-Είναι οι «μπάμπουσκες» η λύση;

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Καθώς οι μέρες περνούν, η ώρα της εκλογικής αναμέτρησης πλησιάζει και οι μεταπολιτευτικοί κομματικοί σχηματισμοί ολοκληρώνουν τα… γεννοβολήματά τους μια σειρά από ερωτήματα θα αρχίσουν να προβάλλουν όλο και πιο πιεστικά:

Φέρνουν τα νέα κόμματα που σχηματίστηκαν κάτι το καινούργιο;

Έχουν μέσα τους το ....
σπέρμα της αλλαγής – για το καλύτερο ή το χειρότερο;

Είναι βέβαιο ότι οι ικανοί και οι άξιοι αποφάσισαν ξαφνικά να μεταπηδήσουν σε άλλους σχηματισμούς για ν’ αλλάξουν
τη χώρα;

Και πάλι, είναι βέβαιο ότι όλοι όσοι παρέμειναν στα παλαιά κόμματα προκάλεσαν – μόνοι αυτοί – τα δεινά στη χώρα;

Αν αφήσουμε κατά μέρος το θυμικό και την δικαιολογημένη οργή, θα δούμε πως οι απαντήσεις είναι προφανείς.

Τα κόμματα έχουν εξελιχθεί σε… μπάμπουσκες – ξέρετε, αυτές τις ρώσικες κούκλες που ανοίγεις μία και βρίσκεις μέσα μια ίδια κι’ απαράλλαχτη και μετά κι’ άλλη κι’ άλλη.

Επομένως, προβάλλει άλλο ένα ερώτημα: Είναι η δημιουργία νέων κομμάτων – με τον ιδιότυπο τρόπο που δημιουργούνται στην Ελλάδα – προϊόν πολιτικής απόφασης για να σωθεί η χώρα ή μήπως δημιουργούνται για να σωθούν και να επιβιώσουν πολιτικά τα πρόσωπα που τα ιδρύουν ή προσχωρούν σ’ αυτά;

Ουδείς μπορεί να αρνηθεί πως τα πρόσωπα που διατείνονται ότι θα σώσουν τη χώρα έχουν γαλουχηθεί και ανδρωθεί μέσα στο παλιό πελατειακό σύστημα, έχουν στο παρελθόν μοιράσει υποσχέσεις για να εκλεγούν, έχουν δημιουργήσει προσωπικούς στρατούς, έχουν κληρονομήσει έδρες, έχουν υπηρετήσει σε αναρίθμητα αξιώματα - κρατικά, συνδικαλιστικά, εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας.

Το ίδιο ακριβώς μπορεί να πει κανείς και για τα περισσότερα από τα πρόσωπα εκείνα που παρέμειναν στα κόμματά τους.

Σκόρπια, θα βρεις ιδεολόγους, ανθρώπους που δεν συμβιβάστηκαν, που δεν κέρδισαν χρήματα, αλλά δυστυχώς το αποτέλεσμα (της χρεοκοπίας) μετράει.

Η μετριοκρατία επικράτησε στη χώρα – και επομένως και μέσα στα κόμματα.

Επομένως, τέτοιου είδους μετακινήσεις (ή ακινησίες) δεν πρόκειται να φέρουν νέες ιδέες, ούτε την αλλαγή.

Η εικόνα που εμφανίζει η πολιτική σκηνή είναι εικόνα διάλυσης. Καθημερινά ανακοινώνονται αποχωρήσεις και προσχωρήσεις προσώπων που αν και τους δόθηκε η δυνατότητα, απέκτησαν θέσεις εξουσίες, υπήρξαν επί δεκαετίες βουλευτές, υπουργοί, περιφερειάρχες, δημοτικοί άρχοντες, κομματικοί αξιωματούχοι, δεν έκαναν τίποτε για να αποτρέψουν την καταστροφή.

Κάθονταν πάνω στα δανεικά και επιβίωναν.

Κάποιοι απ’ αυτούς κηρύσσουν αντεπίθεση και διακηρύσσουν «πρωτιές».

Προχθές, για παράδειγμα, ήταν μια σημαδιακή ημέρα. Μόλις είχε καταβληθεί η πρώτη δόση του νέου δανείου και η εικόνα που παρουσίαζε η χώρα ήταν ενός πολιτικού προσωπικού που αφού ησύχασε ότι με τα καινούργια δανεικά θα αντιμετωπιστούν οι λήξεις ομολόγων, συνέχιζαν απτόητοι τις μετακινήσεις και τις αντεγκλήσεις.

Είναι γεγονός ότι από όποια χώρα και αν πέ
Keywords
Τυχαία Θέματα