To Reuters αποδομεί το μοντέλο των γερμανικών αποκρατικοποιήσεων

Η Treuhand, ο οργανισμός ιδιωτικοποίησης που είχε αναλάβει τις αποκρατικοποιήσεις στην Ανατολική Γερμανία χαρακτηρίστηκε ως ιδανικό μοντέλο εξόδου από την κρίση για την Ελλάδα από τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ.
Ωστόσο, η συγκεκριμένη πρόταση (με 14.000 πωλήσεις εταιρειών εντός τεσσάρων ετών) ίσως να μην αποτελεί ιδανική προοπτική για την Ελλάδα, καθώς η Treuhand κατέληξε με....
χρέη 170 δισεκατομμυρίων δολαρίων αντί για κέρδη 900 δισεκατομμυρίων, όπως υπολογιζόταν.

Η Treuhand ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1990, και παρά τις αρχικές προσδοκίες άφησε πίσω της τεράστια χρέη και άσχημες εντυπώσεις στο γερμανικό λαό μετά την απώλεια 2,5 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας και τη μαζική αποβιομηχάνιση.

Υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ της κατάστασης στην Ανατολική Γερμανία της περιόδου της κατάρρευσης του κομμουνισμού και της κατάστασης στην Ελλάδα σήμερα. «Ίσως να μην είναι το καλύτερο δυνατό μοντέλο για την Ελλάδα- η Treuhand συνάντησε πολλές απρόσμενες και δυσάρεστες εκπλήξεις, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί και στην Ελλάδα» είπε ο Γιούργκεν Μίκελς, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρωζώνη της Citigroup.

Η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν η απόκλιση μεταξύ των αρχικών εκτιμήσεων περί της αξίας της κρατικής βιομηχανίας της Ανατολικής Γερμανίας και του τελικού κόστους. Η Ανατολική Γερμανία είχε μία από τις ισχυρότερες οικονομίες της Ανατολικής Ευρώπης κατά τον Ψυχρό Πόλεμο. Ο Ντέτλεβ Ρόβεντερ, Δυτικογερμανός βιομήχανος στον οποίο ανατέθηκε η διεύθυνση της Treuhand ανέμενε τεράστια κέρδη, ύψους 380 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Treuhand αποτέλεσε το πνευματικό τέκνο ακτιβιστών για τα πολιτικά δικαιώματα οι οποίοι αγωνίστηκαν για την πτώση του κομμουνισμού και αντιτάχθηκαν στην ενοποίηση με τη Δυτική Γερμανία. Στις αρχές του 1990, πρότειναν τη σύσταση ενός οργανισμού που θα πωλούσε την κρατική περιουσία (αξίας 890 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους τότε) και θα μοίραζε τα κέρδη στους Ανατολικογερμανούς πολίτες. Ωστόσο, η Treuhand είχε χρονικό διάστημα μόλις τεσσάρων μηνών μέχρι να συναντήσει τον «σκόπελο» της νομισματικής ενοποίησης. Η Δυτικογερμανική κυβέρνηση παρουσίασε την ισοτιμία γερμανικού μάρκου- ανατολικογερμανικού μάρκου ως 1-1 αντί του 5-1, κάτι που έκανε εξαιρετικά δυσχερές το έργο της Treuhand, ειδικά σε περιπτώσεις βιομηχανιών με υψηλά χρέη και κόστη λειτουργίας. Επιπροσθέτως, οι ανατολικογερμανικές εταιρείες έχασαν τη μεγαλύτερη αγορά τους, την κομμουνιστική ανατολική Ευρώπη, ενώ παράλληλα οι Ανατολικογερμανικοί καταναλωτές στρέφονταν προς τα δυτικά προϊόντα. Ο Ρόβεντερ, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα στις 3 Ιουλίου 1990 γρήγορα στοχοποιήθηκε ως το «πρόσωπο του Δυτικού Καπιταλισμού» και δολοφονήθηκε το 1991. Τον διαδέχθηκε η Μπιργκίτ Μπρόιελ πρώην υπουργός Οικονομικών της Κάτω Σαξονίας.

Όταν η Treuhand σταμάτησε τη λειτουργία της το 1994, είχαν συσσωρευτεί χρέη 172 εκατομμυρίων δολαρίων. Τέσσερα εκατομμύρια Γερμανοί εργάζονταν σε εταιρείες πο
Keywords
Τυχαία Θέματα