Τσουνάμι κατέστρεψε την αρχαία Ολυμπία!

Ε, όχι και τσουνάμι στην Ολυμπία! Κι όμως ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μάιντς της Γερμανίας δρ Αντρέας Βετ, ο οποίος έχει διενεργήσει γεωμορφολογικές και γεωαρχαιολογικές έρευνες στην περιοχή της Ολυμπίας ισχυρίζεται τώρα, ότι η καταστροφή της δεν ήρθε από σεισμό, όπως πιστεύαμε αλλά από τσουνάμι - και ίσως όχι ένα αλλά πολλά - που κατόρθωσε να φθάσει από τη θάλασσα ως το ιερό!

Σύμφωνα με τον Βετ
το τσουνάμι έγινε τον 6ο μ. Χ. αιώνα, πλημμύρισε την κοιλάδα του Αλφειού και στη συνέχεια «ανέβηκε» στην Ολυμπία παρά το γεγονός, ότι βρίσκεται 33 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Σημαντικό όμως είναι, ότι στην αρχαιότητα η....... Ολυμπία απείχε 14 χιλιόμετρα - ίσως και λιγότερα - από τη θάλασσα και όχι 22 που είναι σήμερα. Τα αποτέλεσμα των ερευνών του μάλιστα θα παρουσιάσει ο ίδιος σε διεθνές συνέδριο, που θα γίνει τον Σεπτέμβριο στην Κόρινθο σχετικά με τις ενεργές τεκτονικές πλάκες, τους σεισμούς και τη γεωλογία, την αρχαιολογία και τη μηχανική.

Ο δρ Βετ ως μέλος του Γεωγραφικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου «Johannes Gutenberg» του Μάιντς πραγματοποιεί έρευνα για τα «παλαιοτσουνάμι» των τελευταίων 11.000 ετών στις ακτές της ανατολικής Μεσογείου εδώ και χρόνια. Και προκειμένου να καταλήξει σ΄αυτό το συμπέρασμα σχετικά με την καταστροφή της αρχαίας Ολυμπίας έκανε σειρά αναλύσεων στο υπέδαφός της (ιζηματολογικές, γεωχημικές, γεωμορφολογικές και γεωαρχαιολογικές) σύμφωνα με τις οποίες: Η σύνθεση των ιζημάτων της περιοχής δεν αντιστοιχεί στα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά του ποταμού Κλαδέου, ο οποίος ευθυνόταν, όπως πιστεύαμε ως σήμερα, για τις πλημμύρες στο ιερό της Ολυμπίας.
Επιπλέον η μελέτη σε κοχύλια και σε κελύφη διαφόρων μικροοργανισμών που βρέθηκαν στην περιοχή αυτή σχετίζονται με την θάλασσα. Αλλά και η σύνθεση των αποθέσεων γύρω από την Ολυμπία ταυτίζεται, κατά τον ίδιο πάντα, με εκείνη των αποθέσεων από «παλαιοτσουνάμι» στην κοιλάδα του Αλφειού. Διότι το τσουνάμι που κατέστρεψε την Ολυμπία - πάντα κατά τον δρα Βετ, δεν ήταν το μοναδικό στην περιοχή αλλά ένα από τα πολλά των τελευταίων 7000 ετών.
Δεν θα μπορούσε όμως να ήταν ένας ισχυρός σεισμός η αιτία; Ο δρ Αντρέας Βετ το αποκλείει! Γιατί σ΄αυτή την περίπτωση η πτώση των σπονδύλων του ναού του Διός θα έπρεπε να έχει γίνει με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που βλέπουμε σήμερα, όπως πιστεύει ο ίδιος. Οι σπόνδυλοι δηλαδή θα έπρεπε να βρίσκονται είναι ο ένας επάνω στον άλλο, και όχι ο ένας δίπλα στον άλλο σε αλληλουχία, σαν «επιπλέουν» πάνω στο έδαφος.
Σύμφωνα ωστόσο με ο, τι γνωρίζαμε ως σήμερα η αιτία της οριστικής καταστροφής του ιερού ήταν δύο μεγάλοι σεισμοί, που έγιναν το 522 και το 551 μ. Χ. (εδώ υπάρχει σύμπτωση με τον 6ο αιώνα, που αναφέρει ο Βετ) και είχαν ως αποτέλεσμα την κατάρρευση των οικοδομημάτων, μεταξύ των οποίων και του ναού του Δία. Η συνέχεια της θεωρίας θέλει το χώρο να καλύπτεται από τους πλημμυρισμένους ποταμούς Αλφειό και Κλαδέο αλλά και από τις κατολισθήσεις του Κρονίο
Keywords
Τυχαία Θέματα