Υψηλοί τόνοι για τις υποκλοπές, άνοιγμα για αναθεώρηση του Συντάγματος...


Τις ομιλίες του πριν από τις εκλογές θύμισε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην πρώτη παρουσία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής είπε... πως το ΠΑΣΟΚ θα είναι στιβαρή, υπεύθυνη, αξιόπιστη αντιπολίτευση με αρχές και αξίες, ενώ δεν απέκλεισε
να συμμετάσχει σε αναθεώρηση του Συντάγματος με επίκεντρο το άρθρο 16 και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.
«Πυξίδα των συναινέσεων και των αντιπαραθέσεων μας είναι το συμφέρον του λαού και της πατρίδας. Οι προτάσεις μας θα είναι δίκαιες κι εφαρμόσιμες για να υπερασπιστούμε την κοινωνική συνοχή, την ανάπτυξη, τους δημοκρατικούς θεσμούς, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το περιβάλλον», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης, που περιέγραψε τις δυσμενείς συγκυρίες που επικρατούν σε ευρωπαϊκό, διεθνές επίπεδο όπου διαμορφώνεται ένας νέος πολυπολικός κόσμος, λιγότερο προβλέψιμος απ' ότι στο παρελθόν μέσα στον οποίο απαιτείται να σχεδιαστούν οι εθνικές πολιτικές της χώρας με μια παραγωγική, ανθεκτική οικονομία, ισχυρούς δημοκρατικούς θεσμούς και αξιόπιστη αποτρεπτική δύναμη για να είναι πρωταγωνιστής στις αποφάσεις, και όχι απλός θεατής των εξελίξεων.
«Όλα τα παραπάνω υπογραμμίζουν την ανάγκη για μια ισχυρή, σύγχρονη, δημοκρατική παράταξη. Την οικοδόμηση ενός πλειοψηφικού προοδευτικού κοινωνικού ρεύματος, μαζί με τη νεολαία, τις δημιουργικές δυνάμεις, τα κινήματα και όσους βρίσκονται εκτός των τειχών. Υπάρχει η ευκαιρία τώρα, και έχουμε χρέος να τραβήξουμε μπροστά, απαρέγκλιτα», ανέφερε τόνισε πως αυτό θα γίνει με «σχέδιο δημιουργικό, αισιοδοξία και πίστη στις αρχές και τις αξίες μας».
Κατηγόρησε τη «Νέα Δημοκρατία, όσo και αν αυτοπροβάλλεται ως φορέας εκσυγχρονισμού, ότι είναι μια δύναμη βαθιά υπερσυγκεντρωτική και πελατειακή».
Και απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε: «Επειδή εδώ και ενάμιση χρόνιο να παραπονιέστε που δεν συναντηθήκαμε, Ορίστε! Συναντηθήκαμε και θα τα λέμε τακτικά στη Βουλή των Ελλήνων. Να είστε βέβαιος για αυτό!».
Επέκρινε τον Πρωθυπουργό πώς παρουσίασε μία εξωραϊσμένη εικόνα της οικονομίας και έδωσε υποσχέσεις που δεν θα υλοποιηθούν ενώ απέκρυψε όσα έρχονται. «Προφανώς στηρίζουμε τον στόχο της όσο γίνεται ταχύτερης απόκτησης της επενδυτικής βαθμίδας. Την αξίζουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, που σήκωσαν το τεράστιο βάρος της οικονομικής κρίσης. Όμως η επίτευξη του στόχου αυτού πρέπει να αφορά το σύνολο της κοινωνίας. Δεν είναι συνεκτική και συμπεριληπτική μια κοινωνία και μια οικονομία δυο ταχυτήτων. Μιας πρώτης για ένα μικρό κύκλο και μιας δεύτερης για τη μεγάλη πλειονότητα», παρατήρησε.
«Κολπάκια» με τους μισθούς
Όσον αφορά τις εξαγγελίες για αύξηση των μισθών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μίλησε για «κολπάκια» της κυβέρνησης λέγοντας ότι ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε «σε συνέντευξη ότι στο μεσοπρόθεσμο δεν μπορείτε να κάνετε κολπάκια, στείλατε στις Βρυξέλλες αύξηση 12,7%, ενώ εδώ λέγατε προεκλογικά για 25%. Περιφρονώντας ευθέως την αγωνία των πολιτών για καλύτερους μισθούς. Αλλά δεν ήταν και το μόνο: Αύξηση επενδύσεων 70% είχε το προεκλογικό σας πρόγραμμα, 47% στείλατε στις Βρυξέλλες. Αύξηση εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ έλεγε το προεκλογικό σας πρόγραμμα, στο 34% τις προσγειώσατε στο μεσοπρόθεσμο. Τελικά, πράγματι, στο μεσοπρόθεσμο, δεν γίνονται κολπάκια!».
Ανάπτυξη με real estate
Σύμφωνα με τον Νίκο Ανδρουλάκη, η αποτυχία της οικονομικής πολιτικής είναι το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο έφτασε το 11,8% το 2022, το τρίτο μεγαλύτερο έλλειμμα μεταπολεμικά και πώς «η ανάπτυξη που διαφημίζετε, δεν έχει βάθος γιατί σε ένα μεγάλο βαθμό στηρίζεται στο real estate, τη Χρυσή Βίζα, τις κερδοσκοπικές εξαγορές κόκκινων δανείων και επιχειρήσεων, που πολλές από αυτές γίνονται με δάνεια ελληνικών τραπεζών».
Και σημείωσε ότι «χρηματοδοτούν οι τράπεζες της χώρας τον αφελληνισμό της ελληνικής οικονομίας».
