ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ 38η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Κάτω η κυβέρνηση της πλουτοκρατίας και της ΕΕ, συμπόρευση με το ΚΚΕ για το μεγάλο λαϊκό μέτωπο της ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων, για τη λαϊκή εξουσία

Ο ξεσηκωμός του λαού και της νεολαίας το Νοέμβρη του 1973 στο Πολυτεχνείο, κατά της στρατιωτικής δικτατορίας, αποτελεί το κορυφαίο γεγονός της αντιδικτατορικής πάλης. Χάλασε τα σχέδια της δικτατορίας να μεταμφιεστεί με την κυβέρνηση Μαρκεζίνη, κατέδειξε την αντίθεση του λαού και σήμανε την αρχή του τέλους της. Το δρόμο τον είχαν ανοίξει οι καταλήψεις της
Νομικής τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του....
ίδιου χρόνου. Στο Πολυτεχνείο το 1973 ισχυρή και καθοριστική ήταν η συμμετοχή εργατών, με πρωτοπορία τους οικοδόμους και τους εργαζόμενους νυχτερινούς μαθητές. Ο μαζικός ηρωισμός, τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα που κυριάρχησαν αποτελούν και σήμερα πηγή έμπνευσης για τη νεολαία και το λαό. Προσφέρονται για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων.

Το 1967 η στρατιωτική χούντα για την επίτευξη των σχεδίων της αξιοποίησε τον αντικομμουνισμό τον οποίο κατοχύρωνε και το αστικό νομικό πλαίσιο που είχε θέσει εκτός νόμου το ΚΚΕ, και που το είχαν συνδιαμορφώσει τα αστικά κόμματα, συντηρητικά, κεντρώα κλπ. Για μια ακόμα φορά επιβεβαιώθηκε ότι ο αντικομμουνισμός είναι πάντα προπομπός για την περιστολή των αστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, για την επιβολή γενικότερων αντιλαϊκών μέτρων που βίαια πλήττουν τα συμφέροντα όλου του λαού.

Ο αιφνιδιασμός του λαϊκού κινήματος και η αδυναμία να αντιτάξει ισχυρή αντίσταση ώστε να ματαιώσει την επιβολή της δικτατορίας, αποδεικνύει ότι είναι αδήριτη ανάγκη για το λαό, προκειμένου να αντιμετωπίζει και να ματαιώνει αντιδραστικά σχέδια σε βάρος του, να είναι οπλισμένος με ένα οργανωμένο εργατικό λαϊκό κίνημα, που έχει σταθερά στο στόχαστρό του την εξουσία των μονοπωλίων. Ότι είναι αναντικατάστατη δύναμη για την εργατική τάξη και το λαό οι ισχυρές οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Το ΚΚΕ είναι υπερήφανο γιατί κατάφερε με την ιστορική 12η Ολομέλεια της ΚΕ του 1968 να αποκρούσει το διαλυτικό οπορτουνιστικό «ευρωκομμουνιστικό» ρεύμα, να περιφρουρήσει τα επαναστατικά του χαρακτηριστικά, να ανασυγκροτήσει τις παράνομες οργανώσεις του, να ιδρύσει την ΚΝΕ ώστε να έχει καθοριστική συμβολή στη διαμόρφωση του αντιδικτατορικού – αντιιμπεριαλιστικού λαϊκού κινήματος, στην παράνομη δράση, στη Νομική και στο Πολυτεχνείο. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ ήταν και αυτή τη φορά η δύναμη που προσέφερε τις περισσότερες θυσίες. Η ηρωική στάση χιλιάδων κομμουνιστών και κομμουνιστριών, μελών και οπαδών του ΚΚΕ, στην ανάκριση, στα βασανιστήρια και στα στρατοδικεία, στις φυλακές και τις εξορίες, τροφοδότησε την ηθική και ιδεολογική ανάταση του κινήματος, την πάλη ενάντια στη δικτατορία.

Σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη το εργατικό λαϊκό κίνημα να υιοθετήσει πιο προωθημένα συνθήματα και στόχους από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και του αντιδικτατορικού κινήματος.

Το ΚΚΕ σαλπίζει και μάχεται με όλες του τις δυνάμεις για να συγ
Keywords
Τυχαία Θέματα