«Τρομοκρατική οργάνωση» για τον Μπάιντεν οι Χούθι...


Απειλεί με νέα χτυπήματα...

Λάδι στη φωτιά ρίχνει ο Αμερικανός πρόεδρος.
Λίγες ώρες μετά τις δεκάδες αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσαν αμερικανικά και βρετανικά πολεμικά αεροσκάφη, πλοία και υποβρύχια σε όλη την Υεμένη κατά τη διάρκεια της νύχτας, στοχεύοντας θέσεις των Χούθι, ο... πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν διατήρησε υψηλούς τους τόνους και απηύθυνε νέες προειδοποιήσεις.
Στο πρώτο του δημόσιο σχόλιο μετά τα αμερικανικά πλήγματα στη χώρα αυτή της
Αραβικής Χερσονήσου, ο Μπάιντεν χαρακτήρισε «τρομοκρατική» οργάνωση τις δυνάμεις των Χούθι και τόνισε πως θα «απαντήσει» εάν «οι Χούθι συνεχίσουν την απαράδεκτη συμπεριφορά τους».
Ο Αμερικανός πρόεδρος ρωτήθηκε επίσης τι μήνυμα είχε για την Τεχεράνη μετά τα πλήγματα κατά των ανταρτών Χούθι, τους οποίους υποστηρίζουν οι Ιρανοί, απάντησε: «Έχω ήδη στείλει το μήνυμά μου στο Ιράν».
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι «θεωρεί» πως τα αμερικανικά πλήγματα κατά των Χούθι στην Υεμένη δεν προκάλεσαν «απώλειες αμάχων». «Θεωρώ ότι δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ των αμάχων, γι' αυτόν τον λόγο επίσης (τα πλήγματα) έχουν επιτυχία», δήλωσε επίσης.
Νωρίτερα, ο στρατηγός Ντάγκλας Σιμς του αμερικανικού γενικού επιτελείου ανακοίνωσε πως οι Χούθι εκτόξευσαν έναν αντιπλοϊκό πύραυλο «σε απάντηση» για τα πλήγματα από ΗΠΑ και Βρετανία. «Ξέρουμε ότι εκτόξευσαν τουλάχιστον έναν πύραυλο», δήλωσε, προσθέτοντας ότι ο πύραυλος δεν χτύπησε κανένα πλοίο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία στόχευσαν 30 στρατιωτικές θέσεις των Χούθι, με περισσότερα από 150 πλήγματα συνολικά, διευκρίνισε ο στρατηγός Σιμς. Ανώτερο όργανο των Χούθι είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ότι πλέον «όλα τα αμερικανικο-βρετανικά συμφέροντα (έχουν γίνει) θεμιτοί στόχοι».
Διεθνείς αντιδράσεις
Σε κάθε περίπτωση, ΗΠΑ και Βρετανία παίζουν με τη «φωτιά» και με τον σοβαρό κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε τα πλήγματα των ΗΠΑ και της Βρετανίας, τα οποία χαρακτήρισε δυσανάλογη χρήση βίας και κατηγόρησε τις δύο χώρες ότι προσπαθούν να μετατρέψουν την Ερυθρά Θάλασσα σε «θάλασσα από αίμα».
Το Ιράν καταδίκασε την επίθεση καταγγέλλοντας παραβίαση της κυριαρχίας της Υεμένης και των διεθνών νόμων και κανόνων «ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει υπεύθυνα». Και η σιιτική ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάζ του Λιβάνου καταδίκασε τα πλήγματα τονίζοντας πως επιβεβαιώνουν «για ακόμη μια φορά ότι οι ΗΠΑ είναι πλήρως συνένοχες για τις τραγωδίες και τις σφαγές που διαπράττονται από τον σιωνιστή εχθρό στη Λωρίδα της Γάζας και στην περιοχή».
Σύμβουλος του πρωθυπουργού του Ιράκ, ο Φάντι Αλ-Σαμάρι, προειδοποίησε πως η Δύση επεκτείνει τη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς και αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή, όπως μετέδωσε το κρατικό ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων INA.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιταλία αρνήθηκε να λάβει μέρος στην επίθεση κατά των Χούθι.
Keywords
Τυχαία Θέματα