Αλλαγές στα εργασιακά, με νέα κριτήρια το επίδομα ανεργίας

Eντός των επόμενων ημερών αναμένεται η ηγεσία του Yπουργείου Εργασίας να καλέσει τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, προκειμένου να προχωρήσει στις νέες αλλαγές όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις, μετά τη συμφωνία που είχε με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για την επέκταση της διευθέτησης του χρόνου εργασίας από 4 σε 9 μήνες με τη χρήση διευθυντικού δικαιώματος, χωρίς να....
απαιτείται επιχειρησιακή συμφωνία, όπως ισχύει σήμερα, αλλά και την παράταση ισχύος των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε 3 έτη από
2 που είναι σήμερα. Παράλληλα, η ηγεσία του Yπουργείου Εργασίας δεσμεύτηκε για την καλύτερη προώθηση των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων, οι οποίες θα προβλέπουν χαμηλότερες μισθολογικές απολαβές από αυτές των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.

Παράλληλα, όσον αφορά τα επιδόματα και τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, το Yπουργείο Εργασίας δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει σε επανεξέταση των δικαιούχων, αλλά και στην εξασφάλιση της βιωσιμότητας των Tαμείων ακόμη και με μείωση συντάξεων. Η κ. Κατσέλη έχει επανειλημμένως τονίσει ότι δεν θα τεθούν εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, ωστόσο, θα επανεξεταστούν τα ασφαλιστικά κριτήρια (ημερομίσθια) για τη θεμελίωση δικαιώματος λήψης του επιδόματος και θα λαμβάνεται υπόψη η συνολική οικονομική κατάσταση του ανέργου και όχι μόνο το εισόδημα.

Η ηγεσία του Yπουργείου Εργασίας θα παρουσιάσει τον Ιούλιο τη νέα λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, ενώ όσον αφορά τα επικουρικά ταμεία θα ολοκληρωθούν οι μελέτες για τη βιωσιμότητά τους μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Με βάση τα δεδομένα των μελετών, η κυβέρνηση μέχρι τον Σεπτέμβριο θα προχωρήσει σε αλλαγές στις επικουρικές συντάξεις, όπου αναμένεται να υπάρξουν μειώσεις από 20% έως και 40%. Οι μειώσεις θα αγγίξουν και τους ήδη συνταξιούχους, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις των επικουρικών ταμείων που δίνουν υψηλές συντάξεις ενώ παράλληλα εμφανίζουν μεγάλα ελλείμματα.

Ακόμη το Yπουργείο Εργασίας θα προωθήσει ειδική ρύθμιση για το πλαφόν στις συντάξεις για δημοσίους υπαλλήλους, ΔΕΚΟ, ΙΚΑ και τράπεζες. Το πλαφόν θα οριστεί γύρω στις 2.500 ευρώ και για δύο συντάξεις στα 3.650 ευρώ.

http://www.dailynews24.gr/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα