«Hocus Pocus Grexodus! Άμπρα κατάμπρα έξοδος της Ελλάδος!»

Είναι η “θυσία” της Ελλάδος η μαγική φόρμουλα;
Λάζαρος Ελευθεριάδης

Η μετάφραση του τίτλου άρθρου “Hocus Pocus Grexodus, Άμπρα κατάμπρα έξοδος της Ελλάδος” τον οποίον δανείστηκα από αντίστοιχο άρθρο στην βελγική εφημερίδα “De Standaard” μας μεταφέρει το “κλίμα” το οποίο σιγά-σιγά διαμορφώνεται είς βάρος της.....
χώρας μας.

Ταχεία και αποφασιστική λύση για την κρίση στην Ευρωζώνη ζητά από τους ηγέτες της ο Μπαράκ
Ομπάμα κάνοντας ειδική αναφορά στην Ελλάδα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επαναλαμβάνει ότι η παραμονή της χώρας στο ευρώ είναι προς το συμφέρον όλων.«Οι Έλληνες πρέπει να συνειδητοποιήσουν, ότι εάν επιλέξουν η χώρα τους να εγκαταλείψει την ευρωζώνη θα περάσουν ακόμα μεγαλύτερα δεινά από όσα υφίστανται τώρα» είπε.

«Οι αποφάσεις είναι ουσιαστικά στα χέρια των Ευρωπαίων ηγετών και ευτυχώς κατανοούν τη σοβαρότητα της κατάστασης και την επείγουσα ανάγκη να δράσουν», είπε ο κ. Ομπάμα.

Σπεύδοντας όμως να επισημάνει και τη λεπτή θέση στην οποία βρίσκεται, αφού δεν αποτελεί πρόθεσή του, ούτε να επικρίνει αυστηρά την Ευρώπη, ούτε να υποδείξει στους Ευρωπαίους το τι πρέπει να κάνουν.

Ειδικά δε για το θέμα της στήριξης του τραπεζικού συστήματος και την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε ότι είναι αναγκαίο να προχωρήσει άμεσα.

Η ανακεφαλαιοποίηση των “αδύναμων” τραπεζών πρέπει να προχωρήσει «όσο το δυνατόν συντομότερα» είπε ο κ. Ομπάμα.

«Είναι δύσκολες λύσεις, αλλά είναι λύσεις», υπογράμμισε, ενώ σημείωσε, ότι η Ευρώπη έχει ως προς αυτό, την υποστήριξη των ΗΠΑ.
Αναζωπυρώνονται τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, καθώς σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιταλικής εφημερίδας «Il Messaggero», το Βερολίνο εξετάζει ένα σχέδιο «παραδειγματικής έξωσης» της χώρας από το ευρώ, ως προειδοποίηση προς τις υπόλοιπες χώρες του νότου, για τις οποίες, η κ. Ανγκελα Μέρκελ, αναμένεται να ακολουθήσει στη συνέχεια, μια πιο “ελαστική” πολιτική, ώς προϊόν συμβιβασμού με τους υπόλοιπους ευρωπαίους εταίρους και διεθνείς παράγοντες. Το σχέδιο περί “θυσίας” της Ελλάδος, έχει προκαλέσει την αντίδραση του Μάριο Μόντι, ενώ την περασμένη Τετάρτη, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Ομπάμα - Μόντι - Μέρκελ.

Η κ. Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα και βάσει ενός σχολίου της βελγικής « De Standaard», καθυστερεί την υιοθέτηση συνολικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη, ώσπου να αποχωρήσει η χώρα μας από το ενιαίο νόμισμα.
Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα γίνει ο “καταλύτης”, ο οποίος, θα επιταχύνει τις διαδικασίες για τη δημιουργία στενότερης δημοσιονομικής ένωσης.

Οι Ελληνες όμως θα έχουν θυσιαστεί ως άλλη “Ιφιγένεια”, και θα υποστούν τις δραματικές επιπτώσεις, σημειώνει ο πανεπιστημιακός k. Φέρντι ντε Βιλ (Ferdi De Ville), σε άρθρο του, το οποίο, δημοσιεύθηκε στη βελγική εφημερίδα «De Standaard» με τίτλο «Hocus Pocus Grexodus» (Αμπρα κατάμπρα έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ), θέτοντας ένα “ρητο
Keywords
Τυχαία Θέματα