TI HTAN H 21η ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΤΕΛΙΚΑ;

του Γεώργιου Τζάλλα,
Ιστορικός-εθνολόγος.

Τί ήταν η 21η Απριλίου τελικά;

Τί ήταν η 21η Απριλίου τελικά; Ήταν Επανάσταση; Ήταν κίνημα; Ήταν Πραξικόπημα; Ήταν Χούντα;
Ποιοί ήταν οι πρωτεργάτες της 21ης Απριλίου; Ήταν προδότες; Ήταν πατριώτες; Ήταν....
εθνικόφρονες;

Ας τα πάρουμε ένα ένα. «Επανάσταση». Σίγουρα το καθεστός της Επταετίας (21/4/1967- /10/1973 ήταν Επανάσταση.
.
Επανάσταση επειδή κάποιοι άνθρωποι ξεσηκώθηκαν και κατέλαβαν την εξουσία και το κίνημα τους επικράτησε σε όλη τη χώρα (ασχέτως αν αργότερα η Ελληνική Βουλή
επέλεξη με ψήφισμα της να μη θεωρήσει το καθεστός ως Επανάσταση).
.
Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, ολα τα ξένα κράτη, και κατ’ εξοχήν τα τέως κομμουνιστικά, ενομιμοποίησαν το καθεστώς της 21ης Απριλίου 1967, συνειργάσθησαν διπλωματικώς εμπορικώς, οικονομικώς αλλά και ανέπτυξαν τις καλύτερες δυνατές σχέσεις.
.
Συνήψαν διεθνείς συμβάσεις που εξηκολούθησαν υφιστάμενες και απο τις κυβερνήσεις της μεταπολιτεύσεως . Ο συνταγματάρχης Ν. Μακαρέζος επεσκέφθη την Κίνα και συναντήθη με τον πρόεδρο της Κίνας Τσού εν Λάι (22/5/1973) ενώ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Νίξον, εδέχθη τον Ταξίαρχον Παττακόν στον Λευκόν οίκον. Στο εσωτερικό της χώρας όλοι οι θεσμικοί φορείς και όργανα απεδέχθησαν και λειτούργησαν με την νέα κατάστασι. Τα δικαστήρια, οι Δημόσιες υπηρεσίες ( θεαματικώς και ουσιωδώς καλλίτερα, όπως θυμούνται οι παλαιότεροι και αφηγούνται στους νεωτέρους). Και ήταν Επανάσταση επειδή οι πρωτεργάτες του στρατού προέρχονταν από τα χαμηλά σώματα του στρατού (από ανθρώπους που πολέμησαν εναντίον των Ιταλών και των Γερμανών κατακτητών και εναντίον των αναρχοκομμουνιστών αργότερα) και όχι από τους Στρατηγούς.
.
Ήταν κίνημα. Σίγουρα ήταν κίνημα εφόσον κάποιοι άνθρωποι ξεσηκώθηκαν και κίνησαν να καταλάβουν την εξουσία και το κατάφεραν.
.
Ήταν Πραξικόπημα; Σίγουρα μπορεί να θεωρηθεί και ως τέτοιο εφόσον προήρθε από τον στρατό.
Ήταν Χούντα; «Χούντα» στα Ισπανικά σημαίνει «σύνδεσμος» αλλά έχει μεταφορικά η λέξη αυτή την έννοια της επανάστασης και της δικτατορίας.
.
Σίγουρα οι πρωτεργάτες του καθεστώτος της 21ης Απριλίου λοιπόν δεν ήταν προδότες ως προς την άποψη της φιλοπατρίας και του εθνικισμού τους. Λέγεται ότι ήταν Αμερικανοκίνητοι όμως οι πραγματικά γνωρίζοντες εκείνης της εποχής λένε ότι προετοιμαζόταν Αμερικανοκίνητο Πραξικόπημα από τους Στρατηγούς της εποχής εκείνης και όχι από τους Συνταγματάρχες. Το ομολογεί μάλιστα ο Αμερικανός πρέσβης Κήλι λέγοντας: Ήμασταν σε απόγνωση για το ποιοι ήταν οι πραξικοπηματίες Το περιέγραψε μάλιστα στο βιβλίο του: στο βιβλίο του «Η αμερικανική πρεσβεία και η κατάρρευση της δημοκρατίας στην Ελλάδα 1966-1969» που κυκλοφόρησε πρόσφατα στα ελληνικά.
.
Οι πρωτεργάτες της 21ης Απριλίου ήταν Έλληνες στρατιωτικοί και ειδικά οι Γεώργιος Παπαδόπουλος, Νικόλαος Μακαρέζος και Ιωάννης Λαδάς σπούδασαν στη σχολή Ευελπίδων κατά τη διάρκεια του Καθεστώτος της 4Ης Αυγούστου του Ιωάννη Μετα
Keywords
Τυχαία Θέματα