Απάντηση ΝΔ στο σχέδιο «Eureka»

Την πλήρη της αντίθεση με το υπό συζήτηση ευρωπαϊκό σχέδιο «Eureka» εξέφρασε η ΝΔ και συγκεκριμένα ο γενικός της διευθυντής, Θανάσης Σκορδάς.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα, ο κ. Σκορδάς ζητά τη δημιουργία ενός ελληνικού κρατικού επενδυτικού ταμείου, στα πρότυπα των αντίστοιχων διεθνών, και βάλλει κατά της.....
κυβέρνησης και των εμπνευστών του «Eureka», το οποίο χαρακτηρίζει ως επικίνδυνο και εθνικά επιζήμιο.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σκορδάς αναφέρει πως "η Ελλάδα μπορεί να προσαρμόσει στις
δικές της ανάγκες, διεθνείς πρακτικές που είναι γνωστές ως «Κρατικά Επενδυτικά Ταμεία» (Sovereign Wealth Funds). Πρόκειται για πρωτοβουλίες μεγάλης κλίμακας σε εθνικό επίπεδο, προκειμένου να συγκεντρωθούν σε ένα Ταμείο κρατικές πρόσοδοι, φυσικοί πόροι, ακίνητη και κινητή δημόσια περιουσία (περί το ένα τρισ. ευρώ, εκτιμάται) εν είδει εθνικού καταπιστεύματος και εν συνεχεία αυτά αξιοποιούνται ποικιλοτρόπως. Στην ουσία πρόκειται για κρατικά θησαυροφυλάκια".

Στην πρότασή της η ΝΔ αναφέρει πως το Ταμείο αυτό θα πρέπει να διοικείται από άτομα που χαίρουν της εμπιστοσύνης της Βουλής τουλάχιστον κατά τα 2/3, την δε αξιοπιστία τους θα εγγυώνται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός. Η θητεία τους θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από αυτήν της Βουλής. Το Ταμείο θα υπόκειται σε αυστηρότατους κανόνες διαχείρισης και διαφάνειας και θα ενημερώνει αναλυτικά για την πρόοδο της αξιοποίησης κάθε τρίμηνο.

Θα έχει αιτιολογημένο δικαίωμα αρνησικυρίας (veto) στο διορισμό ΔΣ των φορέων και οργανισμών που του ανήκουν. Σε συνεργασία με την κυβέρνηση, θα προβαίνει σε οποιαδήποτε ενέργεια αναβάθμισης της αξίας του εθνικού πλούτου (π.χ. χάραξη αιγιαλού, πολεοδόμηση κλπ) κατά προτεραιότητα.

Θα έχει τη δυνατότητα να συμπράττει με εγχώριους ή ξένους επενδυτές, παρέχοντας σε αυτούς μία τεράστια χρηματοοικονομική δύναμη με την εξής μέθοδο: ο επενδυτής δεν θα καθίσταται ιδιοκτήτης, αλλά χρήστης για όσο διάστημα θα διαρκεί η επένδυση. Δεν θα επιβαρύνεται με ενοίκιο ή δικαιώματα χρήσης, αλλά θα δεσμεύεται νομικά για τη μορφή και το περιεχόμενο της προστιθέμενης αξίας που θα παράγει η όλη συνέργεια (τεχνογνωσία, θέσεις εργασίας, οικονομικοί πόροι κλπ).

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΝΔ, η αξιοποίηση της ακίνητης Δημόσιας Περιουσίας έως σήμερα δεν αποφέρει παραπάνω από 30 εκατ. ετησίως.

Με την ορθή λειτουργία του προτεινόμενου ταμείου, μία ελάχιστη απόδοση ύψους 3%, σε ένα ενεργητικό της τάξεως του ενός τρισ. ευρώ, θα εξασφαλίζει περίπου 30 δισ. ευρώ ετησίως.

Τα έσοδα αυτά μπορούν να εξυπηρετούν το χρέος και παράλληλα να ενισχύουν το ασφαλιστικό σύστημα.

http://www.protothema.gr/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]


Keywords
Τυχαία Θέματα