Αντιμέτωπη με τον «τρόμο» του Ιράν η Δύση

Κοιτάζοντας προς τα πίσω, είναι σχεδόν ακατανόητη η αδυναμία που επιδείχθηκε ιστορικά απέναντι στην επιθετικότητα.

Γιατί δεν αντέδρασε η Δύση στην ενδυνάμωση των Ναζί στη δεκαετία του 1930;

Γιατί επιτράπηκε στην ΕΣΣΔ να υποδουλώσει τη μισή Ευρώπη, και να προκαλέσει την επανάσταση στη....
Κίνα στα τέλη των 1940ς;

Και τέλος, γιατί αφέθηκε η Αλ Κάιντα να ισχυροποιηθεί τόσο πολύ στη δεκαετία του 1990;

Τέτοια είναι τα ερωτήματα που θα στοιχειώνουν για πάντα τη φήμη υπεύθυνων πολιτικών,
από τον Neville Chamberlain ως τον Bill Clinton.

Η απάντηση στο γιατί «κοιμήθηκε» η Δύση, είναι εύκολο να δοθεί, αν εξετάσουμε τη σημερινή σχέση της με το Ιράν.

Η ισλαμική αυτή δημοκρατία επιτίθεται στη Δύση, και ειδικά στην Αμερική, από τη πρώτη στιγμή της ίδρυσής της. Κεντρικό στοιχείο της επανάστασης του 1979 ήταν η επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία της Τεχεράνης. Η κρίση ομήρων που προέκυψε, επέτρεψε στον Ayatollah Khomeini να συγκεντρώσει πολιτική δύναμη και να εκδιώξει τους πιο μετριοπαθείς πολιτικούς. Εκείνη η επίθεση αποτελεί και την έμπνευση της πιο πρόσφατης επίθεσης στη βρετανική πρεσβεία στη Τεχεράνη. Αφού η παραβίαση του διπλωματικού ασύλου πέτυχε τότε, γιατί να μην πετύχει και σήμερα;

Στη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, ο Khomeini και τα τσιράκια του οι Φρουροί της Επανάστασης, εργάστηκαν προκειμένου η δική τους εκδοχή του Ισλάμ να διαδοθεί παντού. Κέρδισαν έδαφος στον Λίβανο, όπου Ιρανοί πράκτορες συνεργάστηκαν με μέλη της Hezbollah, χτυπώντας διάφορους δυτικούς στόχους, και απαγάγοντας πάνω από 100 πολίτες της Δύσης.

Επιπλέον, η επιτροπή διερεύνησης της 9/11 ξεκαθάρισε ότι υπήρξαν σοβαροί δεσμοί μεταξύ του Ιράν και της Αλ Κάιντα. Αν μη τι άλλο, το Ιράν πρόσφερε ασφαλές καταφύγιο σε ηγέτες της οργάνωσης, όπως στον γιο του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Αν και δεν συμμετείχαν άμεσα στην 9/11, οι Ιρανοί έχουν στοχοποιήσει Αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ, προμηθεύοντας τους αντάρτες με ειδικά διατρητικά όπλα, ικανά να διεισδύουν σε θωράκιση, και να γκρεμίζουν τείχους. Παράλληλα, οι Ιρανοί είναι αυτοί που εκπαίδευσαν Σιίτες, αλλά και Σουνίτες αντάρτες στο Ιράκ.

Όλα αυτά, την ώρα που το Ιράκ ανέπτυσσε στα μυστικά, πυρηνικά όπλα. Η τελευταία έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) γράφει: «Σε αντίθεση με τις αποφάσεις της ΙΑΕΑ, και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το Ιράν δεν έχει εγκαταλείψει τις δραστηριότητες του αναφορικά με τον εμπλουτισμό ουρανίου… Προσπαθεί να μετατρέψει πυρηνικό υλικό σε όπλα, και να αναπτύξει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς…». ‘Όπως δήλωσε ο πρώην αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ Amos Yadlin, η Τεχεράνη διαθέτει αρκετό υλικό για 4-5 πυρηνικές βόμβες, και το μόνο που χρειάζεται για να τις κατασκευάσει είναι η αποφασιστικότητα.

Αντιμέτωπη με τέτοιου είδους προκλήσεις, η διεθνής κοινότητα αντιδρά με απίστευτη παθητικότητα. Από τη δεκαετία του 1980, δεν έχει υπάρξει κάποια στρατιωτική επίθεση εναντίον
Keywords
Τυχαία Θέματα