H ΨΥΧΟΠΑΘΕΙΑ ΔΕΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΨΥΧΙΑΤΡΩΝ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου
Πολύ εύστοχες οι επισημάνσεις του καλού κληρικού, Αρχιμανδρίτη Ιωήλ Κωνσταντινίδη, για το φοβερό πάθος της ζήλειας, που κατατρώγει την ψυχή του ανθρώπου όσο κανένα άλλο πάθος.
Εχετε δει μικρά παιδιά πώς αδυνατίζουν και πόσο δυστυχισμένα γίνονται πολλές φορές επειδή γεννήθηκε νέο μωρό στην οικογένεια;

Και όσο το πρόβλημα μένει στα παιδάκια, που φοβούνται - τα.....
καυμένα - να μη χάσουν την αγάπη των γονιών τους, που είναι η μόνη τους ελπίδα και ασφάλεια στη ζωή, νιώθει κανείς κάθε επιείκεια και προσπαθεί με την κατάλληλη αγωγή να βοηθήσει
το παιδί να αντιληφθεί ότι οι γονείς δεν μείωσαν την αγάπη τους προς το μεγαλύτερο αδελφάκι επειδή γεννήθηκε ακόμη ένα παιδί στην οικογένεια.

Το φαινόμενο του φθόνου απαντάται σε όλες τις ηλικίες, τα επαγγέλματα και τις ανθρώπινες σχέσεις και είναι φοβερό πάθος λίαν ευδιάκριτο από όλους, που εκθέτει τον φθονερό άνθρωπο στα μάτια των συνανθρώπων του (πολλώ μάλλον του Θεού), χωρίς όμως να μειώνεται η δηλητηριώδης παρουσία του στις ανθρώπινες σχέσεις.

ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΤΟΥ ΦΘΟΝΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Δυστυχώς το πάθος του φθόνου παρατηρείται και στο χώρο της Εκκλησίας. Είναι αποκαρδιωτικό φαινόμενο να ξέρεις ότι η πιο μεγάλη από όλες τις αρετές - η αγάπη - πληγώνεται τόσο καίρια από το φοβερό πάθος του φθόνου.

Στις πλείστες περιπτώσεις το πάθος του φθόνου είναι καρπός του εγωισμού και της έλλειψης αγάπης και ταπείνωσης.

ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΤΟΥ ΦΘΟΝΟΥ ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗΣ

Ορισμένες όμως φορές είναι καρπός βαθιά διαταραγμένης προσωπικότητας στην οποία, ενώ φυσικά ο εγωισμός και η έλλειψη αγάπης λειτουργούν αρνητικά, καμιά αποτελεσματική βοήθεια δεν μπορεί να πάρει ο άνθρωπος αυτός χωρίς την κατάλληλη ψυχοφαρμακοθεραπεία.

Το πρόβλημα με τα ψυχοφάρμακα ή τουλάχιστον με τα κατασταλτικά είναι ότι δημιουργούν συνήθως τόσο αρνητικές παρενέργειες, ώστε οι ασθενείς δεν θέλουν να τα πάρουν ή δεν τα παίρνουν στη δόση που τους συνέστησε ο γιατρός, με επακόλουθο να μην μπορούν να θεραπευτούν ή έστω να καταστούν τουλάχιστον λειτουργικοί στην κοινωνία.

ΑΛΛΟ ΠΑΘΟΣ ΨΥΧΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΨΥΧΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ

Πρέπει να σημειώσουμε κάτι το οποίο δυστυχώς επιτείνει το πρόβλημα όταν παρουσιάζεται σε θρησκευτικούς χώρους.

Οταν ένας άτομο με σοβαρή ψυχοπαθολογική διαταραχή παρουσιάζει έξαρση λ.χ. του πάθους το φθόνου και το εκφράζει με συκοφαντίες, εκρήξεις μίσους ή με άλλη αντικοινωνική συμπεριφορά, πολλοί κληρικοί κάνουν εντελώς λανθασμένη διάγνωση του φαινομένου και το αντιμετωπίζουν ως απλό πάθος της ψυχής και όχι ως αποτέλεσμα διανοητικής διαταραχής.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΨΥΧΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Ετσι, αντί να βοηθούν τη λύση των προβλημάτων που δημιουργούνται από τις εκρήξεις του πάθους του φθόνου από ένα πρόσωπο με σοβαρή διαταραχή, προτείνουν αλυσιτελείς μεθόδους θεραπείας του φαινομένου. Μιλούν για υπομονή, για σιωπηρή αν
Keywords
Αναζητήσεις
οι ψυχοπαθεις μπορουν να θεραπευτούν;, φαρμακα για ψυχοπαθεις
Τυχαία Θέματα