Αισιοδοξία τραπεζιτών και κυβέρνησης

Στέλιος Μπαμιατζής

Αισιόδοξη εμφανίζεται η πλευρά των τραπεζιτών αλλά και η κυβέρνηση για το PSI και για να βρεθούν χρήματα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Ο ίδιος ο Τ. Νταλάρα σημείωσε πως υπήρξε "μεγάλη πρόοδος", για το πρόγραμμα περικοπής του ελληνικού χρέους.
Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και το.....
Διεθνές Χρημαπιστωτικό Ινστιτούτο
(IIF).
Να σημειωθεί πως η πρόοδος αφορά σε τεχνικά, νομικά αλλά και σε άλλα ζητήματα, ενώ οι συνομιλίες με τον επικεφαλής του IIF θα συνεχιστούν και το Σάββατο.
Κύκλοι του υπουργείου τόνιζαν πως πρέπει να γίνει πολλή δουλειά "γιατί έχουμε ταυτόχρονα τη διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα. Είναι όλα πάρα πολύ πυκνά, δύσκολα και κρίσιμα. Αισιοδοξία υπάρχει γιατί πρέπει να ζήσει η χώρα και να προστατέψουμε τους πολίτες γιατί έχουν υποστεί πολλά".
Υπενθυμίζεται ότι ήδη, πολύ νωρίτερα, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Νταλάρα, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωνε πως "είμαστε ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση των διαδικασιών για το PSI".
Ακόμη επισημαίνεται πως ο υπουργός είχε τονίσει πως "όλα αυτά πρέπει να τελειώσουν μέσα στις επόμενες μέρες γιατί η δημόσια αναγγελία για το PSI πρέπει να γίνει πριν από τις 15 Φεβρουαρίου".
Από την άλλη πλευρά, τραπεζικοί κύκλοι κάνουν λόγο πως οι τραπεζίτες (IIF) αναγκάζονται να αποδεχτούν το 3,7% ως επιτόκιο στα νέα ομόλογα που θα πάρουν για να ανταλλάξουν τα παλαιά.
Για αυτόν τον λόγο ισχυρός άνδρας της Deutsche Bank, ο Γ.Άκερμαν, εκτιμά πως το κούρεμα θα φτάσει στο 70%.
Στη συμφωνία, που θα έχει ολοκληρωθεί στις επόμενες 5 με 6 ημέρες, θεωρείται σίγουρο πως θα υπάρχει και ρήτρα προσδεδεμένη με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή όταν θα συμβεί αυτή να ανέβει κατά τι και το επιτόκιο των ομολόγων.
Την ίδια ώρα, όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι απαιτούν και από την ΕΚΤ να δεχτεί κούρεμα των ομολόγων της, ιδίως γιατί αποκομίζει τεράστια κέρδη αφού τα αγόρασε πολύ χαμηλότερα από την ονομαστική τους τιμή.
Είναι χαρακτηριστικό, πως κυβερνητικός αξιωματούχος, δήλωσε στο Reuters πως η κυβέρνηση καταβάλει προσπάθεια ώστε να υπάρξει συμφωνία επί της αρχής μέχρι το απόγευμα της Κυριακής.
Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο η ΕΕ να διαθέσει επιπλέον κεφάλαια εάν, μετά τη συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές για το "κούρεμα" του χρέους, υπάρξει κενό στο νέο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας ύψους 130 δισ. ευρώ, η κυβερνητική πηγή απέκλεισε το ενδεχόμενο να δώσουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιπλέον κεφάλαια.
Η Γερμανία θέλει μεγαλύτερο έλεγχο στα δημοσιονομικά μας
Ζήτημα μεγαλύτερου ελέγχου της δημοσιονομικής της πολιτικής της Ελλάδας από ευρωπαϊκούς θεσμούς, φέρεται να θέτει η Γερμανία στο πλαίσιο των συζητήσεων για το δεύτερο πακέτο στήριξης της χώρας.
"Γίνονται εσωτερικές συζητήσεις στους κόλπους του Eurogroup και υπάρχουν προτάσεις, μία από τις οποίες είναι γερμανική, σχετικά με το ποιος μπορεί να είναι ο εποικοδομητικός χειρισμός προγραμμάτων στήριξης χωρών, που επανειλημμένα είναι εκτός στόχων"
Keywords
Τυχαία Θέματα