Αντιμέτωπη με βρετανικές μεθοδεύσεις στο Κυπριακό η Λευκωσία

Σε ναυάγιο οδηγήθηκε ο διάλογος Χριστόφια-Ερογλου για το περιουσιακό, όπως παραδέχθηκαν οι ηγέτες και ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

«Ασχημα», ήταν η μονολεκτική απάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ερώτηση για το «πώς πήγε» η συνάντηση της Δευτέρας με τον ηγέτη των τουρκοκυπρίων Ντερβίς Ερογλου, που κράτησε λίγο περισσότερο από 1,5 ώρα και..........
εστιάστηκε στο θέμα του περιουσιακού.

«Δεν υπάρχει τίποτε, είναι αποτυχία η συνάντηση και πρέπει να το πούμε στον κόσμο, δυστυχώς. Αυτή είναι και η διαπίστωση των
Ηνωμένων Εθνών, την οποία θα κάνει ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ».

Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ παραδέχθηκε ότι η σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών «δεν ήταν παραγωγική ... ήταν αρκετά ανεπιτυχής».

Ο κ. Χριστόφιας είπε, ωστόσο, ότι οι συνομιλίες θα συνεχίσουν μέχρι τέλη Ιανουαρίου, οπότε θα πραγματοποιηθεί η νέα συνάντηση του ιδίου με τον κ. Έρογλου και τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, στο Greentree της Νέας Υόρκης.

Σε ερώτηση αν γίνεται διασύνδεση περιουσιακού με το εδαφικό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «γίνεται από εμάς συνεχώς» και σημείωσε: «Εκείνο που χρειάζεται είναι να τεθούν στοιχεία κάτω. Και στο Greentree τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ είχε αποφασιστεί να δημιουργηθεί Επιτροπή, η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν ανταποκρίνεται. Εμείς δώσαμε και ονόματα, είμαστε πανέτοιμοι, έχουμε βρει και τα αναγκαία στοιχεία και για το περιουσιακό και για το εδαφικό. Δυστυχώς, δεν υπάρχει ανταπόκριση».

«Δεν θα δούμε αυτά που ακούμε από τους Βρετανούς»
Σχολιάζοντας πληροφορίες ότι η βρετανική διπλωματία στα Ηνωμένα Έθνη επιμένει να συμπεριληφθεί στο ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ, πρόνοια ότι μετά την νέα τριμερή διάσκεψη του Ιανουαρίου, ασχέτως αν δεν έχει επέλθει συμφωνία επί των εσωτερικών πτυχών του κυπριακού, θα πρέπει να συγκληθεί πολυμερής διάσκεψη για το κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε ότι «έχουν αλλάξει τα πράγματα» και πως «όταν θα εκδοθεί το ψήφισμα δεν θα δούμε αυτά που ακούμε από τους Βρετανούς».

Στις πληροφορίες αυτές η Λευκωσία έχει αντιδράσει έντονα, υπενθυμίζοντας και τη θέση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ότι η πολυμερής διάσκεψη θα συγκληθεί εφόσον επιτευχθεί συμφωνία στις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, πράγμα που δεν διαφαίνεται με βάση τα σημερινά δεδομένα, στις απευθείας διαπραγματεύσεις. Υπέρ των κυπριακών θέσεων τάσσονται η Ρωσία, η Γαλλία και η Κίνα.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι έχουν γίνει τα αναγκαία διαβήματα για τις κινήσεις αυτές των Βρετανών, λέγοντας πως «μέχρι και στον Βρετανό πρωθυπουργό κ. Κάμερον φτάσαμε», και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ «θα είναι καλό και θα ανταποκρίνεται στη δικαιοσύνη, δηλαδή, όχι στις δικές μας θέσεις, δεν είναι αυτό το ζήτημα». Θα ανταποκρίνεται σε αυτά που και ο Γενικός Γραμματ
Keywords
Τυχαία Θέματα