Από τη διεθνή επιτήρηση στην πλήρη υποτέλεια!

Αντιμέτωπη με το χειρότερο σενάριο κατάλυσης της εθνικής κυριαρχίας, που θα μετατρέψει τη διεθνή επιτήρηση της χώρας σε πλήρη υποτέλεια, βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση: ισχυρές πρωτεύουσες του ευρωπαϊκού Βορρά, πίσω από τις οποίες «καμουφλάρεται» το Βερολίνο, εμφανίζονται αποφασισμένες να επιβάλλουν τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας από ανεξάρτητο οργανισμό, ο οποίος θα λογοδοτεί μόνο στην τρόικα και τις κυβερνήσεις που θα....
συνεχίσουν να στηρίζουν με δάνεια την Ελλάδα.
Παρότι η κυβέρνηση παρουσίασε ένα σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων, που από την αντιπολίτευση επικρίνεται σαν πρόγραμμα γενικής εκποίησης της δημόσιας περιουσίας στις τιμές που θα προσφέρουν οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές, παρότι για πρώτη φορά εκτέθηκαν σαφή χρονοδιαγράμματα και μέθοδοι πώλησης και αξιοποίησης συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, οι κυβερνήσεις του ευρωπαϊκού Βορρά δεν φαίνονται διατεθειμένες να κάνουν πίσω στην απαίτησή τους να φύγει εντελώς από τα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Η πρώτη «κανονιά» ήλθε χθες το πρωί από έγκυρη, ολλανδική οικονομική εφημερίδα, πριν ακόμη προλάβει να «χωνέψει» η ελληνική κοινή γνώμη το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων που συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας και ανακοινώθηκε επίσημα την ίδια ημέρα. Ο χορός των πιέσεων, όμως, συνεχίσθηκε με μεγαλύτερη ένταση χθες βράδυ, με ένα ακόμη δημοσίευμα, που αυτή την φορά έγινε πρώτο θέμα στην ηλεκτρονική έκδοση των “Financial Times”:
n Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ολλανδικής“Het Financieele Dagblad”, οι συζητήσεις συνεχίζονται μυστικά για την εθελοντική επιμήκυνση του ελληνικού χρέους προς τους ιδιώτες επενδυτές. Οι εμπλεκόμενες σε αυτές τις συζητήσεις κυβερνήσεις της ευρωζώνης επεξεργάζονται ένα συνολικό πακέτο, το οποίο θα περιλαμβάνει μια μορφή εθελοντικής επιμήκυνσης της διάρκειας των ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ιδιώτες για τρία χρόνια, αλλά αυτό θα πρέπει να συνδεθεί με τη δημιουργία ανεξάρτητου οργανισμού ιδιωτικοποιήσεων και διαχείρισης της ελληνικής δημόσιας περιουσίας. «Το rerpofiling του ελληνικού χρέους είναι μια σοβαρή επιλογή», δηλώνει στην εφημερίδα ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κες ντε Γιάγκερ, «αλλά θα πρέπει να αντιμετωπισθεί μόνο σαν ένα τελευταίο κομμάτι ενός συνολικού πακέτου».

n Στο ίδιο πνεύμα, οι “Financial Times” ανήρτησαν στην ηλεκτρονική τους έκδοση ως πρώτο θέμα δημοσίευμα με το χαρακτηριστικό τίτλο: «Η ελληνική περιουσία πιθανόν να ανατεθεί σε ταμείο που θα διαχειρίζονται ειδικοί» («Greek assets could go to “fund of experts”»). Ο ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας στις Βρυξέλλες εξηγεί ότι δεν υπάρχει η παραμικρή εμπιστοσύνη σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στη δυνατότητα της κυβέρνησης να προωθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις, ιδιαίτερα μετά την άρνηση του αρχηγού της Ν.Δ. να στηρίξει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. «Το ελληνικό κράτος δεν λειτουργεί», δηλώνει στην εφημερίδα υψηλή διπλωματική πηγή στις Βρυξέλλες.

n Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το θέμα της μετ
Keywords
Τυχαία Θέματα