Το ΠΑΣΟΚ διαλύεται, ο Σαμαράς ψάχνει στήριγμα

Με τη ΔΗΜΑΡ να οδεύει προς την έξοδο από την συγκυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ να εμφανίζει συμπτώματα διάλυσης ο Πρωθυπουργός βρίσκεται πλέον στη δυσκολότερη φάση της κυβέρνησης μετά τις εκλογές. Ο Αντώνης Σαμαράς αντιμετωπίζει πλέον ορατό κίνδυνο να μη βρίσκει τους 151 βουλευτές που απαιτούνται
για να υπερψηφιστεί το «Μνημόνιο 3» αφού στους 127 βουλευτές που διαθέτει η ΝΔ είναι πλέον άγνωστο πόσοι από τους 33 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα συνταχθούν υπέρ των μέτρων...
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δείχνει προς το παρόν να έχει χάσει πλήρως τον έλεγχο του ΠΑΣΟΚ. Στην προσπάθεια που κατέβαλε χθες το βράδυ, κατά την έκτακτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας στα γραφεία της Ιπποκράτους, να επιβάλει κομματική πειθαρχία για την ψήφιση του Μνημονίου ακολούθησε πανδαιμόνιο.

«Εγώ δεν είμαι έτοιμος να απαντήσω» δήλωσε ο Κώστας Σκανδαλίδης ενώ τρεις ακόμη βουλευτές που βρίσκονται υπό την επιρροή του, οι Γιάννης Κουτσούκος, Μάρκος Μπόλαρης και Θεοδώρα Τζάκρη αρνήθηκαν να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για κάτι τέτοιο. Στο ίδιο κλίμα βρίσκεται και ο βουλευτής Θεόδωρος Παραστρατίδης που απουσίαζε από τη συνεδρίαση αλλά έχει ήδη δηλώσει ότι θα καταψηφίσει το Μνημόνιο 3.

Οταν ο Κώστας Σκανδαλίδης έλαβε το λόγο, αφού διέψευσε ότι ηγείται κάποιας εσωκομματικής ομάδας, λέγοντας πως «πως υπάρχει ατμόσφαιρα διαρροών ότι ηγούμαι ομάδας πέντε ατόμων, εγώ δεν έκανα ποτέ ομάδα και δεν είπα σε κανένα τι να κάνει», σε έντονο ύφος τόνισε πως «αν δεν δοθούν εγγυήσεις ότι θα υπάρξει μια άλλη σχέση με την κυβέρνηση Σαμαρά εγώ δεν πρόκειται να ψηφίσω κανένα μέτρο».

«Αν θεωρείτε ότι είμαι υπονομευτής μπορώ να αποχωρήσω τώρα» συνέχισε και επιφυλάχθηκε να απαντήσει για το ποια στάση θα κρατήσει κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

Στο ίδιο κλίμα ήταν και η στάση που κράτησε ο κ. Κουτσούκος, ο οποίος τόνισε εμφατικά «θέλεις να με εκτελέσεις χωρίς να με δικάσεις. Δεν είμαι τσάμπα μάγκας» και πρόσθεσε πως «παραμένω πιστός στο πλαίσιο μιας προγραμματικής συμφωνίας». Ωστόσο, απέφυγε να δεσμευθεί για το τι θα κάνει στην κρίσιμη ψηφοφορία, τονίζοντας πως «αν δεν δω τον εφαρμοστικό νόμο δεν μπορώ να δεσμευτώ».

Ειδικότερα, στο αίτημα Βενιζέλου να αποσαφηνίσει η κοινοβουλευτική ομάδα «ότι το ΠΑΣΟΚ με τη στάση του στη Βουλή θα διασφαλίσει τη σταθερή και υπεύθυνη πορεία της χώρας», δηλαδή θα ψηφίσει τα μέτρα, η κ. Τζάκρη απάντησε:

«Ωραία, θα δούμε τα μέτρα και θα σας απαντήσουμε, πριν τα δούμε, δεν μπορούμε να πούμε ότι ψηφίζουμε», πράγμα στο οποίο συμφώνησαν και οι προαναφερθέντες βουλευτές, με τον Μάρκο Μπόλαρη να δηλώνει πως δεν είναι «δηλωσίας». Έντονο επεισόδιο διαδραματίστηκε μεταξύ του Κώστα Σκανδαλίδη και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που είχε νωρίτερα ζητήσει το θέμα να μην τεθεί σε ψηφοφορία αλλά να τεθεί κομματική πειθαρχία, όπως και έγινε.

Χρυσοχοίδης υπέρ των μέτρων

Ο κ. Χρυσοχοίδης προκάλεσε τον κ. Βενιζέλο να αναλάβει την ηγετική του ευθύνη, προκειμένου το κόμμα να πάει συντεταγμένο στην ψηφοφορία και να μην κινδυνεύσ
Keywords
Τυχαία Θέματα