H ζήτηση για μέταλλα μπορεί να μας κοστίσει τη γη

Το τεστ για κάθε συμμετοχική δημοκρατία είναι η δύναμη των λαών να επηρεάσουν το πεπρωμένο τους

Της Melody Kemp από τον Guardian

Σε μια σπάνια στιγμή καθαρού ουρανού πάνω από τις Φιλιππίνες, ένας αστροναύτης της NASA φωτογράφησε μια μεγάλη επιχείρηση εξόρυξης άνθρακα στο νησί Semirara (πηγή). Είναι ορατά (από το διάστημα!) και τα ιζήματα των....
μεταλλευτικών καταλοίπων μέσα στη θάλασσα.

Για πάρα πολύ καιρό οι μεταλλευτικές εταιρείες χρησιμοποιούσαν
το μάντρα της ανάπτυξης για να δικαιολογήσουν περιβαλλοντικές καταστροφές (mantra: ένας ήχος, συλλαβή, λέξη ή ομάδα λέξεων που θεωρούνται ικανά να προκαλέσουν “μεταμόρφωση”).

Έχετε παρατηρήσει ότι η μεταλλεία μπαίνει όλο και περισσότερο στα ρουθούνια των ανθρώπων; Παγκοσμίως, όλο και περισσότερες κοινότητες την αντιμάχονται. Ομάδες φτωχών χωρικών έρχονται αντιμέτωποι με εταιρείες με ισχυρές διασυνδέσεις και πολλά λεφτά, που αντιπροσωπεύουν το βάρβαρο αλλά ισχυρό θεμέλιο του παγκοσποιημένου συστήματος ελεύθερης αγοράς. Πρέπει να θαυμάσετε το στυλ τους.

Πάρτε για παράδειγμα την Σούμπα, στην ανατολική Ινδονησία, η οποία είναι επί του παρόντος γεμάτη με τα αποκαλυπτικά σημάδια της έρευνας για χρυσό. Οι φλέβες της, λέει η Αυστραλιανή εταιρεία Hillgrove Resources, είναι πλούσιες και πολλά υποσχόμενες. Η απάντηση των ανθρώπων της περιοχής; Συνεχιζόμενες ταραχές και οργή. Όπως το βλέπουν εκείνη, η εξόρυξη χρυσού απειλεί τη γη, το νερό, τον πολιτισμό τους – την ίδια την ύπαρξή τους. Συνήθως χρειάζονται περίπου 691.000 λίτρα (σχεδόν 700 κυβικά μέτρα) νερού για την παραγωγή ενός κιλού λάμψης. Στο περιδέραιο των άνυδρων νησιών της ανατολικής Ινδονησίας που κρέμονται απαλά πάνω από την Αυστραλία, το νερό είναι πιο πολύτιμο από το χρυσό. Το Αυστραλιανό μεγαθήριο BHP, που πρόσφατα ανακοίνωσε κέρδη 15 δις λιρών Αγγλίας, παραχώρησε την άδεια, αφού οι τοπικές διαμαρτυρίες δεν έδειξαν κανένα σημείο υποχώρησης. Η Hillgrove δεν μπορεί να πει ότι δεν είχε προειδοποιηθεί.

Στο Palawan, ένα αστραφτερό νησιωτικό στολίδι στις Φιλιππίνες, επίσης ξετυλίγεται μια ιστορία που είναι πάρα πολύ γνωστή στην Ασία. Ένας πλούσιος και ισχυρός μεγιστάνας αεροπορικής εταιρείας που είναι στη λίστα του Forbes, ο Lucio Tan, σε συνεργασία με μια μεγάλη βρετανική μεταλλευτική εταιρεία εξόρυξης, την Toledo Nickel, θέλει να εξορύξει ένα από τα τελευταία σημαντικά αρχαία δάση της Ασίας (μειώνοντας έτσι σημαντικά τις δυνατότητες δέσμευσης του άνθρακα), για να επωφεληθεί από τις τιμές ρεκόρ του νικελίου που είναι απαραίτητο για να κινηθούν τα υβριδικά αυτοκίνητα και να ικανοποιήθει ο εθισμός μας σε gadgets. Αλλά οι ιθαγενείς πληθυσμοί που παίζουν στα δάχτυλα την τεχνολογία προτιμούν να έχουν δέντρα. Στο νησί Λουζόν των Φιλιππίνων, μεταλλευτικές εταιρείες με ονόματα που θυμίζουν κέντρα υγείας, όπως Oceana και Oxiana, αντιμετωπίζουν και οι δύο αντίσταση από τους ντόπιους.

Στην Αυστραλία, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Ένα τυχαίο δείγμα είδησης φανε
Keywords
Τυχαία Θέματα