Ανοικτό ενδεχόμενο μερικής στάσης πληρωμών

Σάλος έχει προκληθεί από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου στη γερμανική έκδοση της εφημερίδας Financial Times. Ο πρωθυπουργός, αφήνει πλέον και ο ίδιος ανοικτό το ενδεχόμενο της επιλεκτικής χρεοκοπίας
της χώρας, σημειώνοντας ότι θα πρέπει κανείς να εξετάσει επακριβώς το ζήτημα μιας μερικής αδυναμίας πληρωμών.
«Θεωρητικά, μπορεί να διαρκέσει δύο εβδομάδες ή μπορεί να....
κρατήσει πολύ περισσότερο, προκαλώντας έτσι πολύ μεγαλύτερη ζημιά», λέει χαρακτηριστικά, εξηγώντας τι θα σήμαινε κάτι τέτοιο για την χώρα μας.

Αναφερόμενος στα σενάρια επαναγοράς από την ελληνική κυβέρνηση μέρους του χρέους της στο 50% της ονομαστικής αξίας τους, με χρήματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο ίδιος αντιδρά θετικά. «Αυτή η ιδέα θα μπορούσε να ελαφρύνει για την Ελλάδα το βάρος του χρέους, αλλά και την εξυπηρέτησή του», λέει, δηλώνοντας πως «είμαστε ανοιχτοί απέναντι σε όλες αυτές τις ιδέες».

Στο ρεπορτάζ, με τίτλο «Ο Παπανδρέου πιέζει την ΕΕ και το ΔΝΤ να βιαστούν» και υπότιτλο «η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως ένα δεύτερο πακέτο βοήθειας», φιλοξενούνται δηλώσεις του πρωθυπουργού, σύμφωνα με τις οποίες υποστηρίζει πως οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα, όσον αφορά στη λήψη αποφάσεων σε σχέση με το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, αφού η επικρατούσα ατμόσφαιρα στις αγορές δεν βοηθούν την χώρα μας να βγει από την κρίση. «Αυτή η ανασφάλεια τρομάζει τους επενδυτές. Αν δεν έχουμε σύντομα την απόφαση ότι το δεύτερο πρόγραμμα θα προστατεύει την Ελλάδα και θα μπορεί η χώρα να προβεί στις βαθιές μεταρρυθμίσεις της, τότε το ίδιο το πρόγραμμα θα υπομονευτεί», συνεχίζει. Αντίθετα, αν και αποφεύγει να προσδιορίσει χρονικά την έξοδο στις αγορές, υποστηρίζει πως «όσο πιο αποφασιστικά δοθεί τώρα το μήνυμα ότι λαμβάνεται μέριμνα για το πρόβλημα, τόσο γρηγορότερα θα μπορέσουμε να επανέλθουμε στην αγορά».
Οι δηλώσεις αυτές φέρεται να ξεσήκωσαν θύελλα διαμαρτυριών με αποτέλεσμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος να προβεί στην ακόλουθη δήλωση-απάντηση:
"Την ώρα που η χώρα δίνει μία μάχη να προστατέψει τα συμφέροντά της, να διασφαλίσει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της και να βγει από την κρίση, κάποιοι αρέσκονται να παίζουν με τις λέξεις. Τώρα προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την δημοσιογραφική απόδοση της συνέντευξης που έδωσε ο Πρωθυπουργός στους Financial Times Deutschland -συνέντευξη στην οποία ο πρωθυπουργός σχολίασε την δεδηλωμένη πρόθεση των οίκων αξιολόγησης να αξιολογήσουν το ελληνικό δημόσιο χρέος στο επίπεδο selective default εάν υπάρξει συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός επανέλαβε την σαφή θέση της χώρας, όπως αυτή διατυπώθηκε τόσο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όσο και στο Eurogroup.
Όποιοι σπαταλούν τις δυνάμεις τους σε ένα εσωτερικό μικροκομματικό παιχνίδι τεχνητών παρεξηγήσεων, ας σεβαστούν την ανάγκη της χώρας και των πολιτών για ψυχραιμία και ασφάλεια και ας συστρατευτούν σε μια μεγάλη εθνικ
Keywords
Τυχαία Θέματα