Eπιστημονική αναφορά για το θάνατο της Στέλλας Ακουμιανάκη

Παρά την εκτενή ενημέρωση των συγγενών για τον τρόπο αντιμετώπισης και τις αιτίες θανάτου της Στέλλας Ακουμιανάκη
και λόγω της διαστρέβλωσης της αλήθειας με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση μιας εσφαλμένης κοινής γνώμης, η Ένωση γιατρών, η Παθολογική Κλινική, και η ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου εκδίδουν την ακόλουθη αναφορά.
Μετά από την ολοκλήρωση της προανακριτικής διαδικασίας, τα....
αποτελέσματα όλων των τοξικολογικών εξετάσεων, την έκθεση του Ιατροδικαστή και την προκαταρκτική εξέταση που πραγματοποιήθηκε από τη διοίκηση έχουν να δηλώσουν τα εξής:

Η οξεία μέθη είναι
μια συνήθης αιτία προσέλευσης στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, ειδικά τους θερινούς μήνες και κατά τη διάρκεια του Καρναβαλιού. Η τυπική κλινική εικόνα των ασθενών με οξεία μέθη είναι η πτώση του επιπέδου συνείδησης και οι εμετοί (Το επίπεδο συνείδησης μετριέται διεθνώς με την κλίμακα Γλασκώβης και στην οξεία μέθη είναι συχνά μειωμένο).

Η οξεία μέθη αντιμετωπίζεται με τον ενδεδειγμένο τρόπο στα ΤΕΠ όλων των Νοσοκομείων στην Ελλάδα και το Εξωτερικό σύμφωνα με οδηγίες που υπάρχουν σε έγκυρα συγγράμματα, αλλά και την κλινική εμπειρία, εφόσον όπως αναφέρθηκε δεν πρόκειται για σπάνιο περιστατικό.

Στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου δεν υπάρχει η δυνατότητα μέτρησης της συγκέντρωσης της αλκοόλης στο αίμα (BAC), αλλά ούτε και σε κανένα άλλο Νοσοκομείο της Κρήτης. Η εξέταση αυτή γίνεται στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, δηλαδή εργάσιμες ημέρες ,πρωινή ώρα και όχι σαν ρουτίνα, αλλά μετά από συνεννόηση των γιατρών. Δεν είναι μια εξέταση που γίνεται άμεσα και κατά συνέπεια δεν θα μπορούσε να αποτελέσει γνώμονα για καθορισμό θεραπευτικών αποφάσεων.

Η τοξικότητα από αλκοόλ είναι μια κατάσταση στην οποία μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να περιέλθει ένας έφηβος καταναλώνοντας μικρή ποσότητα αλκοόλ περίπου 40-60ml (1ml ανά κιλό σώματος) δηλαδή 2-3 ποτά. Είναι πιθανή λοιπόν ακόμα και με αυτή την ποσότητα αλκοόλ. Εάν ο ασθενής καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ σε μικρό χρονικό διάστημα με άδειο στομάχι το αλκοόλ που απορροφάται μπορεί να φτάσει σε τοξικά επίπεδα στο αίμα πριν προλάβει ο οργανισμός να το αποβάλλει με εμετό. Το αλκοόλ σαν πτητικό υγρό απορροφάται άμεσα από το στομάχι (70%) και από το λεπτό έντερο (30%) μέσα σε 10-60 λεπτά, και φτάνει στο μέγιστο της δράσης του σε 40-60 λεπτά από την κατανάλωση, δεν κολλά στα τοιχώματα του στομάχου, ούτε παραμένει εκεί όταν το άτομο έχει κάνει εμετό. Για αυτό το λόγο στην οξεία μέθη δεν γίνονται ποτέ πλύσεις στομάχου ειδικά όταν έχει προηγηθεί εμετός. Ειδικότερα, δεν γίνεται πλύση στομάχου σε κανέναν ασθενή με πτώση επιπέδου συνείδησης λόγω του ενδεχόμενου της εισρόφησης κατά τη διάρκεια της πλύσης.

Η θεραπεία της οξείας μέθης είναι κατά βάση συμπτωματική δηλαδή δεν υπάρχει κάποιο αντίδοτο ή εξειδικευμένη θεραπεία. Δεν ενδείκνυνται και για αυτό το λόγο έχουν αποσυρθεί από δεκαετιών οι ενέσεις καφεΐνης. Στόχος είναι να προστατευτεί το άτομο από τη δράση της αλκοόλης και συγκεκριμένα από την
Keywords
Τυχαία Θέματα