«Αγανακτισμένο» το Βερολίνο με την αναβλητικότητα της Αθήνας

«Φουντώνει» το κύμα δυσαρέσκειας στην Γερμανία εναντίον της Ελλάδας, με αφορμή και την διακοπή των συνομιλιών με την τρόικα.

Είναι ενδεικτικό ότι τόσο από την πλευρά της κεντροδεξιάς κυβέρνησης της Μέρκελ όσο και από την πλευρά της αντιπολίτευσης επιρρίπτονται ευθύνες στην Ελλάδα για έλλειψη προόδου στην πορεία
εξυγίανσης των...
δημοσιονομικών της χώρας και για αναβλητικότητα στις μεταρρυθμίσεις.

Μπορεί σήμερα η Άνγκελα Μέρκελ να θέλησε να ξεκόψει κάθε ιδέα εξόδου μιας χώρας από το ευρώ, λόγω του κινδύνου να δημιουργηθούν συνθήκες ντόμινο στην Ευρωζώνη, αλλά μπροστά στο κομματικό ακροατήριο εμφανίζεται πιο αυστηρή.

Μιλώντας στη συνεδρίαση του προεδρείου του κόμματός της CDU - σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες προερχόμενες από μέλη του οργάνου - η κ. Μέρκελ είπε ότι δεν μπορεί οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης στην ανάγκη να υπόσχονται μεταρρυθμίσεις, αλλά να τις αναιρούν όταν η κατάσταση στις χρηματαγορές κάπως ηρεμεί.

Στα συμφραζόμενα αυτά η κ. Μέρκελ φέρεται να ανέφερε ονομαστικά την Ελλάδα και την Ιταλία. Μιλώντας απόψε το βράδυ στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός της CDU η κ. Μέρκελ, σύμφωνα με βουλευτές, είπε για τις δύο χώρες ότι «η κατάσταση είναι εξαιρετικά εύθραυστη».

Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ επέκρινε την ελληνική και την ιταλική κυβέρνηση για ελλιπή διάθεση να υλοποιήσουν τα υποσχόμενα μέτρα λιτότητας.

Η Ελλάδα αν δεν συμμορφωθεί δεν θα πάρει χρήματα

Μάλιστα όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο και επικαλείται στέλεχος του κυβερνώντος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, η Ελλάδα δεν πρόκειται να λάβει καμία δανειακή βοήθεια το μήνα αυτό, αν δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το πρόγραμμα οικονομικής σταθεροποίησης.

Αυτό φέρεται να συζήτησαν Μέρκελ και Σόιμπλε, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο, την είδηση επιβεβαίωσε και κυβερνητικός αξιωματούχος, που επίσης ζήτησε να μην κατονομαστεί επειδή η συνάντηση κατά την οποία εξέφρασαν την «θέση» αυτή η γερμανίδα καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών ήταν ιδιωτικού χαρακτήρα.

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ και ηγέτης του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) που συμμετέχει στο κυβερνητικό σχήμα της Μέρκελ, δήλωσε πως η αποχώρηση της τρόικας από την Αθήνα αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι η χώρα πρέπει να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Ομάδας του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων Ράινερ Μπρύντερλε χαρακτήρισε «πρόκληση» τη στάση της Ελλάδας μετά τη διακοπή των συνομιλιών με την τρόικα. «Έχουν δοθεί ρητές υποσχέσεις και αυτές πρέπει να τηρηθούν», είπε ο κ. Μπρύντερλε.

Δυσθυμία για τη στάση της Ελλάδας καταγράφηκε και στην κοινοβουλευτική ομάδα του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD. Ο πρόεδρός της ΚΟ Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ είπε ότι «βοήθεια από την Ευρώπη είναι μόνο δυνατή, εάν χώρες που έχουν περιέλθει σε ανάγκη, όπως η Ελλάδα, κάνουν τις εργασίες τους».<
Keywords
Τυχαία Θέματα