Aνακοινώνεται η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας

Το αργότερο μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης αναμένεται να παρουσιάσει ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας, μετά από έναν μαραθώνιο διαβουλεύσεων με το σύνολο των πολιτικών κομμάτων της χώρας και έχοντας λάβει τελικά την στήριξη των δύο μεγαλύτερων, του....
μπερλουσκονικού Λαού της Ελευθερίας και του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο Μάριο Μόντι το απόγευμα της Τρίτης και αμέσως μετά την ολοκλήρωση των επαφών του με τα πολιτικά κόμματα, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο
Ναπολιτάνο και τον ενημέρωσε αναφορικά με τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης και το χρονοδιάγραμμα των επόμενων ενεργειών του.

Ο πρώην Επίτροπος της Ιταλίας στην Κομισιόν και ο άνθρωπος στον οποίο άπαντες, αγορές, Ευρωπαίοι εταίροι και Ιταλοί πολίτες στηρίζουν τώρα τις ελπίδες τους για μια … αποφυγή της κατάρρευσης της οικονομίας που θα απειλήσει με πλήρη κατάρρευση και ολόκληρο το οικοδόμημα του ευρώ! Ήδη η απόδοση των ιταλικών ομολόγων έχει ξεπεράσει και το όριο του 7%, επίπεδο απαγορευτικό για δανεισμό απευθείας από τις αγορές.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης πάντως μεταδίδουν από το απόγευμα της Τρίτης πως η λίστα των υπουργών είναι σχεδόν έτοιμη και μένουν οι αποσαφηνίσεις της τελευταίας στιγμής.

Σε κάθε περίπτωση και μετά τη συναίνεση – ψήφο ανοχής του κεντροαριστερού Αντόνιο Ντι Πιέτρο της Ιταλίας των Αξιών, το μόνο κόμμα που έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα στηρίξει την κυβέρνηση Μόντι είναι η Λέγκα του Βορρά του Ουμπέρτο Μπόσι, ο οποίος δεσμεύθηκε πάντως να υπερψηφίζει κατά περίπτωση ορισμένες μεταρρυθμίσεις που θα φέρει στη Βουλή ο νέος πρωθυπουργός.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στα όσα μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA αναφορικά με το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ του κυρίου Μόντι και των εκπροσώπων των κομμάτων. Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα οι συνεχιζόμενες πιέσεις των αγορών στην ιταλική οικονομία υπήρξε καταλυτικός παράγοντας στο να καμφθούν οι όποιες ενστάσεις των παραγόντων του κόμματος του Μπερλουσκόνι. Οι οποίοι πάντως ζήτησαν ως όρους για να στηρίξουν την κυβέρνηση να μην είναι υποψήφιος ο κ. Μόντι στις επόμενες εκλογές και εφόσον το έργο της κυβέρνησης συνεργασίας τελεσφορήσει η μεταβατική κυβέρνηση να αποχωρήσει από την εξουσία μετά από ένα εξάμηνο. Δεν είναι ακόμα γνωστό κατά πόσον σε αυτό το αίτημα υπήρξε υποχώρηση του εντολοδόχου πρωθυπουργού που δήλωνε μέχρι και το πρωί της Τρίτης ότι θέλει να ηγηθεί της κυβέρνησης μέχρι το 2013 προκειμένου να γίνουν όλα τα αναγκαία βήματα για βγει η χώρα από την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Πιερλουίτζι Μπερσάνι απαίτησε να σχηματιστεί μια κυβέρνηση τεχνοκρατών και όχι πολιτικών.

Η ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης θα λύσει όλες τις απορίες, ενώ όπως έγινε γνωστό η ψήφος εμπιστοσύνης προς το νέο σχήμα θα λάβει χώρα έως την Παρασκ
Keywords
Τυχαία Θέματα