Bυθίστηκαν οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές

Σε χαμηλά επίπεδα διετίας έκαναν βουτιά οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές, καθώς η υποβάθμιση των ΗΠΑ από την Standard & Poor’s προκάλεσε έντονους τριγμούς και ανησυχίες για το ενδεχόμενο επιστροφής της αμερικανικής οικονομίας σε ύφεση.

Ο FTSEurofirst 300 –δείκτης κορυφαίων ευρωπαϊκών μετοχών- υποχώρησε κατά 3,4% και διαμορφώθηκε στις ....
942.15, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2009. Επίσης, ο δείκτης που ήδη είχε κάνει «βουτιά» 10% την περασμένη εβδομάδα, υποχώρησε κατά 16% από την έναρξη του 2011.

«Οι ρευστοποιήσεις
οφείλονται κυρίως στους φόβους επιστροφής σε ύφεση. Πολλοί επενδυτές συνειδητοποιούν ότι η αμερικανική οικονομία δεν θα πετύχει ανάπτυξη 3%» δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Generali Investments, Klaus Wiener στο πρακτορείο Reuters.

Ο ίδιος εκτιμά ότι υπάρχει μία στις τρεις πιθανότητες επιστροφής σε ύφεση «όχι τόσο επειδή είναι σύμφυτη με το σύστημα, όσο επειδή οι πολιτικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί».

Μεγάλο πλήγμα δέχθηκε ο κλάδος των αυτοκινήτων και των βασικών πόρων, που λόγω των ρευστοποιήσεων υποχώρησαν κατά 7,7% και 5,8%, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι μια ενδεχόμενη επιβράδυνση στην παγκόσμια οικονομία θα βλάψει πρωτίστως τη ζήτηση για τα αυτοκίνητα και τις πρώτες ύλες.

Μεγάλο πλήγμα δέχθηκαν οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, όπου ο DAX30 έκλεισε με απώλειες 4.7%, ενώ ο γαλλικός CAC40 κατέγραψε απώλειες 4,2%. Ο βρετανικός FTSE100 έκλεισε με πτώση 2,7%, ενώ ο ισπανικός IBEX υποχώρησε κατά 1,8% και ο ιταλικός ΜΙΒ κατά 2,45%.

http://www.newscode.grΕδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα