θα αντιδράσουν. Η Ελλάδα, δηλαδή, δεν θα είναι μόνη της στην κατοχύρωση των αναφαίρετων δικαιωμάτων της. Η ελληνική ΑΟΖ θα καταστεί μέρος της ευρωπαϊκής ΑΟΖ. Η έκθεση αυτή, εισηγητής της όποιας είναι η ελληνίδα ευρωβουλευτής κ Νίκη Τζαβέλα, βάζει για πρώτη φορά σε επίσημο κείμενο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορά της σημασίας των κοιτασμάτων της Νοτιοανατολικής Μεσόγειου για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Χαρακτηριστικά στο κείμενο της έκθεσης , που συνέταξε η κ Τζαβέλα αναφέρεται «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω εναλλακτικών πηγών ενέργειας που θα συνοδεύεται από μείωση της εξάρτησης από εισαγωγές, με έμφαση στην αυξανόμενη σημασία αναμενόμενων νέων ανακαλύψεων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο Θάλασσα και στη Μαύρη Θάλασσα. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει ανάγκη ανάπτυξης μιας ενιαίας πολιτικής της Ε.Ε. στον τομέα των θαλάσσιων γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου». Η φράση για την ενιαία πολιτική της Ευρώπης σε σχέση με την ενεργειακή πολιτική , ίσως είναι και μια από τις φράσεις κλειδιά στην συγκεκριμένη έκθεση. Δίνει ευθέως το μήνυμα ότι έχει να κάνει με τα συγκεκριμένα φυσικά κοιτάσματα δεν είναι απλώς ένα εθνικό θέμα, αλλά ευρωπαϊκό. Και ως τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίζουν και όσοι αντιδρούν . Δηλαδή με απλά λόγια επισημαίνει πως όποιος αμφισβητήσει τις ελληνικές δυνατότητες για την αξιοποίηση των συγκεκριμένων κοιτασμάτων , θα έχει να αντιμετωπίσει όχι μόνον συγκεκριμένη χώρα , στην περίπτωση μας την Ελλάδα, αλλά το σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και όχι μόνον αυτό . Στην ιδία έκθεση της κ Τζαβέλα, επισημαίνεται . ότι «θα πρέπει να υπάρξει ενιαία πολιτική από την πλευρά της Ε.Ε. και για το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ των κρατών-μελών». Κάτι βεβαίως που μας αφορά και πάλι άμεσα, αφού κάνει σαφές ότι το ζήτημα των ελληνικών ΑΟΖ είναι και ευρωπαϊκό θέμα. Μια απόφαση που έρχεται λίγες μέρες μετά την σχετική δήλωση του πρωθυπουργού για το ζήτημα , ενώπιων μάλιστα «Ευρωπαϊκού ακροατηρίου».
Η έκθεση αυτή της πολύ δραστήριας και αποτελεσματικής ελληνίδας ευρωβουλευτού , της κ Νίκης Τζαβέλα (που εδώ και χρόνια σε όποιες θέσεις έχει βρεθεί έχει αποδείξει ότι και ξέρει και μπορεί να είναι αποτελεσματική ) δίνει μια μεγάλη ευκαιρία στην χωρά μας να αξιοποιήσει τα συγκεκριμένα κοιτάσματα ώστε «να καταστεί ενεργειακός διαμετακομιστικός κόμβος ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο, αξιοποιώντας όχι μόνο τα δικά της κοιτάσματα αλλά και της Κύπρου και του Ισραήλ που θα χρειαστούν «Ευρωπαϊκή Οδό» για τη μεταφορά τους.», όπως επισημαίνει και η ιδία η κ Τζαβέλα Ας μην αφήσουμε λοιπόν την συγκεκριμένη ευκαιρία να πάει χαμένη…

[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα