CIA-Stratfor ανοίγουν τον φάκελο της δολοφονίας του Ρίτσαρντ Γουέλς το 1975 στην Αθήνα

Tην δολοφονία του σταθμάρχη της CIA Ριτσαρντ Γουέλς τον Δεκέμβριο του 1975 στην Αθήνα από την τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη», έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τα στελέχη του Stratfor (πολλά από τα οποία είναι πρώην πράκτορες της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ) και σύμφωνα με όσα αποκαλύπτονται στο Wikileaks, διεξάγουν έρευνα για να εντοπίσουν μετά από 37 χρόνια το «καρφί»
της πρεσβείας στην.....
Αθήνα που αποκάλυψε στους τρομοκράτες την ιδιότητα και λεπτομέρειες για τον σταθμάρχη της CIA.
Σύμφωνα με τον εσωτερική αλληλογραφία που δημοσιεύεται στο Wikileaks ο Γ.Μπάρτον αντιπρόεδρος της Stratfor να ερωτά παλαιό στέλεχος της αμερικανικής διοίκησης αν γνωρίζει κάτι για την ύπαρξη του «καρφιού» της αμερικανικής πρεσβείας, καταδεικνύεται από τα λεγόμενά του ότι «άριστη πηγή» του μεταβίβασε ότι όντως υπήρχε αυτός ο άνθρωπος, ο οποίος διέρρευσε όλες τις πληροφορίες για τον Γουέλς.

Μέχρι στιγμής θεωρείται ότι η διαρροή έγινε από ένα δημοσίευμα στο Counter Spy στο οποίο αποκαλύπτονταν τα ονόματα των σταθμαρχών της CIA σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Επίσης στο mail του Stratfor, παρατίθεται το άρθρο της εφημερίδας « Liberation» μέσω της οποίας δημοσιοποιήθηκε και η πρώτη προκήρυξη της 17ης Νοέμβρη, την οποία μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει ομολογήσει ότι την έγραψε αν και χρεώνεται στον Γιωτόπουλο. αφού οι εισαγγελικές αρχές της χώρας είχαν τότε απαγορεύσει την δημοσίευση της εντός Ελλάδος.

H εφημερίδα, αν και είχε λάβει εκτενές κείμενο των δραστών της δολοφονίας από τον Mάρτιο του 1976, το δημοσίευσε τον Δεκέμβριο του 1976, μετά την επιβεβαίωση της γνησιότητάς του. Ακολουθεί το άρθρο της εφημερίδας της 24 Δεκεμβρίου του 1976.

«Πριν από ένα χρόνο, στις 23 Δεκεμβρίου του 1975, δολοφονήθηκε στην Aθήνα ο ακόλουθος της αμερικανικής πρεσβείας Pίτσαρντ Γουέλς, από τρεις μασκοφόρους άνδρες έξω από την κατοικία του.

Ένα μήνα νωρίτερα, στις 25 Nοεμβρίου, το όνομα του Pίτσαρντ Γουέλς είχε δημοσιευθεί στην κορυφή καταλόγου στελεχών της CIA με έδρα την Aθήνα, στην αγγλόφωνη εφημερίδα Athens News. O κατάλογος αυτός, που εστάλη στην εφημερίδα από μυστηριώδη ελληνο-αμερικανική επιτροπή, παρουσίαζε τον Γουέλς ως επικεφαλής του κλιμακίου της CIA στην Eλλάδα. Tο όνομά του, όμως, ως σταθμάρχη της CIA στη Λίμα του Περού είχε ήδη κοινοποιηθεί σε κατάλογο της ανεξάρτητης αμερικανικής πολιτικής επιθεώρησης Counter Spy (Aντικατασκοπεία), τον Iανουάριο του 1975.

O θάνατος του Aμερικανού «διπλωμάτη» έδωσε την ευκαιρία στην αμερικανική κυβέρνηση να κατηγορήσει την επιθεώρηση Counter Spy ως υπεύθυνη για τον θάνατο του σταθμάρχη. Στις 24 Δεκεμβρίου του 1975, άγνωστη έως τότε τρομοκρατική-επαναστατική οργάνωση, «17 Nοέμβρη», αναλαμβάνει με προκήρυξη, που αποστέλλει σε όλο τον ελληνικό Tύπο, την ευθύνη της δολοφονίας Γουέλς.

Tον Mάρτιο του 1976, η Liberatio έλαβε από πηγή ιδιαίτερα αξιόπιστη έως τότε (τον Ζαν Πολ Σάρτρ), πρωτότυπο κείμενο της «17N», στο οποίο η οργάνωση ανελάμβανε την ευθύνη για τη δ
Keywords
Τυχαία Θέματα