«Εμείς προτείνουμε ένα άλλο αναπτυξιακό μοντέλο, το οποίο έχει προτεραιότητα την ενίσχυση της ελληνικής παραγωγής. Διασυνδέοντας τον τουρισμό με τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας και ιδιαίτερα τον πρωτογενή τομέα και την μεταποίηση. Δημιουργώντας προστιθέμενη αξία για την οικονομία μας. Μία ανάπτυξη αειφόρο, που προωθεί τη δίκαιη πράσινη μετάβαση, τις ενεργειακές κοινότητες, με προτεραιότητα στους όρους σύνδεσης για δήμους και παραγωγούς, προστατεύοντας τους πολίτες και τις επιχειρήσεις από τις διακυμάνσεις των τιμών της ενέργειας», τόνισε.
ΕΣΥ και δαπάνες
Αυστηρή κριτική και για την κατάσταση του ΕΣΥ, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να σημειώνει ότι στην πρώτη θητεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, οι Έλληνες πλήρωσαν από την τσέπη τους τις δεύτερες υψηλότερες δαπάνες υγείας στην Ε.Ε. ασκώντας έντονη κριτική στα μέτρα για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ. ενώ δεσμεύτηκε πως η πρώτη επίκαιρη επερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΣΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα είναι για τα προβλήματα της λειτουργίας του ΕΚΑΒ.
«Το ΠΑΣΟΚ δημιούργησε το ΕΣΥ και θα αγωνιστεί για την αναγέννησή του. Για το λόγο αυτό σας προτείναμε την ανακατεύθυνση του Ταμείου Ανάκαμψης. Σας άκουσα προεκλογικά να δηλώνετε ότι δεν είναι δυνατή η αναθεώρηση των σχεδίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Σας ενημερώσω ότι μόλις προχθές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την αναθεώρηση των εθνικών σχεδίων της Γαλλίας και της Σλοβακίας. Μέχρι το τέλος του χρόνου μπορείτε να ανακατευθύνετε έως το 30% των πόρων. Αλλά όπως λέει ο ελληνικός λαός, δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δεν θέλω», παρατήρησε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Ναι μεν αλλά, για Παιδεία
Όσον αφορά την Παιδεία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ανέφερε ότι προτεραιότητα του κόμματός του είναι μία ριζική μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος με την καθιέρωση του Εθνικού Απολυτηρίου και υπογράμμισε ότι «χρειάζεται και θέλουμε αξιολόγηση αλλά όχι από μετακλητούς υπαλλήλους και τους κολλητούς των υπουργών σας. Αυτό δεν είναι αξιοκρατία κύριε Μητσοτάκη, είναι κομματοκρατία».
Ειδικά για το άρθρο 16, ο κ. Ανδρουλάκης, με διφορούμενη δήλωση, είπε ότι «προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου για να έχουν τα εφόδια που χρειάζονται όλα τα ελληνόπουλα. Αλλά δεν είμαστε αρνητικοί στην ουσιαστική ρύθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με γνώμονα: Την αυτονομία. Τη λογοδοσία. Και τα υψηλά στάνταρ που πρέπει να πληρούνται όπως και σε άλλες χώρες».
Και πρόσθεσε: «Σε κάθε περίπτωση μην περιμένετε να δεχθούμε ως ισότιμα πανεπιστήμια, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που θα βάλουν απλά μια ταμπέλα και θα κάνουν εμπόριο πτυχίων».
AΣφοδρή ήταν η κριτική για το «δήθεν επιτελικό κράτος από όπου οργανώθηκαν όλες οι επιθέσεις στο κράτος δικαίου, για εμάς αποτελεί ξεκάθαρα τον πυρήνα ενός προβληματικού συστήματος διακυβέρνησης».
Και με αφορμή το σκάνδαλο των υποκλοπών, είπε απευθύνοντας το ερώτημα στον Πρωθυπουργό: «Είναι στις προθέσεις σας είναι η συγχώνευση της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με μόνο στόχο την αποστρατεία του κ. Ράμμου, ο οποίος ήταν και το θύμα εξωθεσμικής επίθεσης από τον Υπουργό σας, τον κύριο Γεωργιάδη;»
«Ενοχλεί ο κ. Ράμμος, ο οποίος μαζί με τον κ. Μενουδάκο έχουν αγωνιστεί για να μάθουμε την αλήθεια στη νοσηρή υπόθεση των υποκλοπών. Μια υπόθεση όπου η Δικαιοσύνη έχει χρέος να αποκαλύψει την αλήθεια και να υποδείξει όσους ευθύνονται», συμπλήρωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Μίλησε για την ανάγκη διαφάνειας στην αναξιοκρατία και τη διαφθορά που αποτυπώθηκαν, όπως είπε στην τραγωδία των Τεμπών.
«Το πόρισμα είναι εκκωφαντικό. Δεν είναι τυχαίο που το πόρισμα αυτό δεν πήγε ποτέ στον εισαγγελέα. Ξεχάστηκε στο συρτάρι του κ. Καραμανλή, προφανέστατα για να μην μπλέξουν τα “γαλάζια παιδιά” του ΟΣΕ και των άλλων οργανισμών, που ήδη ερευνά η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καλώντας την κυβέρνηση να υιοθετήσει την πρότασή οι διοικήσεις νοσοκομείων και οργανισμών να επιλέγονται με ανοικτό διεθνή διαγωνισμό εντός δύο μηνών, ώστε οι πραγματικά άξιοι να υπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον.
Keywords
Τυχαία Θέματα