The Guardian: "Η Ελλάδα σε κατάσταση πανικού, καθώς αντιμετωπίζει 'Ομηρικές' καταστάσεις''

Γιάννης ΒούροςΜελβούρνη - Αυστραλιά

Ο οικονομικός φόβος οδηγεί σε ένα σιωπηλό bank run στην Ελλάδα, αλλα κάποιοι θεωρούν τα κυβερνητικά σχέδια για λιτότητα ως ευκαιρία για αλλαγή!

Ο βρεττανικός "Γκαρντιαν" δε μασάει τα λόγια του. Οχι μόνο περιγράφει στο ρεπορτάζ αυτό της Αντίγια Τσακράμπορτυ με γλαφυρότητα μια απίστευτα ρεαλιστική εικόνα της σημερινής Ελλάδας, αλλα και στηλιτεύει αντεθνικές
θέσεις και μεθοδεύσεις κυβερνητικών στελεχών, όπως η κυρία Ελενα Παναρίτη, που οδηγούν τη χώρα στον όλεθρο και την....
κατάρρευση!

Μετάφραση Πύρινος Λόγιος

Το ρεπορτάζ έχει ως εξής:

Σε μια απο τις μεγαλύτερες τράπεζες στην Ελλάδα (σ.σ. εννοεί την Αlpha Bank) ένα στέλεχός της εξηγεί πώς οι αποταμιευτές ψάχνουν κυριολεκτικά τρόπους να σηκώσουν τις καταθέσεις τους, λόγω των περιορισμών που υπάρχουν στις αναλήψεις. Δίνοντας με δυσκολία και ψιθυριστά το όνομά του με χαμηλωμένο βλέμμα στο μαρμάρινο δάπεδο, ανασύρει απο έναν πολυτελούς ξύλινης κατασκευής φοριαμό, έναν μεταλλικό φάκελλο - ντοσιέ, μεγέθους Α4. Είναι περίπου στο μέγεθος ενός φακέλλου ασφαλείας φύλαξης χρηματων και αυτά, από τότε που η χρηματοπιστωτική κρίση έπληξε την Ελλάδα πριν από 18 μήνες, έχουν γίνει το πιο περιζήτητο χρηματοοικονομικό "προιόν" στη χώρα!

Ανησυχώντας για το άν οι τράπεζες θαα εξακολουθούν να έχουν κίνηση και κύκλο εργασιών, άρα αν θα παραμείνουν βιώσιμες και δεν θα πτωχεύσουν, οι Ελληνες απιοσύρουν τις ααποταμιεύσεις μιας ολόκληρης ζωής απο τους λογαριασμούς τους και τις τοποθετούν μέσα σε τέτοιους φακέλλους και τις αποθηκεύουν στα θησαυροφυλάκια των τραπεζών κάτω στα υπόγεια.

Οι μεταλλικοί αυτοί φάκελλοι είναι τόσο δημοφιλείς τον τελευταίο καιρό, που η συγκεκριμένη τράπεζα έχει διπλασιάσει το μίσθωμα σε αυτά και ακόμα, κάθε μέρα μεταξύ των πελατών που συναλλάσονται, πέντε εως και 10 πελάτες απο αυτούς ζητούν να προμηθευτούν έναν τέτοιο φάκελλο ή ρωτούν να μάθουν περισσότερες πληροφορίες.

Σημειωτέον, αυτή η συγκεκριμένη τράπεζα ξέμεινε από απόθεμα τέτοιων φακέλλων εδώ και μήνες!
Ο υπάλληλος σκύβει πάνω απο το γκισέ και ψιθυρίζει: "Έχω δουλέψει στη τράπεζα για 31 χρόνια, και ποτέ δεν έχω δει πανικό σαν κι αυτόν."

Επίσημα στοιχεία επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες που μας δίνει το στέλεχος αυτό. Μόνο τον περασμένο Μαίο, πέντε δισεκατομμύρια ευρώ έχουν αποσυρθεί απο τις συνολικές καταθέσεις των Ελλήνων, ως μέρος αυτού που οι αναλυτές ονομάζουν "σιωπηλό bank running". Αυτή η άποψη τελικά που δείχνει πανικό και ανακατωσούρα, δεν είναι τόσο ορατή. Δεν την αντιλαμβάνεται εύκολα ενας τρίτος. Κι αυτό διότι το κοινό δε σχηματίζει ουρές έξω απο τα υποκαταστήματα των τραπεζών, απλά λιγοστά άτομα μαζευονται γύρω απο τις περιοχές που βρίσκονται τα καταστήματα και περιμένουν την ευκαιρία, συζητώντας μεταξύ τους, να μπούν και να πάρουν πληροφορίες για το πώς θα αποσύρουν κεφάλαια και πως να τα διασφαλίσουν.

Ασφαλώς ορισμένα απο αυτά τα χρήματα προορίζονται για
Keywords
Τυχαία Θέματα