Eπιχείρηση «Προκρούστης» κατά πανεπιστημιακών...

Eπιχείρηση «Προκρούστης» κατά πανεπιστημιακών...

Κατά τα πρόσφατα εικοσιτετρά­ωρα του ιλίγγου, όταν η κυβέρ­νηση έπαιζε στη ρώσικη ρουλέ­τα την τύχη ενός ολόκληρου λαού, το υπουργείο Παιδείας «μίζαρε» για μια ακόμα φορά στην - οσονούπω κατ’ ευ­φημισμόν - δημόσια εκπαίδευση.
Μετά τους συνεχείς θριάμβους -την κατάργηση των υποτροφιών του ΙΚΥ,
τον νόμο 4009 Άννας - Αδώνιδος για την ισοπέδωση του δημόσιου πα­νεπιστημίου, το επικείμενο λουκέτο στον ΟΕΔΒ και το πολύμηνο σίριαλ με τα άφαντα σχολικά βιβλία που θα φτά­σουν στους μαθητές καλό...
Γενάρη, την εξαφάνιση των συμβασιούχων δι­δασκόντων από τα ανώτατα εκπαιδευ­τικά ιδρύματα - συνεχίζει ακάθεκτο να βγάζει λαγούς από το καπέλο.
Μοιράζει 44 εκατ. ευρώ στα ιδιω­τικά ΙΕΚ με τη μορφή κουπονιών φοί­τησης αντιγράφοντας το δοκιμασμένα ισοπεδωτικό νεοφιλελεύθερο δόγμα Φρίντμαν και ανοίγει τα χαρτιά του σχετικά με το μέλλον των πανεπιστη­μίων και ΤΕΙ.

Οι 400 πιστώσεις που δήθεν μετά κόπου και βασάνων η υπουργός Παι­δείας είχε εξασφαλίσει για την τρι­τοβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με τη σχετική της εξαγγελία στη Βουλή στις 23.08.11, αποδείχθηκε πως δεν ήταν παρά ένα φθηνό καρότο για την ευκολότερη ψήφιση του πολύκροτου νομοσχεδίου της την αμέσως επόμενη ημέρα. Και αυτό διότι, σε αγαστή συ­νεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, φρόντισε να ακυρώ­σει τους διορισμούς 400 νέων εκλεγ­μένων πανεπιστημιακών και επιστη­μονικού προσωπικού στα πανεπιστή­μια και τα ΤΕΙ. Έτσι το 2011 θα είναι το μοναδικό στην ιστορία της ανώτατης εκπαί­δευσης χωρίς νέους διδάσκοντες, την ώρα που οι ελλείψεις σε διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό διογκώνονται καθημερινά.
Συγχωνεύσεις
Η σιδηρά κυρία της Αριστείας (η last but not least του ήδη θρυλικού, μολονό­τι νεοσύστατου, τρίο LORD - LOverdos Ragousis Diamantopoulou) μπλόφαρε - κατά τα διδάγματα του πρόεδρου και τέως πρωθυπουργού της - για να θολώσει τα νερά και να κερδίσει χρό­νο. Και αυτό διότι κατέστρωνε ήδη την επόμενη σκηνή του magnum opus της, που δεν είναι άλλη από την πλήρη με­τάλλαξη της δημόσιας και δωρεάν τριτοβάθμιας παιδείας σε αγοραίο μηχα­νισμό παροχής πιστοποιητικών κατάρ­τισης.
Με τον επερχόμενο Προκρούστη που λανσάρεται ως Καλλικράτης, που προβλέπει fast track συγχωνεύσεις και καταργήσεις Τμημάτων και Σχολών και ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για μετα­τάξεις, εφεδρείες και μη ανανεώσεις θητειών, το ΥΠΔΒΜΘ φαίνεται πως με­θοδεύει υπογείως την απαλλαγή του από κάθε υποχρέωση απέναντι στους 1.000 και πλέον συνολικά εκλεγμένους επιστήμονες διαφόρων βαθμί­δων που περιμένουν εδώ και περίπου τρία χρόνια στο κατώφλι των πανε­πιστημίων και των ΤΕΙ να αναλάβουν υπηρεσία.
Με τη διαφορά ότι κανείς από την ηγεσία του δεν έχει τα κότσια να το ξεστομίσει καθαρά και να αναλάβει την πολιτική ευθύνη. Το αποτέλεσμα; Η ομηρεία των νέων επιστημόνων συ­νεχίζεται εις το διηνεκές, ενώ οι φοι­τητές βρίσκονται αντιμέτωποι με προ­γράμματα σπουδών που τινάζονται στον αέρα.
ΦΕΚσε μου και γλίστρησα
Η ιστορία του εμπαιγμού των νέων
Keywords
Τυχαία Θέματα