H μεγάλη μάχη είναι αυτή που έρχεται

Του Κώστα Ροδινού

Επιτέλους, η χώρα, έστω και μετά κόπων, γλίτωσε από την καταστροφική παρουσία του κ. Παπανδρέου, ο οποίος μόνο μέσα σε δυό χρόνια κατάφερε να οδηγήσει τη χώρα στην πτώχευση και να θέσει σε μεγάλο κίνδυνο, ότι πέτυχε η Ελλάδα από τη μεταπολίτευση και μετά.

Με την αποχώρηση του κ. Παπανδρέου,
ο....
οποίος ακόμα και την τελευταία στιγμή προσπαθούσε να περισώσει το σύστημα που τον έφερε στην εξουσία, έσκασε με πάταγο ακόμα ένας μύθος: ότι με το ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση, οι Έλληνες περνάνε καλά!

Το ΠΑΣΟΚ μπαίνει σε μια περίοδο δοκιμασίας και νομοτελειακά κάποια στιγμή θα τεθεί και θέμα ηγεσίας.

Ο Τραπεζίτης της ΟΝΕ και του 1999

Με την επιλογή του κ. Παπαδήμου, η χώρα αναμφίβολα θα πάρει μια προσωρινή ανάσα. Ωστόσο, παραδίδεται σ’ έναν Κεντρικό Τραπεζίτη που παρατηρούσε ως θεατής το μεγάλο πάρτι στο Χρηματιστήριο το 1999 και διεδραμάτισε ουσιαστικό ρόλο στην ένταξη της Ελλάδος στην ΟΝΕ. Μια ένταξη την οποία πολλοί θυμούνται τελευταία. Είμαι βέβαιος ότι θα δώσει τις δέουσες απαντήσεις σε εκείνους που ανακινούν το θέμα.

Αναμφίβολα ο κ. Παπαδήμος είναι άνθρωπος των αγορών, της ΕΚΤ και άλλων εξωχωρίων κέντρων εξουσίας. Θα τον υποδεχθούν μετά βαϊων και κλάδων και στο πρόσωπό του θα βρούν έναν συνομιλητή που μιλάει την ίδια γλώσσα.

Αυτό εκτιμώ ότι θα βελτιώσει το κλίμα για τη χώρα μας, αλλά ας περιμένουμε να το διαπιστώσουμε στην πράξη.

Παράλληλα, ο κ. Παπαδήμος είναι ο εκλεκτός του εσωτερικού κατεστημένου. Θα παρακολουθήσατε την εργώδη προσπάθεια των ΜΜΕ να μας πείσουν για την ορθότητα της επιλογής του.

Είναι οξύμωρο για τον κ. Παπανδρέου που το τελευταίο καιρό επιτίθετο λαύρος κατά των τραπεζιτών, να παραδίδει σ’ έναν τραπεζίτη!

Επιλογή ανάγκης

Ο κ. Παπαδήμος, ξεκινάει τη θητεία του με βασική αποστολή να υλοποιήσει τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου, οι οποίες προβλέπουν και το «κούρεμα» του ελληνικούς χρέους κατά 50%

Έχει ενδιαφέρον, ότι λίγες ημέρες πρίν, με άρθρο του στο ΒΗΜΑ και τους Financial Times, ο κ. Παπαδήμος θεωρούσε καταστροφική πολιτική το «κούρεμα» του χρέους και έμενε στην εφαρμογή της απόφασης της 21ης Ιουλίου! Εγείρεται ένα ζήτημα αξιοπιστίας και συνέπειας, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα το ξεπεράσει. Πότε μας έλεγε την αλήθεια;

Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι η επιλογή του ουσιαστικά έγινε ερήμην του ελληνικού λαού. Δηλαδή είναι ένας δοτός πρωθυπουργός υπό το κράτος της παταγώδους αποτυχίας του κ. Παπανδρέου. Αρά, εξ αντικειμένου η θητεία του δεν μπορεί να παραταθεί επί μακρόν γιατί κάποια στιγμή θα χρειαστεί τη λαϊκή νομιμοποίηση. Για ένα επιπλέον λόγο, η σημερινή σύνθεση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας εξελέγη για να εφαρμόσει μια εντελώς διαφορετική πολιτική από την ακολουθούμενη, άρα υπάρχει αναντιστοιχία με τη λαϊκή βούληση.

Ένα τρίτο ζήτημα είναι ότι η επιλογή του κ. Παπαδήμου, ουσιαστικά συνιστά μια ηχηρή ομολογία αποτυ
Keywords
Τυχαία Θέματα