Το στοίχημα της ανάπτυξης μπορεί να κερδηθεί

Της Λούκας Κατσέλη
Πίσω από την οσκαρική επιτυχία TheArtist βρίσκεται έναέξυπνα οργανωμένο και βιώσιμο σύστημα που στηρίζει με κεφάλαια τιςκινηματογραφικές παραγωγές στη Γαλλία. Οι τηλεοπτικοί όμιλοι επενδύουνυποχρεωτικά ένα μέρος των εσόδων τους σε εγχώριες κινηματογραφικές παραγωγέςπου οι ίδιες επιλέγουν, αποκτώντας αποκλειστικά δικαιώματα προβολής τωνταινιών, όχι όμως και συμμετοχή
στα κέρδη που αυτές παράγουν, ενώ ταυτόχρονα,οι φόροι από τις πωλήσεις εισιτηρίων των κινηματογράφων διοχετεύονται, μέσω τουΕθνικού Κέντρου Κινηματογράφου, σε ποιοτικές κινηματογραφικές παραγωγές.Αποτέλεσμα, η εγχώρια βιομηχανία κινηματογράφου στη Γαλλία να στηρίζεται με 1δισεκ. ευρώ ετησίως, να αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά στην Ευρώπη και τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγικό κλάδοπαγκοσμίως.
Το παράδειγμα της Γαλλίας αποδεικνύειότι το στοίχημα της ανάπτυξης μπορεί να κερδηθεί μόνο αν αποφασίσουμε εμείς νατο πετύχουμε. Ούτε η έλλειψη κεφαλαίων, ούτε η έλλειψη ανθρώπων είναι τοπρόβλημα. Ούτε η ανάπτυξη μπορεί να είναι ξεκομμένη από τη συνολική οικονομικήπολιτική. Η μονοδιάστατη πολιτική λιτότητας, που σήμερα εμφανίζεται ως«μονόδρομος», δήθεν για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, όχι μόνο δενσταθεροποιεί την οικονομία, αλλά βαθαίνει την ύφεση. Απομακρύνει την πολυπόθητηανάπτυξη καθώς ο τωρινός και μελλοντικός τζίρος της αγοράς αποτελεί σημαντικόπροσδιοριστικό παράγοντα επενδύσεων για κάθε επιχειρηματία. Το ίδιο και η ρευστότητα,τα γραφειοκρατικά εμπόδια, το φορολογικό και ρυθμιστικό περιβάλλον. Το στοίχηματης ανάπτυξης, επομένως, δεν κερδίζεται με ευχολόγια ή με προχειροσχεδιασμένες μεταρρυθμίσεις. Μπορεί νακερδηθεί μόνο αν υπάρξει αυστηρή ιεράρχηση προτεραιοτήτων, επιχειρησιακόσχέδιο, αποφασιστικότητα και σωστή οργάνωση. Κάτω από τις σημερινές συνθήκες,τέσσερεις είναι οι άμεσες προτεραιότητες:
Πρώτον,η ριζική απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου για την αδειοδότηση επενδύσεων.Μπορεί να γίνει μια πραγματική υπηρεσία μίας στάσης (π.χ. το Investin Greece)η οποία θα παραλαμβάνει τον φάκελο τηςεπένδυσης και θα έχει την υποχρέωση, για λογαριασμό του επενδυτή, να διεκπεραιώνει όλες τις αδειοδοτικές καιεγκριτικές διαδικασίες εντός προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος. Αυτόπροϋποθέτει τον αποκλειστικό ορισμό ενός και μόνο προσώπου σε κάθε εμπλεκόμενηυπηρεσία υπεύθυνου για τα αιτήματα αδειοδότησης. Ο επενδυτής θα απαλλάσσεταιαπό τον κυκεώνα της γραφειοκρατίας και της εμπλοκής με δεκάδες υπηρεσίες και θαπαραλαμβάνει στο τέλος από την υπηρεσία αυτή την άδεια πραγματοποίησης τηςεπένδυσής του. Οι δημόσιοι υπάλληλοι που είτε καθυστερούν να χορηγούν απαραίτητεςβεβαιώσεις, είτε εκδίδουν πλημμελώς αιτιολογημένες απορριπτικές αποφάσεις θαπρέπει να έχουν αστική ευθύνη έναντι του επενδυτή και να βαρύνονται μεπειθαρχικές κυρώσεις.
Δεύτερον,παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Τεράστιακεφάλαια που σήμερα βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος, μπορούν ναεπιστρέψουν για τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων επενδυτικών έργων ή έργωνυποδομών μέσω έκδοσης ειδικού ομολόγου
Keywords
Τυχαία Θέματα