O Σημίτης λύνει τη σιωπή του για την υπόθεση Siemens

Συνολική απάντηση στις αιτιάσεις για τις ευθύνες των κυβερνήσεών του στο σκάνδαλο Siemens επιχειρεί να δώσει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, με δελτίο τύπου που εξέδωσε το πολιτικό του γραφείο.

Ο κ. Σημίτης απαντά στις κατηγορίες για τους συνεργάτες του που παραδέχθηκαν δωροληψίες, για την.....
καταπολέμηση της διαφθοράς επί των ημερών του αλλά και γι' αυτή καθ' αυτή την υπόθεση Siemens,
που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της μεταπολιτευτικής περιόδου, ενώ αφήνει αιχμές για την παραίτηση Καστανίδη το 1997.

1. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΤΟΥ: Αναφερόμενος εμμέσως στους κυρίους Μαντέλη και Τσουκάτο, ο κ. Σημίτης παραδέχεται ότι όλες του οι επιλογές «δεν ήταν επιτυχημένες όπως ήταν φυσικό». «Είναι γνωστό ότι απομακρύνθηκαν υπουργοί και συνεργάτες από τις θέσεις που κατείχαν όταν επικρατούσε η εντύπωση μιας συμπεριφοράς ασυμβίβαστης με κανόνες πολιτικής δεοντολογίας. Η απομάκρυνση έγινε χωρίς δισταγμό παρόλο που δεν υπήρχε οποιαδήποτε ένδειξη για αξιόποινες συμπεριφορές» αναφέρεται στο κείμενο και τονίζεται: «Ποτέ δεν δόθηκε σε υπουργούς, κυβερνητικά στελέχη, άλλους λειτουργούς ή συνεργάτες οποιαδήποτε εντολή ή οδηγία για προνομιακή συμπεριφορά υπέρ κάποιας επιχείρησης ή για οποιεσδήποτε συναλλαγές».

2. ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ: «Το νομοθετικό πλαίσιο στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ήταν σύγχρονο, είχε πληρότητα και συνοχή. Προέβλεπε μάλιστα μέτρα, όπως τον δειγματοληπτικό έλεγχο των δηλώσεων του πόθεν έσχες, προώθησε τη σύγκριση στοιχείων και την μηχανοργάνωσή τους» υπογραμμίζεται, ενώ δεν υπάρχει καμία αυτοκριτική.

3. ΘΕΜΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ: Ο κ. Σημίτης κατήγγειλε "όσους από την ελληνική πλευρά πήραν χρήματα είτε από ασυγχώρητη επιπολαιότητα είτε παραβλέποντας τις νομικές και ηθικές υποχρεώσεις τους. Αναμφισβήτητο πρέπει όμως να είναι επίσης, ότι οι υπάλληλοι της Ζήμενς δηλώνουν ό,τι συμφέρει αυτούς και την επιχείρηση» αναφέρεται, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα στελέχη της Siemens πήραν για τους εαυτούς τους το μεγαλύτερο ποσό του μαύρου χρήματος.

4. ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΤΑ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗ: Αναφερόμενος στην παραίτηση Καστανίδη από τη θέση του υπουργού Μεταφορών και την αντικατάστασή του από τον κ. Τάσο Μαντέλη, ο πρώην πρωθυπουργός καταλήγει ως εξής: «Η Νέα Δημοκρατία υπονοεί τέλος ότι ο κ. Καστανίδης είχε πρόβλημα ηθικής τάξεως και γι’ αυτό απεχώρησε από την κυβέρνηση. Γιατί όμως τότε έγινε και πάλι μέλος της κυβέρνησης το 2003;».

Απαντήσεις

Ο κ. Σημίτης αναφέρεται λεπτομερώς στις προγραμματικές συμβάσεις του ΟΤΕ, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η ιστορία των προγραμματικών συμφωνιών, όπως τη διαμόρφωσαν όλες οι κυβερνήσεις από το 1980 έως το 1996, προσδιόρισε τα καθοριστικά δεδομένα» ενώ ειδικό κεφάλαιο υπάρχει και για το Σύστημα Ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Με Χριστοφοράκο

Ο πρώην πρωθυπουργός αρνείται κατηγορηματικά ότι είχε οποιαδήποτε συνάντηση με τον ισχυρό άνδρα της Siemens, επισημαίνο
Keywords
Τυχαία Θέματα