Reuters: Μπορούν οι Έλληνες να αλλάξουν; Tha doume…

«Η μοιρολατρία δεν είναι τίποτα καινούριο στους σύγχρονους Έλληνες, όπως φαίνεται και από τις δύο πιο συχνές εκφράσεις: “Tha doume” και “Ti na kanoume”», αναφέρει σε ανάλυσή του το πρακτορείο Reuters.
«Η έκφραση «θα δούμε» πολύ συχνά μεταφράζεται ως «αυτό πιθανόν δεν θα γίνει», ενώ η έκφραση «τι να κάνουμε;» σημαίνει «συμφωνώ μαζί σου, φίλε μου, αλλά αυτή είναι η Ελλάδα,
οπότε…». Προσθέστε σε.....
αυτά και έναν βαθμό απελπισίας. Οι Έλληνες δείχνουν ως ένα βαθμό παραιτημένοι, ενώ το «νταηλίκι» έχει ξεπεραστεί με την αμηχανία, λόγω της κρίσης χρέους και της λιτότητας» συνεχίζει το δημοσίευμα.

Στη συνέχεια ο συντάκτης της ανάλυσης αναφέρεται στις σημαντικές αλλαγές που είχαν γίνει στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία. Η χώρα μπήκε στην ευρωζώνη, διοργάνωσε επιτυχώς Ολυμπιακούς Αγώνες, και στη συνέχεια πέρασε στη σημερινή θλιβερή πραγματικότητα της έντονης οικονομικής ύφεσης, του χρέους και της εξάρτησης από τις ξένες δάνειες δυνάμεις.

«Υπάρχουν εμφανείς βελτιώσεις, παρά τα τραύματα. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν βαθιά ριζωμένα προβλήματα που μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο από τη λιτότητα και την απειλή χρεοκοπίας για να γιατρευτούν», αναφέρει το δημοσίευμα, που χαρακτηρίζει τους έλληνες «υπερήφανους ως έθνος».

Πάντως, παρά την περηφάνια, με 350 δισ. ευρώ δημόσιο χρέος, η Ελλάδα έγινε ο παρίας των αγορών. Ουσιαστικά έχει περάσει στον έλεγχο της Ευρώπης και του ΔΝΤ, προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία της και το ενδεχόμενο μετάδοσης της κρίσης.

Το πρόγραμμα διάσωσής της έχει δημιουργήσει μια σουρεαλιστική κατάσταση. Διεθνής Οργανισμοί, η Wall Street δέχονται πλήγματα από τις διαδηλώσεις, τις βουλευτικές ψήφους και άλλες ειδήσεις τοπικού ενδιαφέροντος από την Ελλάδα, μια χώρα το μέγεθος της οποίας ισούται με το μέγεθος της Alabama. Μάλιστα, ο συντάκτης της ανάλυσης επικαλείται δηλώσεις ελλήνων πολιτών, που θεωρούν ότι τα πράγματα για τη χώρα μας θα ήταν διαφορετικά, εάν δεν ανήκε στην ευρωζώνη.

Δεν είναι όλα σπατάλη

Με την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη, η χώρα δεν έχασε μόνον το «όπλο» της υποτίμησης του νομίσματός της, που αποτελεί παραδοσιακή μέθοδο για τη διαχείριση κάθε οικονομικής κρίσης, αλλά είδε τις τιμές να αυξάνονται αλματωδώς την επόμενη περίοδο.

Στην προ ευρώ εποχή, η Ελλάδα ήταν φτηνή. Σήμερα, είναι αρκετά ακριβή για να προκαλέσει το σοκ ενός ξένου τουρίστα. Κι όχι μόνον λόγω της ισοτιμίας του ευρώ, που προκάλεσε πλήγμα στον τουρισμό από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Η βενζίνη αυξήθηκε από 10 μέχρι 20 λεπτά το λίτρο υψηλότερα απ’ ότι στο Βέλγιο και τη Γερμανία. Ένας καπουτσίνο κοστίζει το ίδιο ή και περισσότερο απ’ ότι στο Παρίσι.

Τα τελευταία δυο χρόνια, ο πληθωρισμός αυξήθηκε πολύ περισσότερο από την αύξηση του κόστους εργασίας, ενώ τα τελευταία χρόνια οι μισθοί αυξήθηκαν πιο γρήγορα από τις τιμές, δημιουργώντας πρόβλημα ανταγωνιστικότητας στη χώρα.

Ωστόσο, τα χρήματα δεν κατασπαταλήθηκαν πάντα. Οι υποδομές
Keywords
Τυχαία Θέματα